Hirdetés

Szenior Táncklub indult Székelyudvarhelyen

A térségben teljesen újdon­ság­nak számító, hiánypótló kezdeményezésre figyeltünk fel: időseknek hirdetnek táncklubot Szé­kely­ud­var­he­lyen. Mint kiderült, a Nyugat-Európában már régóta ismert és nagy nép­sze­rű­ség­nek örvendő kö­zös­ségi mozgásforma, a szenior tánc érkezett el ide is, amely nemcsak szórakoztató, de jótékony hatással van a testi és lelki, mentális egészségre is.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Szenior Táncklub indult Székelyudvarhelyen
Egyszerű koreográfia, szórakoztató lépések, folyamatos koncentráció Fotó: Hodgyai István

Alig hirdette meg az 50 év fölöttieknek Lőrincz Edit oktató és szer­vező a Szenior Táncklubot, máris több mint húsz személy jelentkezett, telefonja azóta is folyamatosan csörög. Túl vannak már az első találkozáson, amikor már táncoltak is, tegnap délelőtt tartották a másodikat, és lehetséges, hogy egy újabb csoport is indul a Bethlen lakótelepen. 
De mi is ez a szenior tánc? Lőrincz Edittől megtudtuk, hogy egy olyan, kimondottan az idősebb korosztálynak kifejlesztett közösségi mozgásforma, illetve módszer, amely Németországból indult majdnem fél évszázada, a nyugat-európai országokban régóta rendkívül népszerű, Magyarországon már valóságos mozgalommá érett.


Hirdetés

– A szenior táncórákon nincs szükség táncpartnerre, előzetes tánctudásra sem. Az oktató megmutatja, majd gyakoroltatja a csoporttal a rövid koreográfiát, amit meg kell jegyezni, majd amikor már jól megy, zenére táncolja el a csoport – akár több alkalommal is a táncot. Nincsenek benne hirtelen mozdulatok, forgások, akrobatikus elemek, bonyolult lépések, amelyek megterhelnék, veszélyeztetnék a résztvevőket, viszont túl azon, hogy szórakoztató, folyamatosan mozgásban tartja nemcsak a testet, hanem az agyat is

– hangsúlyozta Lőrincz Edit.

Hodgyai István
A lépéseket meg kell jegyezni, meg kell tanulni, ez folyamatos koncentrációt jelent, megdolgoztatja a memóriát, mind a két agyféltekét stimulálja, kutatások is bizonyítják már, hogy a szenior tánc eredményesen késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását, enyhe demencia esetén pedig a tünetek súlyosbodását lehet megelőzni általa. 
A módszer folyamatosan fejlesztés alatt áll, szigorú szabályai vannak, több mint egyéves képzés után lehet oktatói képesítést szerezni. Lőrincz Edit Bécsben és Budapesten tanult, hamarosan megszerzi az akkreditációját is. Az oktatóknak a továbbiakban rendszeres továbbképzésre kell járniuk, hogy helyesen alkalmazzák, tanítsák a mozgásformát. 
Az oktató elmondta, hogy minden órán újat tanulnak, tehát az sem baj, ha valaki kimarad egy találkozásról. Jelenleg a Márton Áron téren található Diakónia Központban zajlanak az egyórás foglalkozások, de mivel egyre több az érdeklődő, valószínű, hogy lesz még egy csoport, ráadásul a Bethlen lakótelepen, amely az ott élő időseknek ideális lenne.

– Első körben a jelentkezők többsége nő volt, mindössze három férfi kapcsolódott be, és 70-80 évesek is érdeklődnek a lehetőség iránt

– tudtuk meg.

Hodgyai István
A táncórák egyelőre ingyenesek.

– Ha újszerűsége miatt feszültséggel is indul az óra, a foglalkozást a résztvevők általában emelkedett hangulatban, jókedvűen zárják

– jegyezte meg Lőrincz Edit. – Az örömteljes, kíméletes mozgásra, a közösségi élményekre nem sok lehetőség kínálkozik mifelénk az idősebb korosztálynak. Ráadásul a frissebb nyugdíjasok még eléggé aktívak, de nem igazán van, ahová eljárjanak – mondta az oktató, aki nem titkolta, hogy szeretné, ha nálunk is mozgalommá fejlődne a szenior tánc.
Az udvarhelyszéki érdeklődők további részletek iránt a 0742–038600-as telefonszámon érdeklődhetnek.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!