Hirdetés

Tipegő Kuckó Ditróban

Új kezdeményezést indítottak Ditróban, fejlesztő foglalkozásokat tartanak babáknak és kisgyerekeknek.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tipegő Kuckó Ditróban
Játék és fejlődés. Sok szülő igényli a foglalkoztatót Fotó: Molnár Emília

Közösségi tér létrehozását és a kisgyerekek fejlődését támogatja az újonnan indult Tipegő Kuckó gyerekfoglalkoztató kezdeményezés. A ditrói Közösségi Asszisztens- és Védőnőközponton keresztül létrejött projektben a község egészségházában heti rendszerességgel szerveznek tevékenységeket több korosztálynak, három hónapos kortól három éves korig – tájékoztatott Molnár Emília, a foglalkozások vezetője. 
– 2020-ban a védőnői szolgáltatásnak köszönhe­tően kiszűrték Ditróban azokat a kisbabákat, akik a koraszülöttségből adódóan eltérő ritmusban fejlődtek. Ekkor kért fel a védőnő, hogy fejlesztő foglalkozással segítsük a babák mozgásfejlődését. Abban az évben a járványhelyzet miatt csak ez a kis csoport működhetett, bár már akkor megszületett gondolatban az ötlet a 0–3 éves korosztály foglalkoztatására. Végül az igény kényszerítette ki az első lépések megtételét a megvalósítás felé, hiszen sok kisgyerekes édesanyával vagyok kapcsolatban, és mindannyian éreztük annak hiányát, hogy a községben nincs olyan szocializációs lehetőség, ahol hasonló korú gyerekeink találkozhatnak – számolt be a Tipegő Kuckó elindulásáról Molnár Emília ditrói édesanya, fejlesztőpedagógus.
Hozzátette: a program célja a találkozáson és ismerkedésen túl a nevelési minta átadása. A szülők megismerkedhetnek olyan mondókákkal, mozgásformákkal, já­ték­helyzetekkel és eszközökkel, amelyeket otthoni környezetben is elő lehet venni, ezzel segítve gyerekük fejlődését. Továbbá erősítik a szülő-gyermek kapcsolatot.
A heti rendszerességgel tartott foglalkozások különböző korcsoportokban zajlanak: 3–6 hónaposoknak, valamint 6 hónapostól egyéves korig babatornát tartanak, emellett pedig helyet kapnak a mondókák, ritmushangszerekkel kísért énekek, a kooperációs ernyővel való ismerkedés, illetve a fitnesslabdán való egyensúlyérzék fejlődését elősegítő gyakorlatok. Az 1–3 év közötti korosztály is a mondókákhoz, énekekhez társuló mozgásformákkal ismerkedhet a ritmushangszerek, ernyő és fitnesslabda segítségével, valamint találkozhatnak különböző fejlesztő eszközökkel, akadálypályával és az érzékszervekre ható taposóösvénnyel is. 
– A gyerekfoglalkozás iránt sokan érdeklődnek és jelenleg annyi a jelentkező, hogy minden korosztályban több csoport is indult. Úgy gondolom, a korai fejlesztés nagyon fontos alapot teremthet a gyermek életében, hiszen a korai szocializálódáson túl a beszédkészsége, ritmusérzéke, testképe, térérzékelése, egyensúlyérzéke is fejlődik, illetve egy olyan érési folyamaton megy keresztül az idegrendszer, amelynek hatása még iskoláskorban is tetten érhető majd – fogalmazott a foglalkozásvezető. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!