Hirdetés

Sosem volt ekkora a megye költségvetése

Hargita Megye Tanácsa az év első testületi ülésén elfogadta a 2024-es költségvetést. Duplázódott Hargita megye költségvetése. Folytatják a beruházásokat, és hamarosan meghirdetik a civil szervezeteknek szóló pályázati programokat.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Sosem volt ekkora a megye költségvetése
Elfogadták a megye büdzséjét Fotó: László F. Csaba

A kedden közel háromórásra nyúlt megyei tanácsülés eredményes­nek bizonyult, ugyanis az ország egyik azon kevés hivatala közé tartozik, amely elsőként tudta elfogadni a 2024-es költségvetést. Hargita megye idei költségvetése csaknem duplája a tavalyihoz képest, közel 730 millió lej, amelyből a megyei tanácsa költségvetése 423,5 millió lej. A beruházási listán szereplő fejlesztések összértéke pedig eléri a 698 millió lejt – multianuális –, ez a korábbi években felhalmozott értékeket is magában foglalja.


Hirdetés

László F. Csaba
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megköszönte a költségvetésen dolgozó valamennyi kollégája munkáját. Ugyanis a csapat tavaly november óta dolgozott a büdzsén. Mint ígérte, folytatják az elkezdett beruházásokat, újak indulnak el, a megyei utak fejlesztése mellett gőzerővel dolgoznak az egészségügyi fejlesztéseken.

– Mindezek mellett szeretnénk a homoródfürdői villákat felújítani, és azokat az ifjúsági tevékenységek számára használatba bocsátani, a digitalizációra és a bürokrácia csökkentésére erőfeszítéseket tenni a rendelkezésre álló összegekből, és minél előbb elindítani a civil szervezeteknek szóló pályázati programokat – tette hozzá Borboly Csaba.

Az eddigi évekhez hasonlóan, idén is kiírják a civil szervezeteknek szóló pályázati programokat, ezek várhatóan február 20. után indulnak.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke ismertette a különböző programokra fordított összegeket: az önkéntes tűzoltók 400 ezer lej, a kulturális programok 800 ezer lej, a sport 1,6 millió lej, az ifjúság 500 ezer lej, a családoknak szóló tevékenységek támogatása 70 ezer lej, a turizmusra 100 ezer lej pályázható.

– Lényegesebb változások, hogy a sportra fordított összeget az idén a korábbi nyolcszázezer lejről a duplájára, 1,6 millió lejre emeltük, valamint az egy leadott pályázat maximálisan támogatható értékét a tömegsportnál ötezerről hétezer lejre emeltük, a versenysportoknál pedig húszezer lejről harmincezer lejre növeltük – részletezte az alelnök. Hozzátette:

megemelték a támogatott pályázatok értékét kulturális tevékenységek esetében húszezerről huszonötre,

míg a népviseletek beszerzésénél az összeget növelték háromszázezerről négyszázezerre. Mint mondta: ezzel kapcsolatban pályázati tájékoztatókat fognak tartani és részletes tájékoztatást adnak a programok pontos határidejét illetően.

László F. Csaba
A keddi ülésen Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője a tanácsosok jelenlétében átvette a teljes felszereltségű hegyimentő-autót.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!