Hirdetés

Turizmusoktatás a gyakorlatban

Hiány mutatkozik képzett munkaerőből a vendéglátóiparban, így hatványozottan fontos a diákokkal megismertetni és megkedveltetni a szakmát, vallja Székely Leila, aki a Sapientia – EMTE Csík­sze­re­dai Karán ho­tel­me­nedzs­men­tet is tanít és a tus­nád­für­dői O3zone Hotel operatív vezetője. A szakemberrel a vendéglátóipar és az oktatás találkozásáról beszélgettünk.

Pünkösti Mónika
Becsült olvasási idő: 4 perc
Turizmusoktatás a gyakorlatban
Fotó: Székely Leila archívuma

– A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karán végzett. Hogyan alakult a pályafutása?

– Az akkor induló egyetem első évfolyamán közgazdásznak tanultam, és recepciósként dolgoztam a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban. Később pénzügyi menedzsment mesterképzést folytattam, és Turisztikai Egységek Menedzsere (MAT) oklevelet szereztem. 2008 és 2013 között a Jakab Antal Tanulmányi Házban menedzseri munkakört töltöttem be, a rákövetkező évben pedig értékesítőként dolgoztam egy reklámanyagokat gyártó cégnél. 2014 végén tértem vissza a turizmus és vendéglátás iparágba, ahol huszonöt év rutinnal a hátam mögött mai napig otthon érzem magam. A Tusnád Rt.-n belül a Tusnád és O3zone Hotelek marketing és eladási vezetőjeként kezdtem, majd 2020-ban utóbbi szálloda operatív vezetője lettem. 

– Emellett nyolc éve hotelmenedzsmentet oktat a Csíkszeredai Karon. Mit fed ez a tárgy?

– A hotelmenedzsment a hallgatókkal a szállodaipar alap­ve­tő fogalmait, struktúrá­ját és működési mechanizmusait ismerteti meg. Átfogó betekintést nyújt a szálloda me­nedzs­ment­jé­be, a szervezeti felépítésbe, a vendégfogadásba, az iparág pénzügyi és opera­tív sajátosságaiba, a szolgáltatásokba és a vendégélmény javításának stratégiáiba. 


Hirdetés

– Miért fektet nagyobb hangsúlyt a gyakorlati órákra?

– Fontos, hogy a hallgatók az elméleti tanulmányaikat gyakorlati tapasztalatokkal kap­csol­ják össze. Szálláshelye­ket látogatunk meg, hogy köz­vet­le­nül megismerjék a szállo­da­i­par valóságát, lássák, hogyan működnek azok az elméleti fogalmak és gyakorlatok, amelyeket az előadásokon tanulnak. Így közvetlenül kommunikálhatnak a szálláshelyvezetőkkel és a személyzettel, kérdéseket tehetnek fel a szállodai tevékenységgel kapcsolatos témákban. 

– Tapasztalata szerint a hallgatók szívesen vesznek részt a gyakorlati órákon?

– Igen, ezek hatalmas sikernek örvendenek. Ilyenkor például a személyzet munkabeosztását is kipróbálhatják a hallgatók. A szimulálás során a diákok a szálloda részlegvezetőinek szerepébe bújnak és a valós havi foglaltsági helyzet képe alapján, az egyes részlegekre vonatkozó munkadinamika figyelembevételével, a Munka törvénykönyve által előírt szabályokat betartva próbálják meg beosztani a rendelkezésre álló munkaerőt. 

– A turisztikai létesítmények vezetői hogyan fogadják a hallgatókat? Számítanak rájuk későbbi munkaerőként? 

– A szálláshelyvezetők szívesen fogadnak, és nagyon számítanak a későbbi munkaerőre. Ez szinte minden látogatáskor elhangzik, mert az iparág évek óta munkaerőhiánnyal küzd. Ennek ellenére, legnagyobb sajnálatunkra, a végzősök közül alig akad, aki a későbbiekben a környék szálláshelyein keresne munkát.

– Az idei tanévben hová lá­togattak el? Mit tapasztaltak?

– Az elmúlt félévben a tus­nád­für­dői háromcsillagos For­tu­na Eco Boutique Hotelt, a szintén háromcsillagos Ciucaș Hotelt, a kétcsillagos Tusnád Hotelt, valamint a négycsillagos minősítésű O3zone Hotelt látogattuk meg. A későbbiekben felkerestük a háromcsillagos Amadé Panziót Ma­dé­fal­ván, és az újonnan épült négycsillagos Gambrinus Panziót Csíkszeredában. Mindkét panzióban a vezető bemutatója során betekintést nyerhettünk a vállalkozás indulási történetébe, mű­köd­te­té­sé­nek kulisszatitkaiba, a szakma nehézségeibe és szép­ségeibe egyaránt.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!