Hirdetés

Előtérben a megye északi része

A megye északi térségében lévő települések fejlesztését segíti a 2014-ben bejegyzett Kelemen–Görgény Közösségi Fejlesztési Társulás. A régió turizmusának népszerűsítése és fejlesztése mellett intézményekkel és civil szervezetekkel dolgoznak partnerségben, műhelymun­kákat, rendezvényeket szer­veznek minden korosztálynak. A társulás az eredeti célkitűzéseit a környezetvédelem és a megújuló források felhasználásának figyelembevételével alakítja.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Előtérben a megye északi része
Helyi termék országos népszerűsítését is tervezik Fotó: ADI Călimani-Giurgeu/Fb

Maroshévíz, Borszék, Bélbor, Gyer­gyó­hol­ló, Gyer­gyó­töl­gyes, Gyer­gyó­vár­hegy, Sa­la­más és Galócás ön­kor­mány­zata tagja a Kelemen–Gör­gény fejlesztési társulásnak, amelyhez Hargita Megye Tanácsa a 2013/54-es tanácshatározat elfogadásával csatlakozott. A társulás bírósági bejegyzése 2014-ben történt. 
A szervezet idei céljait, terveit ismertetve Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: fontosnak tartják az oktatási intézményekkel való együttműködést, elsősorban a drogprevenció és az iskolai zaklatások témakörében.
– Terveink között szerepel nevelési tanácsadás a drog hatásairól, ami magában foglalja egy partnerség létrehozását a civil társadalom és az oktatási intézmények között, ugyanakkor az iskolai zaklatás témakörével is szeretnénk foglalkozni, az iskolai nevelési tanácsadókkal közösen. Emellett fontosnak tartjuk workshopok szervezését helyi termelőknek és vállalkozóknak, valamint helyi termék címének a hivatalosítását, egy országosan népszerűsítendő helyi márka létrehozását is – fogalmazott a terveiket illetően Borboly Csaba.
A társulás a civil és közszféra számára műhelymunkák szervezését is fontosnak tartja, amelyek tájékoztató fórumként a strukturális és az európai uniós alapok, valamint a turizmusfejlesztés témakörében nyújtanak segítséget, tájékozódást.
A tevékenységeket és programokat az egyesülethez tartozó nyolc település területén bonyolítják le, Hargita Megye Tanácsa támogatásával, fontosnak tartva a turizmusfejlesztést, az ágazat népszerűsítését és partnerségi kapcsolat kialakítását más régiókkal.
– A turizmusfejlesztés érdekében a társulás tervei között szerepel egy sípálya létesítése Maros Megye Tanácsával közösen, az első egyeztetések már megvoltak. Szándékunk megvalósítani a térség turizmusát népszerűsítő projekteket, valamint a térség más egyesületeivel partnerségi kapcsolatot létesíteni – mondta el érdeklődésünkre Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: mindezt a Visit Harghita applikáción keresztül, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással közösen is végzik. A turisztikai programokra állami finanszírozást kívánnak lehívni a kormány főtitkárságán keresztül. 
A társulás további célja Hargita megye északi részén, a Kelemen–Görgény masszívum területére vonatkozó területfejlesztési terv kidolgozása és végrehajtása a következő tízéves periódusban. Ezzel kapcsolatban övezeti fejlesztési terv készült, amelynek célkitűzései közé tartozik a mezőgazdaság, az ipar, a turizmus, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés versenyképességének növelése a közös érdekű területeken, valamint a strukturális és kohéziós alapok felhasználási esélyeinek és gazdasági versenyképességének növelése.
A maroshévízi székhelyű társulat a tevékenységei felépítésében a megye területfejlesztési, turisztikai, kulturális és gazdasági stratégiájára, valamint az övezeti fejlesztési tervre alapoz.
– A hosszú távú stratégiát aktualizálni kell, mivel számos jogszabály megváltozott, és a társulás eredeti célkitűzéseit összhangba kell hozni az európai célkitűzésekkel, a
környezetvédelemre és a megújuló források felhasználására összpontosítva. Ezért a Kelemen–Görgény fejlesztési társulás szerződést kíván kötni az új, 2023–2030-as övezeti fejlesztési terv kidolgozására – összegzett Borboly Csaba megyeelnök.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!