Hirdetés

Tatarozás fészekrakás előtt

A hónap második felétől érkeznek vissza tömegesen a gólyák költőhelyeikre. A megye egyik legnagyobb populációja Udvarhelyszéken, a Homoródmentén neveli a fiókákat, fészkeik az esetek többségében a villanyoszlopokra helyezett állványokon vannak. Ezek viszont néha megrongálódnak, lecsúsznak és rövidzárlat-veszélyesek lesznek, cseréjük, karbantartásuk pedig nem mindig zökkenőmentes.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Tatarozás fészekrakás előtt
Fészek áramközelben. Ki lépjen a biztonságért? Fotó: Dr. Szabó József

Madarászok jelezték a problémát, hogy a Nagy-Homoródmentén több, villanyoszlopon lévő, gólyafészeknek kihelyezett állvány megsérült, és mivel időszerű a vándormadarak visszatérése, sürgős lenne ezek megjavítása vagy kicserélése. Tódor Vendel, Ho­moródszentmárton község al­polgármestere megerősítette lapunknak, hogy Ho­mo­ród­szentpál és Bágy területén legalább négy állvánnyal van gond, és egyelőre nem sikerült dűlőre jutni a villamossági vállalattal ezek javításáról. Később arról értesített, hogy várhatóan a megyei önkormányzattól kapnak támogatást a probléma megoldására.

Segítenek, ha tudnak

Az Electrica Rt. székelyudvarhelyi munkapontjánál érdeklődve megtudtuk, hogy a villanyoszlopokra elhelyezett állványok kihelyezésében, karbantartásában mindig is részt vettek, és segítenek, ahogy tudnak, ahogy az erre fordítható anyagi források lehetővé teszik. Nemrég például Oklándon helyeztek fel egy fészekrakásra alkalmas kosarat egy villanyoszlopra, egyet pedig a Szejkefürdő közelében, a székelylengyelvalvi eltérőnél is felszereltek. Minden ilyen esetben le kell kapcsolni a hálózatot, speciális darus járműre van szükség, sőt együttműködnek a madarászokkal akkor is, amikor azok a madarak gyűrűzését végzik. Az állványok, kosarak beszerzése viszont nem az ő felelősségük. A homoródszentpáli problémáról nem tudtak, de hangsúlyozták: jó a kapcsolatuk az önkormányzatokkal, és segítenek, amennyiben van rá lehetőség.

Dr. Szabó József
Szükséges az állványok karbantartása. Megalapozzák a biztonságos fészket

Sokba kerül a csere

Végül Simó Imre biológus, a Milvus csoport önkéntese öntött tiszta vizet a pohárba annak kapcsán, hogy hol a probléma.
– Pénzkérdés az egész. Azokat az állványokat, amelyeken a fészkek rövidzárlatot okozhatnak, mert például lecsúsztak, le kell venni, újat kell tenni, néhány ágat rá kell helyezni, hogy a gólya ott rakja újra a fészkét. A fészkek az évek során egyre nagyobbak lesznek, esőzéskor meg­áznak, és emiatt fordul elő, hogy elmozdulnak. Tavaly is volt példa rövidzárlatra, és arra, hogy leégett a fészek - mondta. Egy állványcsere legalább 3-4 órás munkát jelent, ugyanakkor egy állvány ára 1400 lej körül van, ehhez adódik a darus autó kiszállása, illetve a szakemberek bére, így – Simó Imre számításai szerint – egyetlen fészek esetében is 2500-3000 lejbe kerülhet az akció. Erre a célra pedig sem a villamossági vállalatnak, sem az önkormányzatoknak nincs elkülönített pénzkeretük. 
Szeptembertől március ele­jéig nincsenek itt a gólyák, akkor kellene a fészkek karbantartásával foglalkozni. Régebb a marosvásárhelyi madártani egyesületnek (Mil­vus Csoport) adományok­ból, pályázatokból volt erre pénze, ami azt jelentette, hogy ők biztosították az állványt, 10–12 került például Udvarhelyszékre. Azonban sem a tavaly nem volt, és ebben az évben sem lesz erre anyagi forrás. Szerencsére van olyan pozitív példa, amikor egy önkormányzat önerőből vásárol állványt és helyezi ki, Simó Oroszhegyet emelte ki, ahol néhány éve tették meg ezt.

Indokolt és indokolatlan esetek

Homoródszentpál térségében az elmúlt években az Elec­trica Rt. saját erőből helyezte ki és cserélgette az állványokat, ezek 80-90 százaléka az ő munkájuk eredménye, a többi a Milvusé. Távlatilag abban látná a megoldást a szakember, ha mindenki a saját erejéhez, lehetőségeihez mérten kivenné a részét az állványok karbantartásából, tehát a villamossági vállalat, a természetbarátok és a helyi önkormányzatok is.
– Fontos hangsúlyozni, hogy azokról a fészkekről be­szé­lünk, amelyek rö­vid­zár­lat-veszélyesek. Van néhány olyan eset is, amikor a gólyafészek egyszerűen zavarja a helyi lakosokat. Néha a fészek annyira közel van a házhoz, hogy a madarak ürüléke szó szerint lemeszeli a falakat, nem lehet kinyitni sem az ablakokat. Ilyenkor indokoltnak tűnik, hogy a fészket áthelyezzék a legközelebbi oszlopra, ám egyáltalán nem biztos, hogy a gólya nem fog visszakölteni az eredeti helyen. Viszont az teljesen indokolatlan, amikor közterületen van a fészek, s csak azért kérelmezik a villamossági vállalatnál a lakók a fészek eltávolítását, mert piszkos lesz a járda – fogalmazott a Milvus Csoport önkéntese. 
A Nagy-Homoród udvar­helyszéki részén él nyaran­ta megyénk egyik legnagyobb gólyapopulációja. Csak Homoródszentpálon és a szomszédos Re­csenyé­den leg­kevesebb 35 fészek van, a tér­ségben pedig legkevesebb 60 gólyapár fészkel. Március második felében érkeznek vissza, tavaly március 15-én látták az első gólyát Ho­mo­ród­szentpálon.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!