Hirdetés

Székely szimbólum, egyedi történetekkel

Nagy érdeklődésnek örvend egy ditrói étterem napokban megjelent felhívása, miszerint bicskamúzeumot szeretnének létrehozni. Amint összegyűlt az első száz bicska, megnyílik a rendhagyó múzeum.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Székely szimbólum, egyedi történetekkel
Fotó: Dombi Hunor

A turizmus fellendítése és az étterem forgalmának növelése céljából egyedülálló ötlet megvalósításába kezdett az étterem tulajdonosa, Dombi Hunor: székely bicska múzeumnak ad otthont a gyergyóditrói vendéglátó egység, ahol a székelyek egyik alapvető eszköze, annak többféle változata lesz látható.

Boncina-Székely Szidónia
– Várjuk a felajánlásokat olyan személyektől, akik nem használják, vagy szívesen látnák kiállítva bicskájukat egy múzeumban, saját nevükkel ellátva. Nagyon sok érdeklődő van már, egy marosvásárhelyi személy felajánlotta, hogy a környéken összegyűjti ezeket a tárgyakat és majd átadja nekünk. A bicskák sorszámmal és tulajdonosuk nevével ellátva kerülnek majd a megvilágított tárlókba: az egyes számú nagyapámé, az étterem egykori tulajdonosáé, Trucza Károlyé – beszélt a kezdeményezésről Dombi Hunor ötletgazda, az étterem tulajdonosa.
A bicskamúzeum ötlete rengeteg lehetőséget rejt magában. Jövőre szeretnének egy Guinness-rekord kísérletet elindítani, az étterem mellett a világ legnagyobb bicskája fog elkészülni fából, de a tulajdonos azt is elképzelhetőnek tartja, hogy vándortárlatként máshová is elvigyék a bicskákat, minél több emberrel megismertetve e tárgyak szimbolikus jelentését.
A gyergyóditrói Nagyéri Magor Csárdába várják a bicskákat a tulajdonosuk nevével, és akár egy hozzá kapcsolódó történettel, ami egyedivé teszi az illető tárgyat. 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!