Hirdetés

Fordulópont

Fennállásának húsz éve alatt 18 országból érkeztek képzőművészek a Bo­tár László által szervezett Free Camp alkotótáborba, birtokba véve a környék legnagyobb műtermét, a Művészetek Háza alkotóhellyé lényegített emeleti folyosóját.

Sarány István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Fordulópont
Botár László. Folyamatos megújulás Fotó: Sarány István

Kevés helyen adatik meg, hogy egy légtérben egyszerre alkothat több művész – hívja fel a figyelmet a Free Camp egyik sajátosságára, jellegzetességére a táborvezető festőművész, aki amellett, hogy napjában többször lót-fut valamerre, hogy a vendégeknek semmi ne hiányozzon, mindenki jól érezze magát, igyekszik művészi penzumát is teljesíteni, új alkotásokat készítve a táborzáró kiállításra, gyarapítandó a telep impozánsra növekedett gyűjteményét.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Ismerős arcot fedeztem fel a művészek között, a Bécsben élő és alkotó Fazakas Csaba ha tehette, egyik Free Camp táborból sem hiányzott, kötelességének érezte, hogy pozitív választ adjon kortársa és sorstársa, Botár László bajtársa meghívásának. Más csíkszeredai kötődésű művész is megtisztelte részvételével a tábort: Kántor József textil- és képzőművész Csíkszeredában tevékenykedett, mielőtt Magyarországra telepedett a nyolcvanas évek derekán. A táborban szomszédos asztalnál alkot barátjával, a Munkácsy-díjas Budaházi Tibor festőművésszel, művésztanárral, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagjával. Szívesen és kedélyesen beszélnek alkotótevékenységükről, készülő munkáikról, s közben kezük is legalább úgy jár, mint a szájuk, igyekeznek eleget tenni a meghívók felkérésének: munkát készíteni a tábor végére.

Fordulópont
A folyosó másik végén három nő és egy fiatalember alkot. Két moldáviai művésznő, Florina Breazu és Inga Edu dolgozik, mindkettő örömmel mutatja készülő alkotásait. Orbán Anna-Mária Bukarestből érkezett, ő is lázas munkában volt, s férjét, Mircia Dumitrescu grafikusművészt – többek között Fazakas Csaba mesterét a bukaresti főiskoláról – mentette ki amiatt, hogy rövid látogatásom alatt nem találtam a rögtönzött műteremben. De munkái arról árulkodtak, hogy a Hargita megyei művésztelepeket régóta látogató mester sem tétlenkedett ittléte alatt. Kentelki Gábor zöldes tónusú munkái fölé görnyedve dolgozott. A középső traktusban Botár László és a Párizsban élő és tevékenykedő Cha Ryong Ko koreai művésznő dolgozott felszabadult hangulatban.
A tábor további résztvevői dr. Bucur Nicolae és Székedi Ferenc műkritikus, valamint Feledy Balázs művészeti író, egyetemi oktató.

Fordulópont
Az éppen 65. születésnapját ünneplő Botár Lászlóval beszélgetve megtudhattam, hogy a Free Camp fordulóponthoz érkezett húsz kiadás után. A folytatásban reménykedik a kezdeményező, és bízik abban, hogy megtalálja a megfelelő formát, szervezési keretet a tábor megújulásához, továbbéltetéséhez. A telep múltja ugyanis kötelez: fennállásának húsz éve alatt 115 képzőművész fordult meg itt, 18 ország képviseletében, s bár különböző életkorúak, habitusúak, különböző iskolák végzettjei és különböző irányzatokat képviselnek, markáns egyéni hangjuk és látásmódjuk van, évente egységes, sokszínűségükben is összhangban lévő műveket alkottak. S noha a művészek jobban szeretik általában az alkotói magányt, az egy térben való műteremtés, a beszélgetések és a közös élmények termékenyítő hatással bírnak.
Az eredmény a ma este 6 órakor a csíkszeredai Megyeháza Galériában nyíló kiállításon látható. Szervező a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Megyeháza Galéria, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület, támogató Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a Brainoble Appsmart Solutions.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!