Hirdetés

Magyar–román csata lehet Debrecenben

A magyar és a román női kézilabda-válogatott is Debrecenben lép pályára a női szakág első huszonnégy csapatos, magyar–osztrák–svájci közös rendezésű Európa-bajnokságán, mely idén november 28-tól december 15-ig tart. Bécsben kisorsolták a csoportokat, a középdöntőben jó eséllyel magyar–román párharcot is rendeznek.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 5 perc
Magyar–román csata lehet Debrecenben
Ismét az egység lehet a magyarok fő fegyvere Fotó: MKSZ

Az európai szövetség sorsolását a magyar és a román csapat is a második kalapból várta, és már az esemény előtt biztos volt, hogy Magyarország az A jelű négyesbe kerül, ahogy az is, hogy az első kalapból biztosan nem Montenegrót, illetve az olimpiai és világbajnoki címvédő Franciaországot kapja.

A sorsoláson – amelyen a társházigazda szerepében közreműködött Győri-Lukács Viktória, a magyar válogatott és a Győri ETO jobbszélsője is – kiderült: Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese a tavalyi világbajnokság középdöntője (22-26) és a debreceni olimpiai selejtezőtorna (28-25) után ismét találkozik a svéd gárdával. A harmadik kalapból az északmacedón, a negyedikből a török csapat került az A csoportba.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A magyar válogatotthoz hasonlóan Debrecenben lép pályára a román válogatott is, amely Montenegró, Szerbia és Csehország társaságában szerepel a B jelű négyesben, ahonnan szintén az első két helyezett folytathatja a középdöntőben.

Itt az A, B és a C kvartettek továbbjutói egy hatos csoportba kerülnek, a bázeli C csoportból a papírforma alapján Franciaország és Spanyolország jut tovább Lengyelország és Portugália ellenében. Ennek az ágnak a középdöntőit szintén Debrecenben rendezik, s az erőviszonyok ismeretében jó eséllyel létrejöhet egy magyar–román párharc is.

Golovin elégedett
Golovin Vlagyimir magyar szövetségi kapitány szerint a svéd és a francia válogatott kiemelkedik a középdöntős águnkon, de a továbbjutásra jó esélyt lát: „A svédekről jó és friss emlékeink vannak, ám ellenük a napi forma dönthet. A B csoport nagyon kiegyensúlyozott, bárki továbbjuthat, míg a franciák mellett a C csoportból a spanyolok, esetleg a lengyelek számítanak esélyesnek a középdöntőbe jutásra.

Rosszabb sorsolást is kaphattunk volna, a célunk első körben természetesen a továbbjutás a középdöntőbe.

A másik ágra eggyel több, öt olimpiai résztvevő jutott, ott is biztosan nagy harc lesz a legjobb helyekért és az elődöntőért” – értékelt a szövetségi kapitány a magyar szakszövetség honlapjának.

Ilyés Ferenc, az MKSZ székelyudvarhelyi elnöke megjegyezte, tízévente visszatér Magyarországra a kontinenstorna, és büszkék rá, hogy 2004 és 2014 után ismét házigazdái lehetnek a női Európa-bajnokságnak. „A debreceni Főnix Arénáról jó emlékeink vannak a korábbi Eb-kről, és nagyon frissek és örömteliek az olimpiai selejtezőről, ezért mindenkit arra biztatok, hogy támogassa a magyar válogatottat is az év végén Debrecenben” – jegyezte meg. Ilyés a sorsolás miatt nem bánkódik, szerinte izgalmas meccsek várnak a magyar válogatottra a csoportkörben, és nagyon reméli, hogy a középdöntőben is.

A női szakág történetének első huszonnégy csapatos Európa-bajnoksága november 28-tól december 15-ig tart.

A csoportmérkőzéseknek Bázel, Innsbruck és Debrecen ad otthont, a középdöntőket Debrecenben és Bécsben rendezik, míg az elődöntőknek, valamint a helyosztóknak és a döntőnek az osztrák főváros lesz a helyszíne.

A torna tizenhat játéknapja során a hatvanöt meccsből huszonnégyet játszanak Magyarországon.

A csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan két-két csapat az elődöntőbe kerül, a harmadik helyezettek pedig az ötödik helyért lépnek pályára.

Catchy, a kabala
A kontinenstorna hivatalos dalának előadója Ausztria kultikus popegyüttese, az OPUS, amely a Live Is Life című világhírű slágerét komponálta újra az Európa-bajnokság kedvéért. A hivatalos dal a bécsi sorsoláson élőben is hallható volt. A közelmúltban az is kiderült, hogy az idei Eb kabalájának a neve a szurkolók javaslatai, majd szavazatai alapján Catchy lesz, ami összhangban áll a viadal „Catch the spirit” hivatalos szlogenjével is.

MKSZ

Jegyinfók
A tornára november vége óta kaphatók bérletek, a napijegyek értékesítése is hamarosan indul. A csoportkörre érvényes csomag belépők 18 600 forinttól válthatók meg három versenynapra, a legolcsóbb középdöntős bérlet pedig 32 ezer forintba kerül négy napra. A B csoport küzdelmeire, amelyben a román válogatott is érdekelt, már 7800 forinttól válthatók meg a bérletek. Az Eb-vel kapcsolatos információk a www.catchthespirit2024.com, míg a jegyvásárlás tudnivalói a tickets.eurohandball.com oldalon találhatók meg. 

A női Európa-bajnokság csoportjai:
A csoport (Debrecen): Svédország, Magyarország, Észak-Macedónia, Törökország
B csoport (Debrecen): Montenegró, Románia, Szerbia, Csehország
C csoport (Bázel): Franciaország, Spanyolország, Lengyelország, Portugália
D csoport (Bázel): Dánia, Svájc, Horvátország, Feröer-szigetek
E csoport (Innsbruck): Norvégia, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia
F csoport (Innsbruck): Hollandia, Németország, Izland, Ukrajna
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!