Hirdetés

Ismertették a fontosabb tudnivalókat az idei Ezer Székely Leány Napjáról

Harminc településről harminchat néptánccsoport mintegy ezer táncosa lép színpadra szombaton az Ezer Székely Leány Napján. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és partnerei szervezte hagyományőrző rendezvényre pénteken a székely népviselet napja segít ráhangolódni. Mindezekről szerda délelőtt a csíkszeredai városházán sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Bíró István
Ismertették a fontosabb tudnivalókat az idei Ezer Székely Leány Napjáról
Szervezők. Székelyföld egyik legnagyobb hagyományőrző rendezvényére készülnek Fotó: László F. Csaba

„Hitében erős, erkölcseiben tiszta, önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk!” – így hirdették 1931-ben az első Ezer Székely Leány Napja rendezvényt, amely diktatúra idején kimaradt. A rendszerváltás óta minden év július első szombatján szervezik meg. 2017-től a népzene, a néptánc, a népviselet és az imádság legnagyobb székelyföldi ünnepére a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes kezdeményezte székely népviselet napja segít ráhangolódni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy aki teheti, a találkozót megelőző napon, azaz pénteken öltse magára népviseletét, és úgy intézze hétköznapi teendőit. A székely népviselet napján készült fényképeket (a résztvevők nevével és helységnévvel ellátva) július 5-én várják a hargitaneptanc@gmail.com e-mail-címre, illetve a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Facebook-oldalára privát üzenetként. A fotókat megosztják az együttes Facebook-oldalán – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az Ezer Székely Leány Napja szervezője a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, társszervező Csíkszereda Városháza, Hargita Megye Tanácsa, az Ezer Székely Leány Alapítvány és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A tiszteletbeli házigazda szerepét a csíkszentdomokosiak látják el.

Ismertették a fontosabb tudnivalókat az idei Ezer Székely Leány Napjáról

– A találkozó kapcsán azt szeretném magamban és másokban is megerősíteni, hogy a lányokra, nőkre különösen figyeljünk.

A szentmisén azért is fogok imádkozni, illetve a magam részéről az egész napot aköré szeretném fonni, hogy azok a lányok, akik székely ruhába öltöznek, és részt vesznek a találkozón, tudjanak anyává válni, és ilyen módon tudjon erősödni a székely közösségünk, illetve a jövőbe mutatóan számíthasson arra, hogy itt gyerekek fognak születni, a fiatalok családokat fognak alapítani.

Ezáltal biztosítva lesz az is, hogy öregkorunkban is lesznek, akik megszervezik az Ezer Székely Leány Találkozót – mondta Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere.

A hagyományőrző rendezvényen az előzetes bejelentkezések szerint harminc település összesen 36 néptánccsoportja vesz részt.

A Hargita megyei táncosokon kívül itt lesznek még a moldvai csángók, a Kovászna megyei hagyományőrzők, illetve a bukovinai székelyeket a Tolna vármegyeiek képviselik. 

Ismertették a fontosabb tudnivalókat az idei Ezer Székely Leány Napjáról

– Szép esemény elé nézünk, mindent megtett a Hargita együttes, a városháza csapata és a csíkszentdomokosi házigazdák, hogy megfelelő fogadtatásban legyen részük az ideérkezőknek, és színvonalas programot tudjunk biztosítani. Arra biztatok mindenkit, hogy vegyen részt a reggeli fogatos felvonuláson, majd a közös táncon a Szabadság téren és az azt követő szentmisén, illetve a délutáni programon – mondta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

A korábbi években a találkozónak öt-hatezer résztvevője volt. Idén is nagyjából ennyire számítanak a szervezők. 

A rendezvény programja: 

2024. július 6., szombat

Csíkszereda, Szabadság tér
09.00 – Gyülekező a Szabadság téren
09.15 – Megnyitó, köszöntő
09.45 – Felvonulás a csíksomlyói kegytemplomba

Csíksomlyói kegytemplom
11.00–12.00 – Ünnepi szentmise a kegytemplomban
12.00  – Felvonulás a kegytemplomból a nyeregbe

Csíksomlyói nyereg
12.45 – Megnyitó
13.00 – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai
15.30 – Ünnepi köszöntő, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása
16.00 – Közös játék és tánc, közös fotó készítése a népviseletbe öltözöttekkel 
17.00 – Csíkszentdomokosi népviseleti bemutató, esketőszékek átadása, hagyományőrző néptánccsoportok előadásai

Kísérőprogramok a rendezvény idején: 
13.00–18.00 – Népviseleti kiállítás, kézműves-kiállítás és -vásár, mesterségbemutatók, ügyességi játékok

Fontos tudnivalók:

A Csíki Trans Kft. buszjáratot indít szombaton Csíkszeredából az autóbusz-pályaudvartól a csíksomlyói gyermekotthonig.
Indulás Csíkszeredából: 10:00, 11:00, 12:00 órakor.
Visszaút Csíksomlyóról: 16:00, 17:00, 18:00 órakor. 
Útvonal: autóbusz-pályaudvar, Asirom, Csíki Játékszín, Mikó-vár, Testvériség sugárút, Nest, Márton Áron Főgimnázium, Csíksomlyó. 
A székely ruhában utazóknak a szállítás ingyenes. 

Hagyományosan minden népviseletbe öltözött résztvevőnek egy emlékkitűzőt biztosítunk. A népviseletbe öltözöttek a helyszínen levő önkéntesektől, valamint a regisztrációs és népviseleti kiállítósátornál igényelhetnek emlékkitűzőt.

Szekerekkel, lovakkal érkező csoportok részére:
8.30–9.00 óra – Gyülekező Csíkszeredában, a Temesvári sugárút Szív utcai és Kossuth utcai útkereszteződés közötti szakaszán, mely útszakasz 8.30 és 10.00 között zárva lesz a közúti forgalom előtt. Huszárfelvezető, valamint helyi, rendőrségi felvezető autó biztosított. A lovasok, szekerek nem mennek be a főtérre, csak a szekereken utazó résztvevők.
Indulás Csíksomlyóra 9.45-kor a Kossuth Lajos, Márton Áron, Szék utca útvonalon. A gyalogos, lovas, szekeres résztvevők a régi úton mennek fel a nyeregbe, a pápalátogatásra készült út a behajtási engedéllyel rendelkező gépkocsiknak van fenntartva. A szervezők a lovaknak vizet a csíksomlyói nyeregben biztosítanak.

Autóbusszal érkező csoportok részére:
Az autóbusszal érkező csoportok 9 órakor találkoznak a csíkszeredai Szabadság téren. Javasolt parkolóhely a járművek részére az Erőss Zsolt Aréna parkolója. A csoportok a Szabadság téri rövid rendezvény után autóbusszal mennek fel a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd a szentmise után gyalog mennek fel a nyeregbe.

Javasolt útvonal: a csíktaplocai körforgalom érintésével a Nagymező úton (a Hétvezér lakótelep előtti út), parkolási lehetőség: a kegytemplom parkolója és a Szent István Gyermekotthon melletti parkoló.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!