Hirdetés

Cél: kijutni az olimpiára

Elutazott Svédországba a ma rajtoló lengyel–svéd közös rendezésű világbajnokság kristianstadi helyszínére a magyar férfi kézilabda-válogatott. Az együttes célja az első hét hely valamelyike, azaz jogosultságot szerezni az olimpiai selejtezőn való részvételre. Holnap Dél-Korea ellen kezdenek a magyarok.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 3 perc
Cél: kijutni az olimpiára
Egy csapat, egy cél. A vb-n keresztül irány Párizs! Fotó: MKSZ

A magyar válogatott a svédországi Kris­tianstadban szerepel a csoportmérkőzéseken, holnap, január 12-én, 14-én és 16-án, sorrendben Dél-Korea, Izland és Portugália ellen. A csoport első három helyezettje folytathatja a göteborgi középdöntőben a C-csoport (Svédország, Brazília, Zöld-foki Köztársaság, Uruguay) három továbbjutója ellen, a hatcsapatos középdöntő-csoport első két helyezettje jut a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőbe.
A világbajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára, további hat válogatott pedig részt vehet a 2024 márciusában sorra kerülő olimpiai selejtezőn – utóbbi a célja a 18 játékossal Svédországba utazó magyaroknak is.
A magyar szakszövetség tájékoztatása szerint Chema Rodríguez, a válogatott szövetségi kapitánya úgy véli, jól sikerült a felkészülésük, tudják, miben kell még javulnunk, de fizikálisan rendben vannak a játékosok, nagyon fókuszáltak mindannyian. 
A spanyol szakvezető szerint a sorsolásnál nem volt szerencséjük, hiszen Izland és Portugália az a két válogatott, amely az utóbbi években a legtöbbet fejlődött, előbbi ráadásul éremre is esélyes. „A kitűzött célt nem lesz egyszerű elérni, nehéz a csoportunk, majd a középdöntőben a házigazda és Eb-győztes Svédország ellen játszunk, óriási verseny lesz a kvalifikációs helyekért” – nyilatkozta Chema Rodríguez. Ugyanezen a véleményen van Sipos Adrián, a Veszprém, korábban a Székelyudvarhelyi KC kőkemény védője is. „Nehéz csoportunk van, a portugálok nagyobb lövőerővel rendelkeznek a távoli zónákból, emellett pedig jó beállóik is vannak. Izland esetén sok egy-egyezésre és betörésekre kell számítanunk” – mondta az elutazás előtti sajtótájékoztatón Sipos, aki úgy látja, ha a saját játékukra koncentrálnak, akkor nem lehet gondjuk.

A magyar válogatott vb-kerete

Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Székely Márton (Tatabánya).
Jobbszélsők: Rodriguez Alvarez Pedro (Tatabánya), Bujdosó Bendegúz (Ferencváros).
Jobbátlövők: Ilic Zoran (Veszprém), Leimeter Csaba (PPD Zágráb), Ancsin Gábor (Tatabánya).
Irányítók: Lékai Máté (Ferencváros), Hanusz Egon (TvB Stuttgart).
Beállók: Bánhidi Bence, Rosta Miklós (mindketten Szeged), Sipos Adrián (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas).
Balátlövők: Bodó Richárd, Szita Zoltán (mindketten Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém).
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Kovacsics Péter (Ferencváros).
Szövetségi kapitány: Chema Rodriguez; Edző: Miguel Angel Velasco Encinas; Kapusedző: Porobic Haris; Erőnléti edző: Tord Ellingsen; Csapatvezető: Nagy László.
A mérkőzésekre 16 játékos nevezhető.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!