Hirdetés

Tanárok az iskolapadban

A zenepedagógia új módszereivel ismerkedtek meg a 31. Bolyai Nyári Akadémia résztvevői Székelyudvarhelyen. A mesterkurzus hétfőn kezdődött, az ünnepélyes záróeseményre tegnap délután került sor a városháza Szent István termében. 

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 5 perc
Tanárok az iskolapadban
 Közös koncertre készülnek Fotó: Bodurian Ágota

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által kezdeményezett Bolyai Nyári Akadémia a klasszikus zene mellett a pedagógusok szakmai fejlődését helyezi annak a tanárképzőnek a középpontjába, amelyet idén már 29. alkalommal szerveztek meg Udvarhelyen, július 17–20. között.

A képzés idei átfogó témaköre a Korszerűség, jólét, értékrend – ezen belül a zenei szekció előadásai a Művészeti oktatás a jövő iskolájában című témakörben zajlottak.

Az előadásokat neves előadóművészek tartották a Dr. Palló Imre Művészeti Líceumban, ahol évről évre egész Erdély területéről, illetve határon túlról is érkeznek résztvevők. A jelentkezők jórészt visszajárói a mesterkurzusnak. 
– Olyan kolléga is van, aki már 15-20 éve rendszeresen visszajár a képzésre. Ez is azt bizonyítja, hogy van értelme ide jönni. Nagyon sok visszajelzést kaptam azzal kapcsolatban, hogy a képzésen elsajátított módszerek alkalmazása minőségi ugrást eredményezett a tanárok munkájában – részletezte Bodurian Ágota szervező. Ebben az évben összesen 31 résztvevője volt az eseménynek – az udvarhelyi tanárokon kívül jelen voltak Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megyéből, sorolta. Négyen távolabbról, a Vajdaságból és Magyarországról érkeztek. A hivatalos beiratkozottak közül huszonnyolcan zenetanárok, hárman pedig tanítók, akiknek az oktatás során közeli kapcsolatuk alakult ki a zenével.  
A képzés fő célja, hogy azok a pedagógusok, akik kisebb, szerényebb intézményekben, már-már a megszokott oktatási módszerek mókuskerekében ragadva töltik a tanévet, új és korszerű nevelési irányokat sajátítsanak el, valamint inspirálódjanak a meghívott előadóktól. A helyi tanárok ilyenkor szembesülnek azzal, hogy egy nemzetközileg elismert művész vagy pedagógus hogyan dolgozik a gyerekekkel – tudtuk meg a szervezőtől.

Hozzátette: nem titok, hogy a pedagógusok nagy része idővel kiég, a nyári továbbképző azonban lendületet ad, friss módszereket mutat azoknak, akik már hosszú évek óta zenét tanítanak. 


A szervező kiemelte, hogy a négynapos kurzus főként az interaktív nevelési módszerekről szólt, mert leginkább ebben látják az interdiszciplináris oktatás gyakorlati megvalósulását. Hozzátette: a közös munka a tanárok kooperatív készségét is fejleszti, hisz olyan kollégákkal dolgozhatnak együtt, akikkel más helyzetekben nem lenne lehetőségük együttműködni. 
– Ahogy változik a világunk, s különösen az online oktatás utáni időszakra gondolok, a teljes művészeti oktatás és a művészetek létjogosultsága megkérdőjeleződött. Óhatatlanul át kell gondolni, hogy tudunk-e ugyanazokkal a módszerekkel nevelni, mint 20 évvel ezelőtt. A gyerekeket más motiválja, a társadalom is más lett, az egész kontextus teljesen átalakult. Az előadótanárok segítségével próbálunk olyan módszereket keresni, amelyek által frissebben, más szemmel tudunk a mai gyerekekre tekinteni. Szeretnénk újraépíteni a rendszert, amiben dolgozunk, s ehhez lényegében egy új módszert kell kitalálnunk ahhoz, hogy a tanulókat megszólítsuk. A képzésen előadó tanárok maguk is alkalmazzák az új módszereket, tudományosan kutatják azokat, sőt, előadóművészként is meg tudnak újulni a színpadon, részletezte a szervező.  
Az idei képzésre beiratkozott tanárok, tanítók a hegedű, a magánének és a karvezetés mesterkurzuson, illetve egy kórus workshopon vehettek részt. A négynapos továbbképzőt a hagyományokhoz híven egy nyilvános koncert zárta, ahol a résztvevők kórusművekkel mutatkozhattak be az érdeklődő közönség előtt. A műsor keretében színpadra léptek az iskola diákjai és a kurzus meghívott előadói. Palócz Réka, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára énekelt, míg Csendes László, a Bukaresti Nemzeti Zenei Egyetem tanára és ifj. Zerkula György, a svájci szimfonikus zenekar művésze hegedűjátékával szórakoztatta a közönséget. Végül színpadra lépett Tóth Árpád is, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem karvezetéstanára. Újító módszerek.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!