Hirdetés

Önkéntes véradó fiatalok

A Csík Területi Ifjúsági Tanács (CSTIT) büszke tavaly elért sikerére: akkor 288 betegen sikerült segíteni és 440 idős személynek biztosítottak meleg ebédet. Idén új célokat tűztek maguk elé. A jövő héten kezdődő önkéntes véradó és karitatív kampányon begyűlt pénzadományokkal közel száz gyermek decem­beri ünnepeit szeretnék felejthetetlenné tenni.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Önkéntes véradó fiatalok
Véradás. Életet mentő kezdeményezés Fotó: Illusztráció

Bogos Ákos, a Csík Területi Ifjúsági Tanács vezetője kifejtette: évente megszólítják a településeken működő tagszervezeteiket, hogy vegyenek részt az önkéntes véradásban. Immár második éve, hogy partnerként csatlakozott a kezdeményezéshez Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda önkormányzata, illetve vállalkozások. Civilek, közintézmények és vállalkozók egyaránt kaptak felkérést, hogy csatlakozzanak a kampányhoz.


Hirdetés

Pozitív mérleg

– A tavaly, mindent egybevetve, a résztvevők száma meghaladta a kétszáz főt, ami a korábbi évekhez képest kimagasló részvételnek bizonyult, de reméljük, idén még több személyt sikerül bevonnunk az önkéntes véradásba. Aki csatlakozni szeretne a Legyél te is Hős! véradó és karitatív kampányunkhoz, azt a jövő héten, november 13-án és 17-én, reggel 8 és déli 12 óra között várjuk a csíkszeredai vérközpontban, a Lendület sétány 1. szám alatt

– részletezte Bogos Ákos.

Archív
Szerveződő önkéntesek. Önzetlenség


Hozzáfűzte: az elmúlt két évben az önkéntes véradás mellett a Gyulafehérvári Ca­ritas Meleg ebéd elnevezésű programját is támogatták ételjegyekkel, később anyagi felajánlásokkal segítették, amit ugyancsak sikeres kezdeményezésként könyvelhettek el. 

– Mindkét évben több mint hétezer lejjel járultunk hozzá a Meleg ebéd programhoz. Tavalyi sikereinkre büszkén gondolunk vissza, hiszen 288 betegnek sikerült segítenünk, és 440 idős személynek biztosítottunk meleg ebédet. Azonban idén új célokat tűztünk ki magunk elé. Csíkszeredában szeretnénk kiválasztani egy napközit, és az oda járó gyerekeket szeretnénk Mikulás napja alkalmából ajándékokkal megörvendeztetni. Erre is várjuk majd a vérközpontban a pénzbeli adományokat. A begyűlt pénzadományok közel száz gyermek decemberi ünnepét teszik még felejthetetlenebbé

– mondta Bogos Ákos. 

A véradás előnyei 

„Egyetlen véradással három személy életét menthetjük meg mindössze tizenöt perc alatt. Egészségügyi előnyei: a véradás közben a test megújítja a vérkészleteit, ami segít fenntartani a jó vérnyomást és csökkenti a véralvadást. Rendszeres véradással csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. Koleszterinszint csökkentése: a véradás során a test megszabadul felesleges vasraktáraktól, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet. Ez hozzájárulhat az egészséges érrendszer fenntartásához. A véradással segít a közösségnek és azoknak, akik vérszükséglettel küzdenek, például a súlyos sérülések, vérszegénység vagy daganatos megbetegedések kezelése során” – olvasható a Legyél te is Hős! kampány felhívásában. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!