Hirdetés

Sportosztály indul Gyergyóditróban

Sportosztályt indít a 2023–24-es tanévtől a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakképző Líceum: az új szak indítását tavaly ősszel hagyta jóvá a Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Hatóság c(ARACIP). A sportosztály indításával bővül a szakközépiskola oktatási kínálata, ugyanakkor lehetőséget teremt egészségesebb nemzedékek felnevelésére.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Sportosztály indul Gyergyóditróban
Sportosztállyal bővül a ditrói középiskola oktatási kínálata Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Hosszas engedélyeztetési folyamat végére ért a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakképző Líceum: tavalyelőtt kezdték el a sportosztály jóváhagyásához szükséges dokumentáció összeállítását és feltöltését az ARACIP honlapjára. A hatóság szakemberei tavaly nyáron végezték el a helyszíni ellenőrzéseket, majd a 2022 őszén kiadott minisztériumi rendelet értelmében hivatalosan elindulhat a sportoktatás a településen. 
– Büszkeséggel tölt el, hogy megkaptuk az engedélyeket, hogy meg tudtunk felelni a rendkívül szigorú elvárásoknak. Falusi középiskolaként nagyon kell igyekeznünk, hogy ide tudjuk vonzani a diákokat, hiszen többségük városon akar tanulni, így folyamatos megújulással tesszük piacképessé az intézményt – fogalmazott érdeklődésünkre Cristina Hadâmbu, az iskola igazgatója.

Hozzátette:

a szülők és gyermekeik már több éve jelezték, hogy igényük lenne sportoktatásra,

ezt figyelembe véve kérte az iskola vezetőtanácsa a sportosztály engedélyezését.
A líceumi képzésben működő sport szak az élelmiszer-ipari technikus szakkal közösen alkot majd egy osztályt; a sportoktatás testnevelő tanárok és edzői képesítéssel rendelkező szakemberek segítségével zajlik majd, a foci, a kosárlabda és a kézilabda alapjait sajátíthatják el a tanulók. A líceumi osztályt elvégzők sportoktatói oklevelet kapnak. Az oktatás minőségét javítja majd a településen épülő sportbázis – tudtuk meg az oktatási intézmény igazgatójától. Cristina Hadâmbu  hozzátette:

az engedélyeztetést három év múlva követi a szak akkreditálása;

a cukrász–pék, az erdész és a vasöntő szakok akkreditálása pedig ebben a tanévben fog megtörténni. 

Azok a diákok, akik a ditrói sportosztályt választanák továbbtanulási lehetőségként, május 15–16-án kell beiratkozzanak

a kompetenciavizsgára, amelyet május 17–18-án tartanak meg. Érdeklődni az iskola titkárságán, a Szabadság út 4. szám alatt vagy a 0266–353167-es telefonszámon lehet. 
A Puskás Tivadar Szakképző Líceumban a következő tanévben sportoktató – élelmiszer-ipari technikus vegyes líceumi osztály, cukrász–pék–erdész–villanyszerelő duális képzésű szakosztály, valamint erdésztechnikus – titkársági technikus esti tagozatos osztály indul. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!