Hirdetés

Szalonnák versenye Borszéken

A termelők és vásárlók találkozása, megmérettetés és gasztronómiai élmény egyszerre a borszéki szalonnafesztivál. A második alkalommal megszervezett kétnapos eseményen húsfeldolgozók és magánszemélyek által készített szalonnák és kolbászok versenye volt a fókuszban, de a termelői vásár is nagy népszerűségnek örvendett.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szalonnák versenye Borszéken
Ízvilágok találkozása. A kolbász próbája a kóstolás Fotó: Fazakas Attila

Az ötletgazda kolozsvári kezdeményezéshez csatlakozva idén is megszervezték Borszéken a szalonnafesztivált, február 10–11-én, a Reménység sípálya melletti rendezvénysátorban. A gasztronómiai eseményre és vásárra érkező hústermelők mellett magánszemélyek is jelentkeztek a szombati szalonnák versenyére.
Összesen hét nevező 14-féle szalonnával jelentkezett a szombati versenyre: a magánszemélyek mezőnye bizonyult erősebbnek, hiszen az első és második díjat is a gyergyócsomafalvi Köllő Örs vitte el, harmadikként pedig Szabó Levente borszéki lakos végzett, Nagy Géza csíkmindszenti termelő különdíjat kapott – értékelte a szombati napot érdeklődésünkre Fazakas Emese szervező, a Cul­turarium Egyesület elnöke. 


Hirdetés


A kolbásszal és szalonnával nevezőket öttagú zsűri – Gelu Vișan, Țăpuc Loránd, Tofán Zsolt, Fazakas Róbert és Veres Alpár – bírálta el; a gasztronómiai program részeként a történetmesélés is fontos szerepet kapott. Fülöp Szabolcs dályai sajttermelő friss túrót készített a fesztiválon, közben mesélt az érdeklődőknek, de meg is lehetett kóstolni az elkészült finomságot.

Fazakas Attila

– A borszéki szalonnafesztivál az egyetlen olyan alkalom, ahol a városlakók több termelővel találkozhatnak, hiszen a péntekenként szervezett vásáron sokkal kisebb a felhozatal. Itt most van lehetőség kóstolni, ismerkedni, vásárolni

– hangsúlyozta Fazakas Emese. A fesztivált élő zene, kvízjáték, tombola és táncház is színesítette.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!