Hirdetés

Költöztetni kell az iskolát

Egy friss statikai felmérés megállapította, hogy nem biztonságos a Xántus János Általános Iskola csíksomlyói épülete. A tanintézet ősztől kiköltözik az egyházi tulajdonban lévő ingatlanból, a csíkszeredai önkormányzat ideiglenesen az erdőalji iskola udvarán konténerekből kialakított épületben biztosítja majd az oktatást 95 kisgyermek részére.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 7 perc
Költöztetni kell az iskolát
A somlyói épületben óvodás- és általános iskolás korú roma gyermekek tanulnak. Merőben új környezetbe kerülnek Fotó: László F. Csaba

A csíksomlyói Szék út 139. szám alatti épület, amelyet eddig a csíkszeredai önkormányzat közigazgatása alá tartozó Xántus János Általános Iskola bérelt, omlásveszélyes, ezért az egyház nem hosszabbította meg annak bérleti szerződését – erősítette meg kérdésünkre lapunk előzetes értesüléseit a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség gazdasági igazgatója.
– A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál történt szörnyű tragédia után a gyulafehérvári érsekség úgy döntött, hogy minden olyan egyházi tulajdonban lévő régi ingatlant, amelyben oktatási tevékenység zajlik, statikai szakvizsgálatnak vet alá. A csíksomlyói épület felmérését egy kolozsvári szakcég végezte, a jelentés, melyet június 1-én kaptunk kézhez, azt állapította meg, hogy az épület omlásveszélyes – tájékoztatott Ft. Dr. Veres Stelian kanonok, gazdasági igazgató.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Menni, de hova?

A Xántus János Általános Iskola igazgatója, Székely Adél szerint az oktatási intézmény 2009-től áll bérleti szerződésben a római katolikus egyházzal a szóban forgó épület kapcsán, ahol óvodás, illetve általános iskolás korú roma gyermekek tanulnak. 
– Összesen 95 gyermek elhelyezésére kell megoldást találni, ebből 20 óvodáskorú, a többiek 0–4. osztályosok – tudtuk meg az igazgatótól, aki további részletekbe nem kívánt bocsátkozni, mivel, mint mondta, az oktatás további helyszínének a biztosítása a csíkszeredai polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozik.
A csíksomlyói diákok oktatásának további körülményeiről a csíkszeredai önkormányzatot kérdeztük, Sógor Enikő alpolgármester írásos válasza szerint a hivatal június közepén értesült arról, hogy a csíksomlyói épület omlásveszélyes, és ezért ott nem folytatódhat az oktatás. Ezt követően aprólékosan számbavették az összes olyan, a polgármesteri hivatal tulajdonában lévő ingatlant, amely alkalmas lehetne az iskola további működtetéséhez. Azonban olyan épületet, amely több teremmel rendelkezik, és a közel száz gyermek befogadására alkalmas lenne, nem találtak. Végül úgy döntöttek, hogy az erdőalji általános iskola udvarában konténeriskolát építenek. 
– A szűk határidő miatt – szeptember 9-én indul az új tanév – nem volt más lehetőség, mint a konténeriskola. Ez a fajta iskolaépítési módszer vidékünkön nem igazán ismert, de számos más településen alkalmazzák. Minden, az oktatási minisztérium által előírt standardnak és általános kényelmi funkciónak meg fog felelni az építmény – nyilatkozta lapunknak Sógor Enikő.
A polgármesteri hivatal előzetes számításai szerint 22 darab konténerre lesz szükség ahhoz, hogy az így épülő ideiglenes iskola megfeleljen az előírásoknak, hat osztályterem, tanári szoba, fejlesztőkabinet és mosdó is helyet kapjon benne. 
– A konténerek bérlésére egy szentegyházi kereskedelmi társaságtól kaptunk ajánlatot, amelynek már komoly tapasztalata van ilyen iskolák létrehozásában (Bukarest, Mangalia). A konténerek hőszigeteltek, rendelkeznek fűtéssel és áramellátással. Hangsúlyozzuk: ideiglenes jel­leggel fogjuk használni, tehát béreljük azokat – tette még hozzá az alpolgármester.

Költöztetni kell az iskolát

A helyiek nem örülnek 

Az önkormányzat által vázolt megoldásnak nem örül az erdőalji és csibai lakóközösség, emiatt írásban – a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyílt levélben – azzal a kéréssel fordulnak Csíkszereda önkormányzatához, hogy személyes találkozó keretében ismertessék velük terveiket. Mint a lakók képviselőjétől megtudtuk, nehezményezik továbbá azt is, hogy a városvezetés hivatalosan nem értesítette őket arról, hogy az erdőalji általános iskola udvarában kihelyezett konténeriskolában oldja meg a csíksomlyói diákok elhelyezését. 
Arra vonatkozóan egyébként, hogy ez az ideiglenes állapot mennyi időre szól, nincsenek hivatalos információk, a gyulafehérvári érsekség gazdasági igazgatója ezzel kapcsolatosan annyit tudott mondani, hogy az egyháznak jelenleg nincs finanszírozási lehetősége az épület felújítására, de szeretnének pályázati forrásokat keresni erre. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!