Hirdetés

Egészséges életmódra nevelés a cél

A tavasz beköszöntével Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete is elkezdte a Kiskertész programra jelentkezők összesítését. Az évről évre egyre népszerűbb programban idén a jelentkezők száma meghaladta a háromezret.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 3 perc
Egészséges életmódra nevelés a cél
Fotó: Kiskertész Program Facebook oldala

Idén is meghirdette Kiskertész programját Hargita Megye Tanácsa és a vidékfejlesztési egyesülete. A program célja, hogy felhívja az iskolás gyerekek és szüleik figyel­mét az egészséges táplálkozásra, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a kertészkedés folyamatát, ezáltal mélyebb betekintést nyer­ve az élelmiszer előállításának gyakorlatába. Mindemellett az el­sőd­leges célok közé sorolható az is, hogy ezzel a programmal igyekeznek elérni, hogy a gyerekek még több időt töltsenek a szabadban.

Kiskertész Program Facebook oldala
Tavaly 2877 diák jelentkezett, idén pedig, a várakozásokat túlszárnyalva, több mint háromezer kisdiák vesz részt a programban. A gyerekek nyolcfajta növénymagot kapnak, amit a tanáraik segítségével fognak felosztani egymás között. Lehetőségük van a hónapos retek, fejes saláta, sárgarépa, cukkini, zöldborsó, uborka, cékla és spenót termesztésére is.
– Az eddigi években is nagyon nagy sikere volt a Kiskertész programnak, így idén is magától értetődő, hogy a Vidékfejlesztési Egyesület Hargita Megye Tanácsa támogatásával meghirdeti ezt. Célunk volt, hogy legalább háromezer diák csatlakozzon a lelkes csapatba, mely évről évre finomabbnál finomabb kerti zöldségekkel okoz meglepetést az egyesületnek, és ez sikerült is – részletezte László Csongor, az egyesület vezetője.

Kiskertész Program Facebook oldala
– A Mintagazda programmal és a Székely termék mozgalommal azt üzenjük: érdemes gazdálkodni, sőt példaértékű, látva a jelenlegi pazarló, túlfogyasztó társadalmi rendszereket. A Kiskertész prog­rammal a fő célunk, hogy a gyerekek a kertészkedés révén megismerkedjenek már időben az élelmiszer előállításának gyakorlatával, hogy megtapasztalják a friss, saját kezűleg, a családi ház kertjében megtermelt zöldségek minőségbeli és élvezeti, értékbeli különbségét, elmélyüljön bennük a (szülő)föld iránti szeretet – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!