Hirdetés

Magyarokról beszéltek magyarok a magyaroknak

Ahol csak pislákol a magyar tudat, oda minden támogatást megadunk, hogy ez a szikra lángra lobbanhasson – jelentette ki pénteken Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a 33. Tusványoson szervezett nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen. A Hányadán állunk címmel szervezett fórumon a Kárpát-medence magyar érdekképviseleti szövetségeinek elnökei az elmúlt egy év sikereiről és kudarcairól számoltak be.    

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Magyarokról beszéltek magyarok a magyaroknak
Számos érdeklődő követte a nemzetpolitikai kerekasztalt Fotó: Veres Nándor

Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, Bihari Szabolcs, a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége, Orban Dušan, a Muravidéki Magyar Nemzeti Közösség elnöke, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség, Forró Krisztián, Magyar Szövetség, Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke, Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ült egy asztalhoz pénteken délelőtt a Lőrincz Csaba sátorban a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A Zsigmond Barna-Pál parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, korábbi csíkszeredai főkonzul által moderált beszélgetésben a magyar érdekképviseleti szervezetek elnökei sorban ismertették a Kárpát-medencei magyarság helyzetét.

– Nagyon fontos eredmény, hogy a súlyosbodó ukrán helyzet miatt, a behívások miatt a pénzügyi helyzetünket, gondolom, mindenki ismeri, de ennek ellenére

meg tudtuk őrizni az intézményrendszerünket, az oktatási intézményeket, az egészségügyi, kulturális intézményeket.

El kell mondanom, ezek fenntartásában a magyar kormány is jelentősen részt vállalt, hiszen az említettek főként magánintézmények, sajnos az ukrán államtól egyetlen fillért sem kapunk a fenntartásukra – sorolta Sin József. Megjegyezte: az elmúlt időben 250 magyar diák diplomázott a II. Rákóczi Ferenc kárpátaljai magyar főiskolán, ilyen szempontból is van utánpótlás. A tanárok,  a művészek, a médiavállalkozók, vállalkozók személyében a kitartás szelleme és a szülőföldön maradás ösztöne is él sokakban. Hozzátette:

Kárpátalja az országon belül a béke szigete.

Magyarokról beszéltek magyarok a magyaroknak
Tánczos Barna szenátor az elmúlt választások sikerét emelte ki.

– Meg tudtuk tartani azokat az erdélyi magyar lét szempontjából kulcsfontosságú megyei és municípiumi önkormányzatokat azokon a településeken, ahol a magyarok aránya 50 százaléknál alacsonyabb. Egy újrázó magyar polgármester be tudta bizonyítani, hogy az önkormányzatban, az önkormányzati munkában a magyar ember jobban tud teljesíteni, mint a hőbörgő ellenfelei, és ismét hangsúlyozom a moldvai csángókat. Ők azok, akik olyan öntudatra ébredtek az elmúlt négy évben, amelyből politikai erőt tudtak kovácsolni.

Olyan helyen nyertünk polgármesteri választást, ahol nem számítottunk rá.

Ez olyan precedens, amely erőt tud adni a Kárpát-medencében bármelyik magyar közösségnek – hangsúlyozta Tánczos Barna, utalva arra, hogy Bákó megyében két csángómagyar polgármester is lesz. 

Magyarokról beszéltek magyarok a magyaroknak

– A magyar kormány filozófiája, célkitűzése egyetlen mondatban fogalmazható meg: aki meg akar maradni magyarnak, megmaradhasson.

Ehhez mindent biztosítunk, ahol csak pislákol a magyar tudat, oda minden támogatást megadunk, hogy ez a szikra lángra lobbanhasson – jelentette ki Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes. Azt is hangsúlyozta: a magyar kormány soha nem kért olyat a trianoni utódállamoktól, amit ne biztosítana a Magyarországon élő kisebbségek számára, ezért most is azt kéri, hogy ők is ugyanezt biztosítsák a területeiken élő magyarok számára. A magyar miniszterelnök-helyettes jó példaként említette a gyümölcsöző magyar–szerb kapcsolatokat.

Potápi Árpád János kijelentette: nincsen semmilyen politizálásnak alternatívája az etnikai politizálással szemben.

– Csak azok a magyar nemzetrészek és közösségek lehetnek erősek, ahol etnikai politizálás van – jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!