Hirdetés

Közös nyelv a néptánc

Felsősófalván gyűltek össze idén is a népzene és nép­tánc szerelmesei, hatá­ro­kon innen és túlról, hogy udvarhelyszéki és kis­kü­küllőmenti táncokkal bővítsék tudásukat a Székelyföldi Tánctáborban.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Közös nyelv a néptánc
Fotó: Hadnagy Éva

Népzenétől hangos Fel­ső­sófalva központja a héten: a 28. Székelyföldi Tánctábor zajlik. Idén is több mint kétszáz résztvevője van a táncos berkekben igencsak rangos eseményként számontartott tábornak, határokon innen és túlról. László Csaba koreográfus, gyűjtő, oktató, a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes alapítója és vezetője, a tánc­ház­moz­galom lelkes szervezője vállalta idén is a tábor rendezését. 

A helyit népszerűsítik

Mint mondta, harminc évvel ezelőtt indult útjára a tábor, ám a Covid miatt két év kimaradt, ezért a 28. alkalom az idei. Fő céljuk továbbra is Udvarhelyszék, a Kis- és Nagyküküllőmente zene- és tánc­kultúrájának népszerűsítése.
– Ezt a még fellelhető, viszonylag tiszta tánckultúrát igyekszünk átadni a fiataljainknak – de nem csak nekik – azért, hogy legyen identitásuk, legyenek gyökereik. Ez csupán egy kis vízcsepp a nagy tengerben, de mégis kiváltságosnak tartjuk magunkat, hogy ezzel foglalkozhatunk – fogalmazott László Csaba.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Változó helyszín

Három évtizeddel ezelőtt Pál­pataka még nehezen megközelíthető hely volt infrastrukturális szempontból, ezért esett a választásuk előbb Parajdra, majd Felsősófalvára. A résztvevőket külön kezdő és haladó csoportokra osztották, de több hivatásos együttes, tánccsoport tagjai is jelen vannak az eseményen.
A kezdő csoportok és a gyerekek elsősorban a sóvi­déki, pálpataki táncok alapjait sajátíthatják el a héten. Sza­bó Árpád és felesége, Gyöngy­vér Kolozsvárról érke­zett, visszatérő vendégeknek számítanak, hiszen már nyolcadik éve résztvevői a Székelyföldi Tánctábornak. Évek óta néptáncolnak, és mivel Gyöngyvér sóvidéki gyökerekkel rendelkezik, ezért is jöttek el nyolc évvel ezelőtt a Székelyföldi Tánctáborba.

„Visszaesők”

– Szerettük volna megismerni az itteni szokásokat, a táncokat, és mivel nagyon jól éreztük magunkat, azóta is visszajárunk, úgymond „visszaesőkké” váltunk. Nagyon jó itt a hangulat, nagyon sok barátot szereztünk, ismerősöket, akikkel jó mindig találkozni, és mindig gazdagabban térünk haza, mint ahogy jöttünk – számolt be élményeiről.
A kezdők csoportjában minden évben újratanulják az udvarhelyszéki táncokat, hiszen év közben nincs lehetőségük gyakorolni a székelyföldi táncokat.

Siklódi és balázstelki táncok

A haladóknak két tájegység táncát oktatják az idei táborban, a siklódi és balázstelki táncok rejtelmeiben mélyülhetnek el. Lelkesedésből nincs hiány, pörögnek a szoknyák, csattannak a tenyerek és a lábszárak, folyik a verejték és fergeteges a hangulat a sportcsarnokban. 
Szatmárnémetiből a Röpi­ke néptánccsoport fiataljai első alkalommal vannak jelen a táborban, huszonkét fiatallal. A tánccsoport vezetője, Kása Zsolt elmondta, számukra mindeddig teljesen ismeretlenek voltak ezek a táncok.
– A táncanyag motivált, azért is jöttünk el, de hasonló intenzív táborban még nem vettünk részt – mondta.

Intenzív oktatás

Naponta öt órát tart a táncoktatás, akárcsak a népzenészeknek a zeneoktatás, de énekeket, népdalokat is tanítanak a résztvevőknek. Az estéket élő zenés táncház zárja, ahol mezőpaniti táncokkal is ismerkednek.
A helyi és községbeli gyermekek is haszonélvezői a rendezvénynek, hiszen számukra díjmentesen biztosítják a tánc-, ének- és hangszertanulást. A tábor programjában számos előadás, fotókiállítás, film- és könyvbemutató is szerepel. Péntek este zárógálát tartanak, ahol a táborozó gyermekek előadása mellett a zenésztanítványok is bemutatják tudásukat. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!