Hirdetés

Szőcs Bence célja az olimpia

Román Kupa-győztes, országos bajnok, Európa- és világbajnoki részvétel – mindezt kipipálta a 2023-as évben Szőcs Bence. Az ökölvívás mellett még egy küzdősportban érdekelt, célja az olimpiai részvétel. Idén újabb címeket nyerne a VSK Csíkszereda sportolója.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 9 perc
Szőcs Bence célja az olimpia
Fotó: László F. Csaba

Sikert sikerre halmozott az elmúlt évben Szőcs Bence, a VSK Csíkszereda ökölvívója több tétmérkőzést is sikeresen zárt. A tanulás mellett minden hétköznap edzésre jár, kevés szabadidejét családjával és barátaival tölti. Háromévesen kezdte nézni az ökölvívó-mérkőzéseket, ám mégis kickboxedzésre kezdett járni. Mindkét sportágban jár edzésre, ám versenyszerűen az ökölvívást űzi, és ebben ért el kimagasló sikereket.

– Nyolcévesen kezdtem el a kickboxot Orbán Attila edző felügyeletével, és annak ellenére, hogy ökölvívó lettem, nem hagytam abba a kickboxot sem. Hétköznaponként kedden és csütörtökön délután kickbox-, hétfőn, szerdán és pénteken ökölvívóedzésre járok

– mondta lapunknak a VSK Csíkszereda sportolója. Négy éve kezdte el az ökölvívást Todor Loránd tanítványaként, ám a koronavírus-járvány miatt 2020-ban elég nehezen tudta összehozni az edzésidőt. 

– A két hónapos bezártság nemcsak nekem, hanem minden sportolónak hátrányt jelentett, de sikerült formában tartanom magam, így az év második felében könnyen ment a felzárkózás

– tette hozzá Szőcs Bence.


Hirdetés


Első igazi megmérettetése 2020 decemberében volt, ahol a korosztályos országos bajnokságon súlycsoportjában a harmadik helyen zárt. Ekkor érezte, hogy van esélye sokkal jobb eredményeket is elérni, így egyre komolyabban kezdte venni az ökölvívást. 

– A kickbox és az ökölvívó edzéseket a lehető legkeményebben teljesítem, és mindennap járok konditerembe is, hiszen a fizikai állóképesség a küzdősportokban rengeteget számít. Alacsony vagyok, ez némiképp hátrány az ökölvívásban, ám ezt sikerül gyorsasággal kompenzálnom

– mondta Szőcs Bence. Hozzátette, többször eljátszott a gondolattal, hogy kipróbálja a birkózást is, ám egyelőre az ökölvívásra összpontosít.

Siker 2023-ban

A kemény munka eredményességgel járt Szőcs Bence számára, szerinte pályafutása legjobb évét zárta. Ám a sikerek mellett egy kudarc is becsúszott.
A tavaly májusi Román Kupa-győzelem nemcsak a trófeával és aranyéremmel járt, hanem egy óriási lehetőséggel is: az U16-os korosztály 46 kilogrammos súlycsoportjában román válogatott kerettag lett. A súlycsoportban Bence mellett még az SK Năvodari bokszolója, Cioabă Samuel tagja a válogatottnak, így a VSK Csíkszereda sportolójának lehetősége nyílt indulni komoly nemzetközi viadalokon is.
A jászvásári kupagyőzelmet követően a Tengerpart Kesztyűje nevet viselő viadalon súlycsoportjában aranyérmes lett, miután a lengyel és az ukrán ellenfelét legyőzte, júniusban Egerben pedig az olasz és a magyar bajnok ellen nyert. Nyár elején már a román válogatottal készült a Brăilán tartott Európa-bajnokságra, ám annak ellenére, hogy éremesélyesnek tartották, nem zárt sikerrel. 

– Egyértelműen kudarc számomra az Európa-bajnoki szereplés, pedig sokat készültem erre a versenyre

– mondta a csíki sportoló. Ő ugyan a ringben mindent megtett a sikerért, ám a pontozó bírók nem zárták szívükbe sem a csíki ökölvívót, sem másik három éremesélyes társát, akiket gyakorlatilag az első fordulóban „kivettek a pakliból”.
A kontinensviadalt követően az U16-os országos bajnokságra összpontosított Bence, amelynek Brăila adott otthont októberben. A VSK Csíkszereda ökölvívója minden meccsét megnyerte súly­csoportjában, a döntőben a moldáv és román dupla állampolgársággal rendelkező Spak Roman ellen nyert, aki egyébként a Pruton túli köztársaság bajnoki címvédője is. Ez a siker
egyben két utat is megnyított Szőcs Bence számára: a bajnoki címmel a zsebben indulhatott a Balkán-bajnokságon és a korosztályos világbajnokságon is.
A Balkán-bajnokságra sem kellett túl messze utaznia a csíki sportolónak, hiszen ennek Râmnicu Vâlcea adott otthont. Szőcs Bence a döntőig menetelt, ám ott egy moldáv sportoló útját állta: a bírók megosztott pontozással a csíki sportolót látták vesztesnek. November 21-én a román válogatottal Jerevánba utazott Szőcs Bence, ahol a tisztes helytállás volt a cél. 

– Úgy érzem, a lehető legtöbbet adtam ki magamból a vébén, ám pontozással ellenfelem nyert. Egyébként az az orosz fiú, aki engem legyőzött, lett a világbajnok. Ám a vébén rengeteg tapasztalatot szereztem, hiszen láttam, hogy más ország sportolói miként edzenek, így azt tudom mondani, az Örményországban eltöltött közel három hét gyümölcsöző volt számomra

– mondta lapunknak Szőcs Bence.

Cél az olimpia

A csíki sportoló komoly célokat tűzött ki maga elé, és ennek eléréséért küzdeni is akar. 

– A soha nem adom fel típusú emberek közé tartozom, ugyanakkor igyekszek minden hátrányt az előnyömre fordítani. Úgy érzem, mentálisan nagyon erős vagyok, sikereimnek többek között a rengeteg munka, edzés mellett ez az egyik titka

– nyilatkozta lapunknak Szőcs Bence, akinek ökölvívóként Davis Gervonta, sportolóként Cristiano Ronaldo, emberként Muhammad Ali a példaképe.

– Szeretném, ha felnőtt szinten is eredményes lehetnék, azon dolgozom, hogy Balkán-, Európa- és világbajnokságon szerepeljek. A fő cél viszont az olimpiai részvétel, ez lebeg a szemem előtt, ezért edzek nap mint nap

– mondta Szőcs Bence.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!