Hirdetés

Próbálják kideríteni, hol nyugszanak a román katonák

Kérdőívvel próbálja kideríteni a Hargita megyei önkormányzat, hogy Úzvölgyében hol vannak eltemetve a román katonák, hogy oda helyezhessék át az úzvölgyi katonatemetőből a – jogerősen törvénytelennek ítélt – betonkereszteket – derült ki Hargita Megye Tanácsa pénteki közleményéből.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Próbálják kideríteni, hol nyugszanak a román katonák
Illusztráció Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Emlékeztettek: harminc nappal ezelőtt hozta meg a visszavonhatatlan döntését a Bákó Megyei Ítélőtábla az úzvölgyi katonatemetőben található betonkeresztek ügyében. Mint írták, ez alatt a harminc nap alatt a dormánfalvi polgármester nem tette meg a szükséges lépéseket a bírósági döntés végrehajtását illetően.

A közlemény Borboly Csaba megyeelnököt idézte. „Nemcsak az RMDSZ-hez tartozó és a magyar polgármesterekre érvényes a törvény, hanem érvényes kell legyen a liberális pártok polgármestereire is. A lakosság segítségét kérem, ha van még további információjuk az úzvölgyi katonatemetővel és hadisírokkal kapcsolatban, kérem, töltsék ki a kérdőívet.

Szeretnénk feltérképezni a temetőket, kideríteni, hogy a völgyben hol vannak eltemetve román katonák,

és azok megjelölésére használni a kereszteket” – fogalmazott az elöljáró.

A megyei önkormányzat továbbá közölte: az elmúlt időszakban aktualizálta az Úzvölgyével kapcsolatos információikat, amelyek elérhetők a megyeháza honlapján.

Hozzáfűzték: Hargita Megye Tanácsa a kérdőív segítségével arról szeretne információt gyűjteni, hogy az Úzvölgye térségében milyen más haditemetők, hadisírok találhatók. 
„Amennyiben Önnek tudomása van Úzvölgye térségében más katonai temetők vagy hadisírok létezéséről, kérjük, töltse ki a kérdőívet” – írták.

Az információkat e-mailben is várja a megyei önkormányzat az info@hargitamegye.ro címre.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!