Hirdetés

Óvatosságra intenek a hegyimentők

Alig köszöntött be a tél, máris két alkalommal igényelték a Dancurás Hegyimentő Egyesület önkénteseinek segítségét. Az előttünk álló, további hideg és havas időszakra hasznos tudnivalókat osztottak meg sajtótájékoztatójukon a hegyimentők, hogy a kirándulók elkerüljék a balesetveszélyes helyzeteket.  

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Óvatosságra intenek a hegyimentők
Óvatosságra intik a sízőket, a túrázókat a téli idény kezdetén Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Kedden késő este két riasztást is kaptak a Dancurás Hegyimentő Egyesület tagjai: előbb Gyergyóremete környékén, majd a Bucsin-tetőtől nem messze hajtottak a sáncba kirándulók a télies útviszonyok miatt. Egyik esetben sem történt személyi sérülés, ugyanakkor, hogy a tél folyamán is minél kevesebbszer forduljon elő hasonló eset, néhány tudnivalóra hívták fel a figyelmet a hegyimentők. Kastal Gergő, az egyesület elnöke a túrázók, kirándulók figyelmét hívta fel a megfelelő öltözet fontosságára. Arra intette a hegyekbe indulókat, bármerre is induljanak az országban, a 0-SALVAMONT telefonszámon érdeklődjenek az útvonalak állapotáról vagy bármilyen hasonló információról.

A saját érdekükben ne kalandozzanak lezárt utakra, tervezzék meg alaposan az útvonalat, és legyenek körültekintőek.

Ugyanígy fontos a megfelelő öltözékkel és segédeszközökkel való felszereltség – hangsúlyozta. Egyúttal arra kérte az utóbbi időben egyre népszerűbb motoros szánozás űzőit, ne térjenek le a kijelölt utakról, és semmiképp se kalandozzanak az erdőkben, mert ha baleset történik, onnan sokkal nehezebb kimenteniük őket a hegyimentőknek. 


Hirdetés


Tatár Előd, az egyesület másik tagja a sízőket intette óvatosságra.

– Érdemes leporolni, ellenőrizni a sífelszereléseket, különös tekintettel a gyerekekére, hiszen ők sokat nőhettek a múlt idény óta.

Ha  elindulunk a sípályákra, főleg zsúfolt időszakban, legyünk körültekintőek, előbb könnyű pályákon melegítsünk be, csak utána válasszuk a nehezebbeket

– inti a sízőket Tatár Előd. Kiemelte, a legtöbb pályán elérhető síoktató, nem árt tanácsot kérni tőlük, érdemes akár órát is venni. A sízőknek is fontos a biztonságos öltözék és felszerelés, és nem árt a sí-KRESZ szabályait is átnézni az előzés, kanyarodás terén, hogy minél kevesebb baleset történjen.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!