Hirdetés

Ha jól élünk, versenyképesek vagyunk, ha rosszul élünk, nem vagyunk azok

Hol foglal helyet az Európai Unió a világ gazdasági versenyében? Többek között erre és ehhez hasonló kérdésekre keresték a válaszokat a 33. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábori csütörtök délelőtti pódiumbeszélgetésén.

Vlaicu Lajos
Ha jól élünk, versenyképesek vagyunk, ha rosszul élünk, nem vagyunk azok
Rigó Csaba, Magyarország Gazdasági Versenyhivatalának elnöke, Polacsek Csaba pénzügyi és ingatlan-tanácsadó, Mátis Jenő közgazdász, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Bogdan Marius Chirițoiu, a romániai Gazdasági Versenyhivatal elnöke Fotó: Veres Nándor

A versenyképesség röviden azt jelenti, hogy ha jól élünk, versenyképesek vagyunk, ha rosszul élünk, nem vagyunk azok – vezette fel a pódiumbeszélgetést Mátis Jenő közgazdász.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő szerint a versenyképesség szempontjából nem vagyunk jó helyzetben. A világjárvány óta az Európai Unió folyamatosan veszít a versenyképességéből az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával szemben.

– Átrendeződnek a gazdasági és kereskedelmi viszonyok – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő. – A nemzetközi szabályokra épülő versenykereskedelem gyengült, a versenyszabályokra épített nemzetközi rendszer inog. Az EP-képviselő szerint előbb fel kell térképezni a versenyképesség vesztésének okait ahhoz, hogy ki lehessen mozdulni ebből a helyzetből. 

Nyomasztó EU-s szabályozások 

Winkler szerint az EU olyan karbonvámot szabott meg, amelynek mértékéről nem egyeztetett a nemzetközi piaccal, és nagy nyomást helyeztek általa az európai cégekre. A bevezetett karbonvám versenyképesség-csökkentő hatású, noha egyre élesebb a verseny, s a cégek igyekeznek elhagyni a számukra kedvezőtlen szabályozást bevezető országokat, így az európai kontinenst is.

– A szabályozások betartása pénzbe kerül a cégeknek, ez a pluszkiadás az USA-ban és Kínában nem áll fenn – tette hozzá Winkler Gyula, aki a versenyképesség növelésére vezető megoldást az egyszerűsített és összehangolt szabályozásokban látja.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Rigó Csaba, Magyarország Gazdasági Versenyhivatalának elnöke kiemelte: az Európai Unió hibásan jár el, amikor új szabályozást vezet be úgy, hogy nem az érintettekkel konzultál, jelen esetben a cégekkel. 

Kevesebb politika és több gazdaság, egyszerűsített szabályozás kell. Jelenleg Európa az erőforrásait a háborúba küldi, így nem lehetünk versenyképesek. A bürokrácia csökkentését és a cégek tehermentesítését követően beszélhetünk versenyképességről

– mondta Rigó Csaba.

Az előadó szerint a versenyhivatalok tudnak segíteni a cégeken, de nem ez a legfontosabb kérdés, inkább az, hogy Európából hiányzik az innováció, hiányoznak a szakemberek, lemaradt a mesterséges intelligencia és az 5G hálózat kiépítésében. 

Öregedő lakosság, a vendégmunkaerő nem megoldás

Polacsek Csaba pénzügyi és ingatlantanácsadó rávilágított arra, hogy a túlszabályozás hiba, illetve az unió a versenyképes gazdasági stratégiája meghatározásakor nem szabadott volna a célok mellé eszközöket rendeljen, hagynia kellett volna, hogy az a piac természetes környezetében alakuljon. 

Az európai cégek munkaerőhiánnyal kénytelenek megküzdeni, a lakosság elöregedett és túlnyomó része képzetlen. A vendégmunkaerő működhet bizonyos óráig és szintig. Egy bevándorlógeneráció hajlandó elvégezni azt a munkát, amit az európaiak nem szívesen, de a gyermekei már nem biztos, hogy megcsinálják azt, amit a szüleik

– mondta a szakember. Hozzátette:

a világ top kétszáz cége között alig található európai.

Az elsők a gyógyszer-technológia és luxuscikkek terén tevékenykednek, többségüket a tengerentúlon jegyezték be. 

Bogdan Marius Chirițoiu, a romániai Gazdasági Versenyhivatal elnöke szerint az ország az EU-s csatlakozást követően fejlődésnek indult az uniós források és az Európai Unió belső piacára való bejutás révén.

– A hazai cégek kénytelenek megfelelni az országos és uniós szabályozásoknak egyaránt. Fontos, hogy működjön a kereskedelem, és fontos, hogy a gazdasági szereplők betartsák a lefektetett szabályokat. A cégek sem szabhatják kedvükre termékeik, szolgáltatásaik árát, mert az országos szabályok mellett az európai szabályozásnak is eleget kell tenniük. Mi az unión belül fejlődünk, de az egész unió sajnos lassan növekszik gazdaságilag – vélekedett a gazdasági versenyhivatal elnöke.

Bogdan Marius Chirițoiu megjegyezte, hogy reformokra és engedményekre lenne szükség, az Európai Unióban nagy európai cégek létrehozásával a versenyképességet lehetne növelni.

A pódiumbeszélgetés résztvevői szerint ahhoz, hogy Európának erős és nagy vállalatai legyenek, toleránsnak kell lenni a jelenleg működő nagy cégekkel, engedni kell az államokat is, hogy segítsék ezeket a vállalkozásokat, egyszerűsített és tehermentesített szabályozás kidolgozására lenne szükség. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!