Hirdetés

Madármentések az UTCA-nál

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Madármentések az UTCA-nál
Halakkal etetik, kalciumoldattal erősítik a megmentett gólyát Fotó: Hodgyai István

Heti rendszerességgel keresik fel fészekből kiesett vagy elárvult madárfiókákkal az Udvarhelyért Tesszük Civil Ak­ció­csoport tagjait. A bejelentéseknek hála csak ebben a hónapban közel harminc madarat sikerült az egyesületnek megmentenie, többek között egy gémet, egy kuvikot, több gólyafiókát, sólymokat és fecskefiókákat is. Legtöbbjüket civilek jelentették és szállították el személyesen az egyesület elnökéhez. Annak köszönhetően, hogy partnerként működnek együtt állatorvosokkal és ornitológusokkal, az esetek jelentős számban sikerrel zárulnak. Magyari Lajos, az egyesület elnöke szerint viszont sokkal tudatosabban kellene viszonyulni környezetünkhöz és a környezetünkben élő állatfajokhoz, hiszen csak ezzel előzhető meg, hogy az esetek száma ne növekedjen tovább, hanem csökkenő számokat mutasson.

– Számos elgázolt madarat irányítanak hozzánk, de azokból is sok van, amelyek áramütést szenvedtek. Ezek esetében elég alacsony a gyógyulási esély, de vannak csodák

– fogalmazott Magyari, rámutatva, hogy jelenleg egy olyan fiatal gólyát ápolnak, amely nem tud lábra állni, egyelőre nem tudni, mitől.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A madárvilág emellett két másik nagy ellenséggel is szembe kell nézzen: az egyik, hogy rengeteg környékünkön a szennyezett víz, a másik a városban történő rovarirtás. Utóbbiakat követően rendszeresen megnő a lebetegedett és elhullott madarak száma

– árulta el, hozzátéve, hogy több, főként rovarokkal táplálkozó madárfaj egyedeit nem tudták megmenteni a városban végzett rovarirtásokat követően.
Magyari szerint ennek ellenére jócskán vegyül öröm is az ürömbe, erre egy kerecsensólyom megmentése, egy egész fészekaljnyi molnárfecske és a tavaly megmentett Pille, a gólya is bizonyosságként szolgál. Mivel sok olyan eset van, hogy az ápolás, rendszeres etetés és odafigyelés nem elegendő, a marosvásárhelyi állatmentőkkel is napi szinten tartják a kapcsolatot: a legutóbb megmentett gólya útja is oda vezet.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!