Hirdetés

Folyhatna a víz a Szejkén, de nem folyik

Elkészültek a szejkefürdői víz- és szennyvízhálózat kijavításával, üzemképes a rendszer, de ahhoz, hogy folyjék a víz, az önkormányzat jóváhagyására van szükség néhány kérdésben. Ez egyelőre akadozni látszik. Veszélybe került ugyanakkor néhány városi rendezvény a pénz megvonása miatt, ezt az ügyet végül konstruktívan kezelték a városi képviselők.

Asztalos Ágnes
Folyhatna a víz a Szejkén, de nem folyik
Átmeneti időszak, viták, vádaskodások. Székelyudvarhelyi közgyűlés. Fotó: Hodgyai István

Úgy tűnik, hogy őszig, amíg az új városvezetés átveszi a jelenlegi helyét, Gálfi Árpád kirohanásával indulnak az önkormányzati ülések. A polgármester a csütörtök délelőtt zajló eseményen napirend előtti felszólalásában azzal vádolta a képviselőket, hogy valójában ők akadályozzák az elkészült szejkefürdői közmű működésbe állítását, „önző politikai haszonszerzés” céljából megnyirbálnák az augusztus 20-i ünnepség költségvetését, azért, hogy több pénz jusson az év végi rendezvényekre, amikor már az RMDSZ vezeti a várost. Elsőként a szejkefürdői víz- és szennyvízhálózat bővítését érintő, az építkezési engedély megszerzése érdekében folytatott beavatkozási munkálatokról szóló beruházási tétel végső gazdasági, technikai mutatóinak elfogadásáról kellett döntenie a közgyűlésnek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint a közel egyórás vitából kiderült, a megfelelő mérések után július 17-én a polgármesteri hivatal átvette a kijavított hálózatot. A működésbe helyezéshez viszont el kell fogadni az említett dokumentumot, hogy költségvetés-módosítással pénzt különíthessenek el a kifizetésre, a rendszert be kell foglalni a város vagyonába, és át kell még adni a Harvíz Rt. vízszolgáltatónak. A végső elszámolás szerint a beruházás összben 2 314 000 lejbe került, az új költségek 832 578 lejre rúgnak, az egésznek 57 százalékát fedezi a még 2017-ben, az Országos Helyreállítási Alapnál (PNRR) elnyert pályázat.

Mint ismeretes, a 2021-ben befejezett beruházást a polgármesteri hivatal nem vette át a kivitelezőtől, többek között arra hivatkozva, hogy eltértek az építkezési engedélyben előírtaktól. Több per is indult az ügyben, Gálfi Árpád az Országos Kossupcióellenes Ügyészségnél (DNA) is feljelentést tett, majd amikor kiderült, hogy nem találtak a hatóságok rendellenességet, újabb feljelentéshez folyamodott. Perel a kivitelező is – ennek a jogi eljárásnak még nincsen vége. A használatba sosem vett közműrendszert végül új terv alapján új kivitelező tette rendbe, de az önkormányzat arra nem adott felhatalmazást a polgármesternek, hogy úgynevezett többéves szerződést kössön az illető céggel a kifizetésre. Az RMDSZ teljes mértékben, illetve a POL-frakció nagy része határozottan képviseli azt a véleményt, hogy ameddig nem ér véget a jogi eljárás az ügyben, több pénzt nem rendelnek a beruházáshoz.

Annak ellenére, hogy Gálfi Árpád polgármester szerint kockáztatja a város, hogy vissza kell fizetni a PNRR-s támogatást, a tervezetet a testület elutasította.

Péter Balázs ülésvezető elnök szerint nem áll fenn ez a veszély.

Folyhatna a víz a Szejkén, de nem folyik

Az ülés második órája a költségvetés-módosítást célzó határozattervezet vitájával telt el. Ez különböző összegek átcsoportosításáról szólt, a konfliktust az RMDSZ-frakció által benyújtott módosító javaslat generálta, amely felére csökkentette volna a Szent István-napok büdzséjét, illetve az ezüst-, arany- és gyémántlakodalmat ünneplő házaspároknak szervezett ünnepségre fordítható pénzből is elvett volna, a felszabaduló összegeket többek között a Siculus fesztivál vagy a szilveszteri tűzijáték megszervezésére irányítva át. A rendezvényszervező iroda vezetője, Máthé László Ferenc szerint ez a lépés teljesen ellehetetleníti az események megszervezését. Mivel a szejkefürdői kifizetést korábban elutasították, az erre a tételre elkülönített összeg felszabadult, és ezt az ünnepségekhez rendelték, bár a tervezettnél így is szűkösebb keretből kell lebonyolítani a Szent István-napokat (211 000 lejből 100 000-et vettek el, de adtak hozzá 89 000 lejt).

A második negyedévi zárszámadást nem szavazta meg a testület. Ingyenesen bérbe adnak egy ingatlant a Hargita Megyei Vöröskeresztnek, döntöttek arról, hogy a Kossuth Lajos utcai Civil Központban lévő hét helyiséget nyílt liciten adják bérbe. Elfogadták több, különböző pályázatokból megvalósuló beruházás gazdasági-műszaki tanulmányát, eszerint hamarosan felújítják a Mihai Eminescu és a Dózsa György utcát, valamint két lakótelepi játszóteret. 

Végül, akárcsak a júniusi ülésen, ezúttal sem hagyták jóvá képviselők a külső ügyvéd fogadását abban a két perben, amelyet a hivatal ellen indított Nagy Zsigmond, a Lakosságnyilvántartó Iroda korábbi vezetője, akit Gálfi Árpád bocsátott el az elmúlt évben.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!