Remek eredmény rangos mezőnyben

Remekül helytálltak a délvidéki Adán megrendezett rangos nemzetközi kézilabdatornán a székelyudvarhelyi csapatok. A Határok nélkül kézilabda-fesztivál – mint neve is mutatja – azonban nem csak a sportról szólt.

Jakab Árpád , Ada
Becsült olvasási idő: 3 perc
Remek eredmény rangos mezőnyben
Székelyek Délvidéken. Nem vallottak szégyent Fotó: Jakab Árpád

Második alkalommal szervezte meg a Magyar Kézilabda-szövetség és az Együtt növünk fel! elenevezésű alapítványa a Határok nélkül – kézilabda- és kulturális fesztivált. A két évvel ezelőtti, székelyudvarhelyi fesztivál folytatásaként létrejött, több száz fiatal kézilabdázót megmozgató esemény megnyitóján – amelyen megemlékeztek az adai női kézilabdázás 90. évfordulójáról is – Ilyés Ferenc, az MKSZ székelyudvarhelyi születésű elnöke köszöntötte a jelenlévőket.
„Székelyudvarhelyi magyarként nagy megtiszteltetés volt számomra, amikor évekkel ezelőtt Kocsis Máté MKSZ-elnök felkért, hogy vezessem a határon túli magyar kézilabdázás fejlesztéséért létrejött programot. Ma már az ő utódjaként állok önök előtt, felelősséget érezve mindnyájunkért szerte a Kárpát-medencében” – mondta köszöntőjében Ilyés. Emlékeztetett, hogy anyaországi állami támogatással fokozatosan sikerült bekapcsolni a vérkeringésbe a Partiumot, Székelyföldet, Délvidéket, Felvidéket, nemrégiben pedig Kárpátalját is. „Ma már nemcsak szakmai hálózatként, hanem igazi közösségként működünk együtt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

2022 után másodszor tartjuk meg a Határok nélkül fesztivált, amelyet hagyományteremtő jelleggel indítottunk el. Adán is otthon érezzük magunkat, és a kézilabda is otthon van Délvidéken. Elég, ha csak Sterbik Árpádra gondolok, aki innen indulva lett a világ egyik legjobb kézilabdázója. Szerencsére a helyi utódok sem maradnak el a várakozásoktól, elég, ha csak a junior Európa-bajnok Zaj Klárára, vagy a most véget ért olimpián szereplő Zoran Ilićre vagy Albek Annára gondolunk” – mutatott rá MKSZ elnöke.
A fesztiválon U14-es korosztályú lány- és fiúcsapatoknak tartottak kétnapos tornát, 8 egyesület 12 csapata lépett pályára Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Partiumból, Délvidékről és az anyaországból. A székelyudvarhelyi Szejke SK fiúcsapata harmadikként zárt, az ISK lánycsapata pedig hosszabbítás és hétméteresek után maradt alul a bronzmérkőzésen. Mind a fiúknál, mind pedig a lányoknál a Ferencváros gárdái diadalmaskodtak.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!