Hirdetés

Thaiföldi kontraszt

Csermák Zoltán
Becsült olvasási idő: 2 perc
Thaiföldi kontraszt
A gazdag Thaiföld Fotó: Csermák Zoltán

Mára Thaiföld Indonézia után Délkelet-Ázsia második legerősebb gazdaságává fejlődött. Ez az eredmény különösen az elmúlt évek megpróbáltatásait figyelembe véve jelentős. A 69 millió lakosú ország exportorientált, s élénken reagál a világgazdaság minden rezdülésére. Ezt a folyamatot kívántuk – a visszajelzések alapján sikerrel – a film nyelvén közvetíteni.
Három különösen érdekes forgatásra emlékszem vissza. Az egyik egy divatbemutató volt. A thai kereskedők és a nők körében különleges társadalmi eseménynek számítanak e rendezvények, és az egyiken mi is ott lehettünk. A hazai divattervezők a szakma szentélyeiben tanultak, s a tudást kreativitásukkal ötvözve önálló divatházakat, műhelyeket hoztak létre. Bátran támaszkodtak a tradíciókra, s a világ divattrendjeit is figyelemmel kísérték. A természetes anyagok szeretete – a XXI. század formáiba öntve – megmaradt a legújabb modellekben. A divatbemutatók közönségét figyelve számos külföldi divattervező meríthetett ötleteket az itt látottakból, így a bemutatott viseletekkel a nyugati divatfővárosokban is minden bizonnyal találkozhatunk.
A ruha és az ékszer szorosan összetartozik. Az igényes ékszerek készítése Thaiföldön ugyancsak évezredekre nyúlik vissza. A hegyekben bányászott drágakövek és féldrágakövek kiváló minősége, a képzett munkaerő precíz munkája összpontosul a kis remekművekben. Az elmúlt évtizedekben a régió az ékszer és a drágakő központjává vált. Az évente megrendezett Bangkoki Ékszer- és Drágakővásárt a hongkongi és a baseli rendezvény mellett a szakma legjelentősebb rendezvényeként tartották számon, ahol a vásárlók s az ékszerkereskedők megismerhették a legújabb divatirányzatokat, s szakmai kérdéseket vitathattak meg. A lenyűgöző méretű vásár- és konferenciaközpontban több mint ezer kiállító építette fel standját. Egy teljes napig dolgoztunk a luxus világában.
Thaiföldet egyre gyakrabban emlegetik Ázsia Detroitjaként. Egyrészt azért, mert a legtöbb nagy autógyártó cég először Thaiföldön épített összeszerelő üzemet, másrészt, a pick-up haszongépjárművek gyártási darabszámát tekintve az ország az Amerikai Egyesült Államok után második legnagyobb gyártó a világon. Mi egy Mitsubishi üzemben forgattunk egy egész napon át. A jól ismert pick-up járművek gördültek le a szalagokról szabvány és luxus minőségben. Itthon felvettem a kapcsolatot a forgalmazóval, és ajánlottam, hogy az eladott, ott gyártott járműhöz adjanak ajándékba egy videót, hogyan is készült a járgányuk. Elvetették ötletemet.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!