Hirdetés

Semjén Zsolt: fontos a jó román–magyar viszony, ezért észszerű lenne a kiegyezés

A kisebbségek helyzetéről, geopolitikáról és pártpolitikáról beszélgetett Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pénteken Tusványoson a Brüsszeli tájkép csata után című pódiumbeszélgetésen.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Semjén Zsolt: fontos a jó román–magyar viszony, ezért észszerű lenne a kiegyezés
Semjén Zsolt és Kelemen Hunor. Megvitatták a nemzetpolitikát Fotó: Létai Tibor

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének moderálta a beszélgetést, amelyet az eredetileg tervezett időpont helyett délután tartották meg, mert a szövetség elnöke nem tudott korábban jelen lenni. Kelemen Hunor ugyanis Orbán Viktor magyar miniszterelnök társaságában Marcel Ciolacu kormányfővel találkozott Bukarestben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A román fővárosban lezajlott miniszterelnöki találkozót Kelemen Hunor jónak értékelte, ami annak a jele, hogy javultak a kapcsolatok, ami a két országban kisebbségben élő közösségek helyzetét pozitívan érinti, mind gazdasági, mind kereskedelmi, energetikai szempontból. Az RMDSZ-nek az Európai Néppártban (EPP) való szerepével kapcsolatban megtudtuk, hogy a szövetségnek nem kell kilépnie a pártcsaládból, hanem meg kell ott erősíteni a pozícióit.

– A néppárt problémája, hogy el kell döntenie az identitását, vissza kell térnie a középjobboldali értékekhez. Balra tolódott, de még javítható, és nem mellékes, hogy a kisebbségvédelemben mindig támogatókra találtunk ott – fogalmazott Kelemen.

Az RMDSZ elnöke üdvözölte a Patrióták Európáért pártcsalád létrejöttét, hiszen magyar ügyekben együtt fognak tudni fellépni, így az érdekeket erősebben tudják majd képviselni, érvényesíteni.


Semjén Zsolt hangsúlyozta: a magyarság és a románság közös érdeke, hogy jó viszony legyen a két ország között. 


– Racionális lenne egy román–magyar kiegyezés. A mi kezünk ki van nyújtva a románság felé, ha Szerbiával sikerült stratégiai partnerségre lépni, akkor Romániával is sikerülnie kell – jelentette ki.

Az európai politikáról szólva a miniszterelnök-helyettes az EPP-ból való kilépést két okkal indokolta, az egyik a Magyar Péter-féle párt megjelenése a pártcsaládban, a másik pedig a háború támogatása, ehhez a KDNP nem tud asszisztálni – mondta. Ugyanakkor Ukrajna európai uniós felvételét sem tudják támogatni, amíg a magyar kisebbség totális jogfosztásban él Kárpátalján. 

– Rendezni kell az őshonos kisebbségek helyzetét – szögezte le a kereszténydemokrata politikus.


Számos aktuálpolitikai helyzet megvitatása mellett a meghívottak egyetértettek abban, hogy az ukrajnai háborút nem lehet megnyerni, ezért nem szabad finanszírozni sem. Európában határozott vezetőkre van szükség, akikből még kevés van, de remélhetőleg ez meg fog változni. A konfliktus békével és tűzszünettel fog véget érni, hangzott el, mert egyedül a tűzszünetnek van realitása. Az esedékes romániai választások kapcsán ugyancsak konszenzus volt a felek között abban, hogy ősszel az RMDSZ-nek olyan eredményt kell elérnie, amelynek köszönhetően ismét kormányzati tényezővé válhat.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!