Hirdetés

Okos is, és szalma is. Mi az?

Tágas nappali, hatalmas ablakok, a Nagysomlyó-hegyre néző napsütötte terasz, csíkszépvízi kézműves lámpák, kézdivásárhelyi falicsempék – így kell elképzelni a Miklós család energiatakarékos, geotermikus fűtésrendszerrel ellátott, okos szalmaházát. Egy négytagú család tájba illő, kényelmes, modern otthona Csíksomlyón.

D. Balázs Ildikó
Becsült olvasási idő: 14 perc
Okos is, és szalma is. Mi az?
Fotó: Veres Nándor

Amikor Gergely Orsolya és férje, Miklós Csaba fejében megszületett a házépítés gondolata, olyan otthont láttak lelki szemeik előtt, amely kényelmes és energiatakarékos. A házépítési folyamat 2018 őszén indult el, a család 2022 tavaszán költözött be abba a házba, mely alig néhány utcányira van korábbi otthonuktól. A ház szerkezete fából, alapja betonból készült, a falazat kitöltésére pedig vakolatba öntött szalmabálát használtak.

Veres Nándor

Nem olcsóbb, hanem energiatakarékosabb

– Azt szokták mondani, hogy a szalma olcsóbb építőanyag, mint a tégla, de amit a téglán megspóroltunk, azt kifizettük a mestereknek. Tehát nem a spórlás volt az elsődleges szempont a házépítés során, hanem az, hogy olyan házat építsünk, amelynek alacsonyabb a hővesztesége, mint egy átlagos háznak

– meséli Orsolya és Csaba.


Hirdetés

További szempont volt az is – egészítik ki egymást –, hogy egyszintes legyen, rendelkezzen tárolásra alkalmas tágas pincével, és nem utolsósorban úgy legyen tájolva, ahogyan azt ők szeretnék. A négytagú család korábban is kertes házban lakott, egy olyan háromszintes épületben, amelyet nem a saját elképzeléseik szerint építettek, bár az ott eltöltött évek alatt próbálták azt saját igényeik szerint alakítani. Az is már kicsit okosház volt – mondják. A hőveszteség problémájára is próbáltak megoldásokat találni, már a bővítésén is gondolkodtak, amikor rájöttek, bármennyi időt, energiát és pénzt belefektetnek, akkor sem lesz álmaik otthona. És ekkor döntötték el, hogy a Csaba által közel húsz évvel ezelőtt megvásárolt területre szalmaházat építenek.

Veres Nándor

Szalmaház geotermikus hőszivattyús fűtésrendszerrel
A konyha nyitott, így a nappalival egy légtérben van kialakítva. Azt is mondhatnánk, hogy itt van a ház lelke, innen indulunk felfedezni a legrejtettebb zugokat is. A családtagok szobái felé vezető folyosó érdekessége, hogy egyáltatlán nincs folyosójellege. Kanapé, fotelok, játéksarok, hangulatfények, kertre néző ablakok – és máris elfelejtjük, hogy egy, a szobákat összekötő folyosón vagyunk. Kifejezetten jó példa arra, hogy miként lehet praktikusan kialakítani úgy egy folyosót, hogy az a mindennapi élet szerves része legyen.

Veres Nándor
E ház felépítésével – derül ki – Csabának egy régi álma vált valóra: a szalmaház geotermikus fűtésrendszerrel van ellátva, azaz a talaj hőjét hasznosítják.
– A rendszer lényege – veszi át a szót Csaba –, hogy ötven méter mélyre van fúrva a földben hat darab szonda, és az innen kapott 11 fokos víz hőszivattyú segítségével 31-32 fokosra melegedik fel. A hőleadás padlófűtésen keresztül működik.
Nem fizetnek gázszámlát, nem vásárolnak tűzifát – jegyzik meg –, tulajdonképpen egy 12 kilowattos hőszivattyú segítségével tudják fűteni a 200 négyzetméter hasznos felületű házat. Ez pedig nemcsak kényelmes megoldás, hanem környezetvédelmi szempontból is fontos számukra.
– Ezt nem mi találtuk ki, elég sok helyen a világban használják. Sokan kérdezik, hogy meleg víz van a földben? Nincs. Az Izlandon van – nevet Orsolya. S hogy minél kisebb legyen a hőveszteség, a fürdőszoba kivételével, a ház egyetlen ablaka sem nyitható, ellenben minden helyiség önálló szellőzőrendszerrel van ellátva. Az már csak hab a tortán, hogy ez távirányítással is működik, telefonról lehet irányítani – mutatja Orsolya. De a világ bármely szegletéből telefon segítségével szabályozhatják egy-egy szobában a hőmérsékletet, le- vagy felkapcsolhatják a villanyt, amely egyébként is ajtónyitásra kapcsolódik. És a rengeteg praktikus megoldás mellett mindenképpen meg kell említenünk az ujjlenyomatos intelligens ajtózárat, de telefonról tudják monitorozni például, hogy mennyire van feltöltve az elektromos autójuk.
Mosolyogva jegyzik meg, modern házat szerettek volna, amely a kényelmüket szolgálja, mindemellett legyen tájba illő, de ne feltétlenül rusztikus.

Veres Nándor

Összhangban lenni a házunkkal
Benézek Fanni és Fruzsina szobájába, megcsodálom a tágas és kényelmes fürdőszobát, ahol a fürdőkád mellett zuhanyzónak is van helye, de helyet kapott benne a családtagok körében nagy népszerűségnek örvendő szaunafülke is.
Orsolya büszkesége többek között egy kézdivásárhelyi keramikus kék-fehér kézműves csempéi, amelyek kiválóan érvényesülnek a fehér színű konyhabútornak köszönhetően. De a nappali sárga színű foteljei és a sötétkék kanapéja is szerencsés helyzetben van, vonzza a tekintetet, akárcsak a lakás több helyiségében is fellelhető színes lámpatestek, amelyek egy helyi kézműves tehetségének lenyomatai.

Veres Nándor
Mesélik, amikor a házépítés gondolata felmerült, figyelembe vették a család minden tagjának az elképzelését, óhaját, László Barna csíkszeredai tervezőt pedig már nagyon konkrét elképzelésekkel keresték meg, ő pedig mindezt figyelembe véve tervezte meg az otthont.
– Én a konyhára nagyon büszke vagyok. Csaba épített egy egész házat, én kitaláltam egy konyhacsempét, és az mindent visz. Mindig mindenki azt dicséri meg a legjobban. De hát ebben a házban mindent lehet szeretni. Szeretem a kilátást, mindennap rácsodálkozom, hogy milyen szép helyen lakunk. Nem érnek el hozzánk a külső zajok. A konyha és a nappali mindenkinek a kedvence, hiába van mindenkinek külön szobája, ha itthon vagyunk, mind itt vagyunk. Szeretem nagyon a fürdőszobánkat, mert nagy és kényelmes – sorolja házuk legszerethetőbb zugait Orsolya, miközben arról is szót ejt, hogy a házépítési hercehurca, az elképzelések összeegyeztetése és kivitelezése sokszor adott okot bosszúságra is. És nem utolsósorban, rengeteg időt, energiát felemésztett. Ma már jóízűen nevet rajta, de élénken él benne az, amikor a Csaba által elképzelt fűtésrendszer vitatéma tárgyává vállt.

Veres Nándor
– Terveztük, hogy tavasszal költözünk, egész nyáron dolgozott, és november végén bevallotta nekem, hogy nem működik. Én már amúgy bestresszeltem a költözés miatt, és kiderült, hogy nem lesz fűtés… Mi lesz? Na, de persze megoldotta. Három év volt az az időszak, amikor nagyon keveset volt velünk, mert késő délutánig dolgozott, felállt a számítógép elől, és jött a házhoz. Nagyon hiányoltuk. Való igaz, ez egy másfajta életszemlélet, másképpen akarunk élni, és a gyermekeinknek is mást akarunk mutatni. Azért komposztálunk, azért gyűjtünk szelektíven, és egy sor dolgot azért csinálunk, hogy a gyermekeinknek legyenek ezek természetes dolgok, és hogy tudatosuljon bennük, sok mindenre egyre jobban kell vigyázzunk. Ha meg van alternatíva, az alternatívát akkor is meg lehet keresni, ha ez kicsit nehézkes – magyarázza Orsolya.

Veres Nándor
Büszkén vezet végig a házon, szeretettel ajánlja figyelmembe a legapróbb részleteket is, örömmel mesél. Egy dolgot sajnál – mondja búcsúzáskor. Azt a kis, lelkéhez igen közel álló meggyfát, amit 12 évvel ezelőtt korábbi házuk udvarán elültettek, de most nem hozhatták magukkal. Megnőtt. De van helyette orgonabokor, diófacsemete, és lesz ennek a háznak története, lesznek hozzá fűződő emlékek, lesznek családi események, nevetős baráti társaságok és sok vendég, aki csodájára jár.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!