Zajlik a pótérettségi: egy diákot kizártak Székelyudvarhelyen

Fotó: László F. Csaba

A nyelv és irodalom román vizsgával kezdődött meg az idei érettségi második fordulója. Megyénkben öt településen öt vizsgaközpontban szervezik meg a megmérettetést. Akárcsak országos szinten, nálunk is a tavalyinál jóval kevesebben próbálkoznak újra az érettségi oklevél megszerzésével.

Csíkszeredában a Kós Károly Szakközépiskolában, Székelyudvarhelyen az Eötvös József Szakközépiskolában, Székelykeresztúron az Orbán Balázs Gimnáziumban, Gyergyószentmiklóson a Batthyány Ignác Szakközépiskolában, Maroshévízen pedig a Mihai Eminescu Főgimnáziumban vizsgáznak azok, akik korábban sikertelenül próbálták letenni az érettségit. A tanfelügyelőség tájékoztatása szerint összesen 742-en iratkoztak be, ez a szám – mint Sipos István tanfelügyelő, az érettségiztető bizottság alelnöke elmondta – a tavalyinál majdnem másfél százzal kevesebb.  Ez egyébként országos jelenség, mint több helyen is megírták, az utolsó 18 év legkevesebb résztvevővel zajló vizsgasorozatának nézünk elébe.

Három kérést jegyeztek, amelyben egészségügyi okok miatt könnyítésért folyamodtak vizsgázók, a három fiatal egy órával több időt kap a tételek kidolgozására, vagy külön osztályteremben vizsgázik. Egyébként három óra áll a tanulók rendelkezésére, és az audió- és videoberendezésekkel megfigyelt termekben legkésőbb 8.30-ig el kell foglalniuk a helyüket.

Mindjárt a pótérettségi első napján 48 hiányzót jegyeztek, és a székelyudvarhelyi vizsgaközpontban egy tanulót kizártak jogtalan telefonhasználat miatt. Ez egyben azzal is jár, hogy az illetőnek két vizsgaszessziót ki kell hagynia, legközelebb csak 2024 nyarán próbálkozhat újra.

Szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, csütörtökön a választott tantárgyból vizsgáznak a pótérettségizők, pénteken az anyanyelv próba zárja a sorozatot. Akinek nincs érvényes szóbeli vizsgája, az augusztus 22–29. között pótolhatja az elmaradást. Eredményeket augusztus 31-én közölnek, aznap lesz lehetőség óvásokat benyújtani. A dolgozatok újrajavítása után a pótérettségi végleges eredményeit szeptember 3-án hozzák nyilvánosságra.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community