Hirdetés

Összegzés, tervek és közös munka

HN-információ

Hagyományosnak mondható évértékelő falugyűlést tartott Gyergyóremete önkormányzata tegnap délben a Balás Gábor Művelődési Házban. A közösségépítés, adminisztráció, tulajdonrendezés és beruházások témaköreit végigjárva a község lakói átfogó képet kaptak a megvalósításokról és a jövő terveiről is.

Rendhagyó körülmények között, átszervezésekkel, de haladt a munka az elmúlt évben, a közösség részéről pedig a szolidaritás megannyi jele mutatkozott – kezdte évértékelőjét a közösségépítés témakörével Laczkó-Albert Elemér polgármester. Elmondta, mind az útszéli keresztek felújítása, mind az egészségház támogatása kapcsán példaértékű megmozdulás és segítőkészség mutatkozott a lakók, ugyanígy a szükségállapot idején az idős és beteg falustársak ellátásában az önkéntesek részéről.
Az önkormányzat tevékenységeit jellemezve az elöljáró elmondta: átlátható és felelősségteljes munkát végeznek, amelyben nem a kényelmet és az egyszerűséget keresik, hanem a szakmaiságot és a törvényességet követve, részrehajlás nélkül dolgoznak. Ez a fajta gondolkodás és az elmúlt évek, évtizedek munkája teszi lehetővé azt, hogy magánbefektetések érkeztek és érkeznek a községbe: lényeges, hogyan áll ezek mellé a közösség, és az elvárásokhoz hogyan teszi hozzá a maga erősségeit – hangsúlyozta az elöljáró.
A beruházások kapcsán a jelenlévők megtudhatták: idén befejeződnek a termelői piacnál lévő munkálatok, elkezdődött a felszerelések, hűtőberendezések megvásárlása is. A csarnok megépülésében komoly anyagi szerepet vállalt Hargita Megye Tanácsa; az elképzelések szerint olyan termelői piac létesül itt, ahol a környékbeli kistermelőknek lehetőségük lesz eladásra kínálni portékáikat nemcsak heti vagy havi alkalommal, hanem akár folyamatosan működő helyiségekkel.
Amint arról korábban is beszámoltunk, Gyergyóremetén helyi gázelosztó hálózat építésére készítették el a terveket és nyújtották be azt elsőként a gyergyói térségből.
– A gázhálózat építésére benyújtott pályázatunk több rendben van elbírálás alatt, már a harmadik szűrőn is átmentünk, ezért kezdtünk bizakodni abban, hogy megvalósulhat. Ez 10 millió eurós támogatást jelentene, amelyhez az áfa mellett közel ötmillió lejes önrészt is biztosítanunk kell, ennek előteremtéséhez számítunk a tejporgyár segítségére, valamint kormánytámogatást is szeretnénk igénybe venni – ismertette a pályázat részleteit Laczkó-Albert Elemér. 
Hozzátette: a kiírásba foglaltak szerint a hálózat minden utcában kiépül majd, minden ingatlan kerítésére felszerelik a gázórát, valamint megterveztetik és engedélyeztetik egységesen a kerítéstől a fogyasztóig történő munkálatokat. A háztartásoknak ez utóbbi költségeket kell fedezniük.
A tejporgyár felé vezető alszegi út mentén 1,2 kilométernyi szakaszon a község önkormányzata saját költségvetésből a földbe helyeztette a gázcsöveket, hogy az aszfaltozás előtt álló útszakaszt később ne kelljen újra kiásni.
Az iskolaépületek felújítása és felszerelése, a tejporgyár éttermének és négy szolgálati lakrésznek a felújítása, valamint a belső utak tervének aktualizálása mellett további tervek is szerepelnek az önkormányzat listáján. Másfél millió euró értékű pályázatot nyújtott be a község a Vidékfejlesztési Alaphoz, amely révén a víz- és csatornahálózat felújítását és egy fedett víztisztító rendszer építését tervezik. 
Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!