Hirdetés

Szerényebb büdzséből gazdálkodik idén Csíkszereda, de a beruházásokat továbbra is prioritásként kezelik

Elfogadták Csíkszereda idei 365,19 millió lejes költségvetését. A tavalyi évhez képest – 392 millió lej – kissé szerényebb büdzsét hétfői rendkívüli ülésén egyhangúlag fogadta el az önkormányzati testület. A város működése garantált, és a stratégiai beruházások sem állnak le.

Létai Tibor
Szerényebb büdzséből gazdálkodik idén Csíkszereda, de a beruházásokat továbbra is prioritásként kezelik
A módosítások után a végleges költségvetést hétfőn elfogadta a város képviselő-testülete Fotó: László F. Csaba

– Nehéz időszakon vagyunk túl, mert a kormány az önkormányzatoktól elvont 12 milliárd lejt, ugyanakkor két héttel ezelőtt részlegesen pótolta ezt, ami közel hatvan várost érint, így Csíkszeredát is. A város működése garantált, a megkezdett beruházások folytatódnak, és újak is elkezdődnek. Sikerült elérni, hogy a megyeszékhelynek időben legyen egy fejlesztéseket figyelembe vevő büdzséje. Az elmúlt esztendő rekordévnek számít, mert akkora léptékű beruházásokat még nem hajtott végre a város, viszont a Csíkszereda által megpályázott programcsomag is kiemelkedő, mert eddig még nem érte el a 113 milliós értéket – hívta fel a részletekre a figyelmet Korodi Attila polgármester.


Hirdetés

Az idei büdzsé 66 százalékát, vagyis 239,29 millió lejt beruházásokra, 34 százalékát – 125,9 millió lejt – pedig a város intézményeinek működtetésére fordítják. A költségvetés részleteivel kapcsolatban megtudtuk, hogy a beruházások forrásaiból 64 millió lej a városháza saját bevétele, uniós forrás 141 millió lej, állami forrás 30 millió lej.

László F. Csaba

Az oktatás működtetésére valamivel több mint 12 millió lejt fordít a város. Kulturális intézmények fenntartására több mint 11 millió lejt, melyből a Csíki Játékszínnek 4,7 millió lej, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek 3,2 millió lej, és ugyanennyi jut a Csíki Székely Múzeumnak is, Csíkszereda kiadóhivatala pedig 340 ezer lejből gazdálkodhat. Sportra több mint 9 millió lejt szánnak a költségvetésből. A legnagyobb összeget a VSK Csíkszereda kapja, 2,730 millió lejt, de a Csíki Sportcentrum is 2,5 millió lejből működhet. Az egyházaknak 600 ezer lej jut, a játszóterekre pedig 360 ezer lej, a hegyimentők számára pedig 240 ezer lejt fordítanak. Útkarbantartásra 8,15 millió lejt, közvilágításra pedig 3,35 millió lejt szavazott meg a képviselő-testület. 

Mint megtudtuk, a kormány megszorításai miatt a pénz kevesebb, viszont az igények nagyok, amiket továbbra is prioritásként kezelnek, kiemelve az ipari park fontosságát és az épülőfélben lévő két iskolai tornaterem befejezését is.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!