Waldorfos ötödik osztály indul

Kitartóan, ciklusról ciklusra bővítik udvarhelyszéki szülők a Waldorf-pedagógiával működő oktatási intézmények körét. A múlt héten jelentették be, hogy az óvoda és elemi iskola mellett az új tanévtől ötödik osztály is indul a székelylengyelfalván működő oktatási intézményben. Az osztályban már minden hely betelt.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Waldorfos ötödik osztály indul
Iskola, kaláka, Waldorf. Biztosított az átmenet Fotó: Udvarhelyi Waldorf

Ahhoz, hogy sikerült idáig eljutni, elkötelezett szülőkre és támogató oktatási intézményekre volt szükség: 2017-ben a székelyudvarhelyi Kipi-Kopi Napközi égisze alatt indulhatott Waldorf óvodai csoport, pár évre rá az előkészítő osztályt a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskola fogadta be. Idén már végzett az első negyedik osztály, és a gyermekek törés nélkül folytathatják alternatív oktatásban tanulmányaikat: sikerült minden feltételt megteremteni az ötödik osztály elindításához. 

– Hosszú folyamaton vagyunk túl, először a hazai Waldorf Szövetséghez kellett eljuttatnunk egy dokumentációt, ami azt is bizonyítja, hogy vannak felkészült tanáraink, majd a tanügyminisztérium engedélyét kellett beszereznünk. Ezt követte a Közoktatás Minőségét Biztosító Országos Ügynökség (ARACIP) ellenőrzése. Mindezt a felsőboldogfalvi iskola támogatásával tudtuk összehozni

– tájékoztatta  lapunkat Bodurian Ágota tanár, a szülői munkaközösség tagja. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Székelylengyelfalán, Orbán Balázs egykori birtokán az elnéptelenedett régi iskola épületét használják, melléje a szülők saját kezükkel, közösségi támogatással, jótékonysági akciókon gyűjtött pénzből és adományokból húztak fel új épületet.

– Az új épületben még két helyiség kell elkészüljön szep­temberre, zajlik a kaláka. De a bővülő évfolyamok miatt továbbra is építkeznünk kell

– mondta Bodurian Ágota. 
Az iskolaépítés mellett levelező jellegű, posztgraduális pedagógus-továbbképzés is zajlik Székelyudvarhelyen, idén már a harmadik évfolyammal, ez biztosítja, hogy lesznek megfelelően képzett oktatók az általános iskola felső tagozatán is. 
A 21-es létszámú negyedik osztályból ketten mennek el más iskolába, de érkezik külföldről egy gyermek, tehát 20 tanulóval indul az ötödik osztály. Bodurian Ágota közölte, idén is részt vesznek a Fuss NEKI! adománygyűjtő közösségi sporteseményen, és számítanak a támogatásokra az iskola további bővítéséhez. Tavaly a waldorfosok voltak a második legeredményesebbek, majdnem 70 ezer lejt sikerült összegyűjteniük. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!