Hirdetés

A valós kertészkedés megtapasztalása

A tavasz beköszöntével Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete is elkezdte a Kiskertész programra jelentkezők összesítését. Az évről évre egyre népszerűbb programban idén a jelentkezők száma ismét meghaladta az eddigi évekét.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 3 perc
A valós kertészkedés megtapasztalása
Fotó: Kiskertész/Fb oldala

Idén is meghirdette Kiskertész programját Hargita Megye Tanácsa és a vidékfejlesztési egyesülete. Az egyesület egyik legrégibb és legsikeresebb programja a Kiskertész program, amelyet 2012 óta évente hirdet meg I–VII. osztályos diákok és osztályok számára zöldségeskert létrehozása céljából. A programmal felhívják az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét az egészséges táplálkozásra, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a kertészkedés folyamatát, ezáltal mélyebb betekintést nyerve az élelmiszer előállításának gyakorlatába. Mindemellett az elsődleges célok közé sorolható az is, hogy ezzel a programmal igyekeznek elérni, hogy a gyerekek még több időt töltsenek a szabadban.


Hirdetés


A program népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évről évre egyre nagyobb a részvételi arány. Tavaly 3171 diák jelentkezett, idén pedig, a várakozásokat túlszárnyalva, 3500 kisdiák vesz részt a programban. A gyerekek nyolcfajta növénymagot kapnak, amit a tanáraik segítségével fognak felosztani egymás között. Lehetőségük van a hónapos retek, fejes saláta, sárgarépa, cukkini, zöldborsó, uborka, cékla és spenót termesztésére is.
─ A Kiskertész program keretében azok a diákok igényelhetik a vetőmagcsomagokat, akik otthon szeretnék létrehozni saját zöldségeskertjüket, illetve azok az osztályok, amelyek közösen szeretnék az iskola zöldségeskertjében kipróbálni a kertészkedést. Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete vetőmagcsomagokat ajándékoz a jelentkező diá­koknak és osztályoknak. A vetőmagcsomagok mel­lett levő szórólapokon a résztvevők útmutatást és hasznos információkat kapnak a vegyszermentes zöldségtermesztéssel kapcsolatosan. A program keretében zajló versenyen a diákok egy megadott időpontig beszámolót küldenek be az elvégzett munkával, észrevételeikkel, tapasztalataikkal, gon­dolataikkal kapcsolatosan. Az elbírálóbizottság e beszámolók alapján választja ki azokat a diákokat, illetve osztályokat, akiknek a kiskertjét a helyszínen is megtekintik. A beszámolók és a kertlátogatások során kapott jegyek alapján kerülnek ki a győztesek ─ részletezte László Csongor, az egyesület vezetője.
─ A megye legnagyobb zöldségtermesztőjévé vált Hargita Megye Tanácsa a Kiskertész program révén. Elsődleges célunk, hogy a program által az egészséges táplálkozásra neveljük a gyerekeket, hogy már kis­korban megtanulják, miért fontos megművelni a földet. Ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy a gyerekek több időt töltsenek a szabadban, és ne a tévé, számítógép, telefon mellett üljenek. Az elmúlt években több ezer diák kapcsolódott be a programba, öröm a gyereknek, elégtétel a szülőknek is, ha a fiatalok rendelkeznek azzal a tudással, amely által, ha van egy darab föld a kezük alatt, az asztaluk sem lesz üres. Idén 3500 jelentkezővel újból sikerült megdönteni a jelentkezési rekordot, mivel 75 osztály és 3425 egyéni jelentkező van Hargita megyében. Folytatjuk a munkát azért, hogy közösségünkben népszerűvé váljon a kertészkedés, és minél több helyi, friss termék kerüljön az asztalra. Bízunk benne, hogy ezáltal is perspektívát, irányt mutatunk már gyermekkorban, hogy felnőttként itthon képzeljék el a jövőt, tervezzenek és gazdaságokat létesítsenek – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!