Hirdetés

Nagy az igény a napközis csoportokra

Tágas terek, csodás falrajzok, barátságos környezet fogadja a parajdi Áprily Lajos Általános Iskola alárendeltségében működő óvodákban a gyermekeket. A község két településén, Parajdon és Felsősófalván is működik hosszított programú, napközis csoport az óvodákban, de az igények ennél jóval nagyobbak, ezért ősztől újabb hosszított programú csoportot indítanának.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 7 perc
Nagy az igény a napközis csoportokra
Ahol jó óvodásnak lenni. Korszerű körülmények a parajdi óvodában Fotó: Hadnagy Éva

A parajdi Áprily Lajos Általános Iskola alárendeltségébe tartoznak a község összes te­le­pülésén működő oktatási intézmények. Óvoda minden­hol található, Parajdon és Fel­ső­só­fal­ván pedig hosszított programú csoportok is vannak, az igényeknek megfelelően. Alsósófalván két vegyes korosztályú csoporttal működik az óvoda, Bé­kás­ta­nyán pedig egyetlen, szintén vegyes korosztályú óvodai csoport van.


Hirdetés

Igény van a napközire

Parajdon már év­ti­ze­des múlt­ra tekint vissza a napközi, amely hosszabb-rövidebb meg­sza­kításokkal működött. Jelenleg öt óvodai csoportból kettő hosszított programú. A ki­lenc­venes években elég hányattatott volt az óvoda sorsa, többször kellett költözzön az intézmény, saját épület híján, egészen 2006-ig, amikor elkészült az új óvoda épülete. Kezdetben normál programmal működtek a csoportok, 2010-től azonban, szülői kérésre, elindult a hosszított program is, majd 2017-ben újabb napközis csoportot indítottak.

– Jelenleg is nagy az érdeklődés a napközi iránt, ezért a beiskolázási tervben az egyik óvodai csoportot alakítanánk át hosszított programúvá, amely az ősztől indulna, ha jó­vá­hagyják kérésünket a tanfe­lü­gyelőségen

– tudtuk meg Bíró Zsolttól, az Áprily Lajos Általános Iskola igazgatójától.
Parajdon jelenleg a 102 óvodás gyermekből negy­ven­né­gyen napközisek. Az igaz­ga­tó szerint céljuk, hogy a szülők igényeinek eleget tegyenek, hiszen ellenkező esetben máshová íratják a gyermekeket, és ez az iskola jövőjét is befolyásolja a későbbiekben. Noha a szomszédos Szovátának még nincs akkora szívóereje, mint például Szé­kely­ud­var­helynek a szomszédos települések iskoláira, minden évben visznek el gyermekeket, főleg az általános iskolás osztályokból. A születési számok azonban biztatók.

– Van, mire alapozni, ezt mutatják a számok, hiszen jelenleg a községben 0–1 éves közötti gyermekből kilencvenegy van. Általában hetvenegy-hetvenhárom között mozog a gyermeklétszám, de akik most kétévesek, azok száma is 81, és ők jönnek már jövőre az óvodába. Van, amiért dolgozni, kérni az új napközis csoportot, mert biztosan lesz gyermek, akikkel feltölthetjük

– vélekedett az intézményvezető.
A parajdi óvoda épülete modern, tágas, otthonos, a földszinten egy közösségi tér kapott helyet, onnan nyílnak a mosdók, az öltözők, majd a csoportszobák, az emeleten pedig a napközis csoport, az étkező és tálaló, mosdók, valamint a hálóterem és a nevelési tanácsadó szobája van berendezve.

– Optimális feltételek van­nak az épületben, és minden igénynek próbálunk eleget tenni. Fejleszteni mindig van mit, de úgy gondolom, panaszra nem lehet okunk

– mondta Bíró Zsolt.
Legnagyobb problémának a kisegítő személyzet hiányát említette az intézményvezető. Dadájuk gyakorlatilag nincs, egyik intézményben sem, a takarítók segítenek be az óvónőknek a gyermekek étkeztetésénél. Az intézmények nem rendelkeznek saját konyhával, ezért az étkeztetést beszállítóval oldják meg. Ezt sajátos módon a szülők intézik, ők fogadták meg a beszállítót, és közvetlenül neki fizetik az étel árát, az iskola ebből teljes mértékben kimarad. A gyermekek a tízórait otthonról viszik, a napközisek ebédet és uzsonnát kapnak.

Hadnagy Éva
Két óvodás és egy napközis csoport működik Felsősófalván

Új óvodaépület Felsősófalván

A régi óvodát lebontották, és egy nagyon modern, minden igénynek eleget tevő új épületben tanulnak a legkisebbek Fel­ső­só­fal­ván 2021 őszétől. A többszintes épületben ebédlő, mosdók, csoportszobák, hálóterem, étkezde, tálaló, orvosi szoba, pszichológiakabinet is helyet kapott. Az udvaron pedig játszótért alakítottak ki. Az épületben két normál programú óvodás csoport, egy hosszított programmal működő napközis csoport működik, összesen negyvenhat gyermekkel, ebből hu­szon­e­gyen napközisek. Mellettük az előkészítő osztályos kisdiákok termét is itt rendezték be az idén. Bár a napközire Alsósófalván is lenne igény, ott egyelőre nem adottak a körülmények. Bíró Zsolt elmondta, ha a helyi önkormányzat segítségével sikerül átalakítaniuk és felújítaniuk az épületet a közeljövőben, ott is indulhat napközis csoport, hiszen a gyermeklétszám ezt lehetővé teszi. Jelenleg a két csoportban negyven gyermek tanul. Vannak olyan szülők is, akik Felsősófalvára hordják gyermekeiket napközibe, sőt még Parajdról is visznek gyermekeket, akiknek településükön már nem jutott hely. Mindegyik helységben egyébként szakképzett óvónők tevékenykednek, a községben összesen tizennégyen. Akárcsak máshol, itt is rengeteg programot szerveznek a gyermekeknek, ápolják a hagyományokat, megülik a naptári ünnepeket, illetve a töltöttkáposzta-fesztiválon is jelen vannak, standot díszítenek.
 
Bölcsőde épül a legkisebbek számára

A két-három éves gyermekeket nincs lehetőségük beiskolázni, számukra az új bölcsőde megépítése jelent majd megoldást. Parajd község is sikeresen pályázott a fejlesztési minisztériumnál, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítésére, és a tervek szerint egy kis méretű, azaz negyven férőhelyes bölcsődét építenek majd, a mintaprojektnek megfelelően.

– Ez lesz a megoldás a kisgyermekes családok számára, hiszen a három év alattiakat csak az üresen maradó helyekre lehetne beíratni, üres helyünk pedig gyakorlatilag nincs

– ismertette az igazgató.

Hadnagy Éva
Modern épületben tanulnak a legkisebbek Felsősófalván

Tervek a jövőre

Az iskola vezetősége számos pályázatot bonyolít le, többek között az oktatási intézményeik digitalizációján javítanának, beleértve az óvodákat is, de bútorzatcserén is gondolkodnak. Hosszú távon egy konyhával is bővítenék a parajdi óvoda épületét, és étkezdét is kialakítanának, ahol akár az iskolásoknak is meleg ebédet tudnának felszolgálni.

– Régi vágyam, hogy nálunk is legyen Meleg ebéd program, de megfelelő infrastruktúra híján sajnos nincs lehetőség rá

– fogalmazott az igazgató.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!