Hirdetés

Régi hagyománnyal búcsúztatták a telet

Ostorcsattogás és muzsikaszó jelezte a falu lakóinak, hogy vége a farsangi időszaknak. A Ditrói Hagyományőrző Egyesület és az község önkormányzata idén is megszervezte a hagyományos farsangbúcsúztatót.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 2 perc
Régi hagyománnyal búcsúztatták a telet
Vidáman, zeneszóval. Jelmezekbe öltözve temették a telet Ditróban. Fotó: Fórika Dóra

Ditró község lakói kapuikba kiállva, kíváncsiskodó és türelmetlen gyerekkeikkel ácsorogtak vasárnap délután. Néhány ostorpattogás jelezte, hogy a távolból érkezhetnek nemsokára a maskarába öltözött fiatalok és idősebbek a központ felé. A várakozásnak meglett a gyümölcse: zenekarral, vidám muzsikával vonult végig a főúton a Ditrói Hagyományőrző Egyesület és a hozzájuk csatlakozó falubeliek apraja-nagyja. Úti céljuk a Művelődési Ház melletti parkoló volt, ide hozták szekéren Illést is, hogy vele együtt a telet is elbúcsúztassák.

Fórika Dóra

Horváth Puskás Enikő, a Ditrói Hagyományőrző Egyesület vezetője kérdésünkre elmondta: a hagyomány régi időkre, az 1950-es évekre nyúlik vissza a községben. Ő maga 13 éve vezeti a csoportot, és részese az éves farsangbúcsúztatóknak. Mivel ők is nagyszüleiktől, szüleiktől ismerték meg ezt a hagyományt, céljuk fenntartani és továbbadni az ifjúság részére. 

– Úgy néz ki, hogy még sokáig fent tud maradni a hagyományunk, hiszen idén is nagyon sok fiatal érdeklődött és csatlakozott a csapatba, ami jó jel – mondta a csoportvezető.

– Összegyűlt a község népe, a templomba délelőtt is ennyien voltunk – mondták a hagyományőrzők az esemény kezdetén. A vidám hangulatú temetésen Illés búcsúztatása mellett a hagyományőrzők könyörgéseiket is elmondták: kérték, hogy a magas villanyszámláktól, az üres butéliáktól, a maszkviseléstől és a tizedik hullámtól is mentse meg az Úr a falu lakóit.

Fórika Dóra

Miután a sirató asszonyok elbúcsúztak szeretett testvérüktől, Illéstől tánc és dalok kíséretével temették a telet, vele együtt. Aki nem lakott jól a vasárnapi ebédnél, füsttel biztosan megtelt, mert Illés bizony csak nagysokára gyúlt meg. Az esemény végén cukormázas lehetett a fánktól a kezünk, s örülhettünk, hogy a napos időjárás is kitartott velünk.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!