Hirdetés

Szükséges a védett otthon

Átmeneti menedéket szeretne létesíteni családban bántalmazott személyek számára Székelyudvarhelyen egy önkormányzati képviselő.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Szükséges a védett otthon
Fotó: Illusztráió

Réthi Enikő-Kinga ügyvédi gyakorlata során azt tapasztalta, hogy gyakran épp egy ilyen lehetőség hiánya tartja vissza a bántalmazott családtagot attól, hogy konkrét lépéseket tegyen helyzete megváltoztatásáért. A helyszín már megvan, most külső működtetőt keresnek.

Számos ilyen esetet látott a családjoggal foglalkozó ügyvéd munkája során, és – mint fogalmazott – hiába biztosít a törvény kiutakat, mint például a távolságtartási végzés, az nem mindig hatékony. A bírósági végzés nem mindig rettenti el a bántalmazó felet a további erőszaktól, az áldozatnak pedig sok esetben nincs ahová mennie.
– Létezik 2003-ból a 217-es törvény, amely szabályozza a családon belüli erőszak kérdéskörét, és abban az áll, hogy az önkormányzatoknak tulajdonképpen valamennyire kötelességük segíteni azokat a nőket – mert többnyire nőkről van szó –, akik családon belüli erőszak áldozatai. Arra gondoltam, hogy Udvarhelyen is szükség lenne egy védett otthonra, amely befogadja őket, és ha nagyon elfajul otthon a helyzet, akár a gyerekekkel együtt, azonnali menedéket nyújt. Addig maradhatnának itt, amíg valamilyen megoldást találnak a helyzetükre, vagy ameddig beadják a válókeresetet. A hangsúly az azonnali segítségnyújtáson van – hangsúlyozta Réthi Enikő-Kinga, a Szabad Emberek Pártja frakció tagja.
Hargita megyében egyetlen ilyen titkos átmeneti otthon működik, Csíkszereda környékén, Székelyudvarhely és vonzáskörzete egy nagy fehér folt ebből a szempontból. A polgármesteri hivatal illetékes munkatársai, a szociális osztály, a vagyongazdálkodási osztály vezetői nyitottnak mutatkoztak a kezdeményezésre.
– Azt már sikerült tisztáznunk, hogy van a város tulajdonában olyan ingatlan, amely az átmeneti védett otthonnak alkalmas lenne, de felújításra van szükség. Két-három lakrészről lenne szó a kezdetekben, a működtetését pedig külső partnerrel, valamilyen civil szervezettel, alapítvánnyal képzeltük el, mert jelenleg ez sajnos nem fér bele a költségvetésbe – mondta az önkormányzati képviselő.
November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, és a kezdeményező szerette volna, ha addig akár meg is születik az önkormányzati határozat a védett otthon létrehozásáról. Ám mivel működtető hiányában még nem kerek a történet, a tervezetet még nem nyújtotta be. Volt már próbálkozás a Caritasszal, de nem sikerült egyezségre jutni. Bár párttársai támogatják kezdeményezésében, Réthi Enikő-Kinga másfelől azt érzi, sokan nem értik, hogy miért van, vagy egyáltalán van-e szükség egy ilyen átmeneti otthonra.
– Elismerem, hogy van fontosabb dolog, de fontos ez is – jegyezte meg.
Önkormányzati képviselőként az ügyvédnő szívügyének tekinti ezt a témát.
– Azt gondolom, hogy bármilyen szűkösek a költségvetési keretek, külső partnerekkel, adományozók segítségével nem lehetetlen megvalósítani. Még van két évünk ezzel az önkormányzati csapattal, és van néha olyan érzésem, hogyha én már nem folytatom, ezzel az üggyel egy ideig megint nem fog foglalkozni senki – tette még hozzá Réthi Enikő-Kinga.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!