Hirdetés

Civil összefogással élménydús a rendezvény

Mintegy ötszáz állami gondozásban élő gyermek vett részt a XIV. Talentumnapokon, amelyet egy héttel ezelőtt Csíksomlyón, a Szabadidő és Szakképző Központban rendezett meg a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. A gyermekek színpadon mutatták meg, hogy miben tehetségesek, és rég nem látott nevelőszülőkkel, barátokkal találkoznak. Idén a Csíki Fuss Neki! adománygyűjtő rendezvényen sokan támogatták a kezdeményezést, így igazán élménydús lett a rendezvény.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 9 perc
Civil összefogással élménydús a rendezvény
Gyermekek a színpadon. Legyőzték a lámpalázat Fotó: László F. Csaba

A nap, ami Rólunk szól – ez volt az idei mottója a Talentumnapoknak, amelyet a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság szervezett a csíksomlyói Szabadidő és Szakképző Központban. A hagyományossá vált rendezvényt minden évben a nyári szünidő kezdetén, más-más helyszínen tartják, az idei házigazda a csíkszeredai Szociális Szolgáltatási Központ volt, így Csíksomlyón gyűltek össze a megyében élő, állami gondozásban levő gyermekek, nevelők és nevelőszülők. Összesen ötszáz gyermek és háromszáz nevelőszülő, nevelő és szociális munkás vett részt a kétnapos eseményen, amelynek célja, hogy a gyermekvédelmi rendszerben élő gyermekek megmutassák egymásnak, hogy miben tehetségesek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Nem csak színpadi szereplés

– Vidámság, szórakozás, biztonság, találkozás, játék, tehetség, barátság, zenebona és tánc – ezek a szavak jutnak a gyer­mekek eszébe a Talentumnapokról. 
Ottjártunkkor, a Talentumnapok első napján gyermekzsivaj hallatszott a csíksomlyói Szabadidő és Szakképző Központ udvaráról, ahol épp kézműves-foglalkozások és arcfestés zajlott, gyermekek kergetőztek, és egy nagy színpadon ünneplőbe öltözött, kis előadók egymásnak adták a mikrofont. A hagyományhoz híven a Talentumnapok első napján most is a kisgyermekek vettek részt, a másodikon pedig az idősebbek. 
A színpad előtt közönség állt, akik szurkoltak a fellépőknek, és az előadásokat tapssal jutalmazták. A gyermekek egyéni és csoportos előadásokkal készültek: volt, aki énekelt, más zenélt, táncolt, szavalt vagy szerepjátékot adott elő. Mint megtudtuk, a szereplés nem kötelező, minden gyermekotthonban élő fiatal meghívást kap a rendezvényre, de csak az lép fel, aki szeretne.
Dászkel Ildikó, a Szociális Szolgáltató Központ vezetője hívta fel a figyelmünket arra, hogy a színpadtól nem messze rajzokat, festményeket állítottak ki, amelyeket a gyermekek készítettek, illetve a tanulók saját szerzésű verseinek kéziratait is kifüggesztették. Dászkel Ildikó elmondása szerint ugyanis nem csak a színpadon előadó tehetségeknek akartak lehetőséget biztosítani, hanem az alkotóknak is.
– A gyermekek minden évben lelkesen készülnek erre az eseményre, izgatottan várják a találkozást és a fellépéseket. Házigazdaként hónapokkal ezelőtt egy kiírást hirdettünk meg a gyermekek számára, hogy készítsenek talentumnapi logót, írjanak és szerezzenek egy talentumnapi dalt, illetve készítsenek olyan képzőművészeti és irodalmi alkotásokat, amelyek az idei mottóhoz kapcsolódnak. A kiválasztott logók a színpadot díszítik, az alkotásokat kiállítottuk, és három dal annyira jól sikerült, hogy nem tudtuk kiválasztani a legjobbat, így mind a három elhangzik majd – részletezte Dászkel Ildikó.
Hozzátette, hogy a Talen­tum­napok a gyermekek és fia­talok számára nemcsak szín­padi szereplések sorozata, hanem a sokféle programnak kö­szön­hetően találkozás a barátokkal, ismerkedés és tanulás is.

Civil összefogással élménydús a rendezvény

Tehetséggondozás tanév közben

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, fontosnak tartják a tehetségápolást, ezért az állami gondozásban nevelkedő gyermekek a csíkszeredai Vámszer Géza Művészeti Népiskola tanfolyamai közül választhatnak, és a megyei gyermekvédelmi igazgatóság és a népiskola egyezségének köszönhetően tandíjmentesen vehetnek részt egy kurzuson. Székelykeresztúron a Fehérlófia Egyesület tagjai tartanak zenei oktatást és képzőművészeti tevékenységet a gyermekeknek, és a nevelőszülőknél, családi otthonokban élő gyermekek közül sokan tagjai fúvószenekaroknak és iskolai szakköröknek. Márton Klára, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság szociális munkása tartja a kapcsolatot a nevelőszülőkkel, és tapasztalatai szerint a gyermekek kitartóan járnak a tanfolyamokra, foglalkozásokra.

Civil összefogással élménydús a rendezvény

Eredményes nekifutás

Dászkel Ildikó szerint mindenki számára nagy öröm, hogy idén igazán dús programkínálattal tudtak készülni, ugyanis az idei Csíki Fuss Neki! adománygyűjtő rendezvényen az Elfi Egyesület a Talentumnapok megszervezésére 30 665 lejt kapott a támogatóktól. A csíkszeredai Szociális Szolgáltatási Központ vezetője szerint ebből az összegből fedezték a megye minden szegletéből érkező gyermekeknek és nevelőknek az utazási költségeit, a színpad szállítási költségeit, a hangosítást. A támogatásoknak köszönhetően kis ajándékokkal, emléktárgyakkal tudták meglepni a gyermekeket, oklevelet adtak a fellépőknek, és még több, jobb minőségű kelléket tudtak szerezni a kézműves-foglalkozásokhoz, illetve a Mesehetes és a Majd kiderül zenekarokat is el tudták hívni. Emellett művészeti, tudományos, sport, illetve környezettudatosságra nevelő programok és prevenciós műhelymunkák is színesítik a kínálatot. Dászkel Ildikó szerint a Fuss Neki!-n összegyűlt adományok nélkül nem tudták volna ilyen élménydússá tenni a Talentumnapokat. Helyi vállalkozások is segítettek az esemény megrendezésében, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is támogatta a rendezvényt. 
A jó hangulatú, családias ren­dezvényen úgy tűnt, hogy az állami gondozásban élő gyermekeknek a Talentumnapok a nyári szünidő méltó kezdete.

Civil összefogással élménydús a rendezvény





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!