Hirdetés

Mihez kezdjünk...

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc

... a gyerekekkel nyáron? A korán, pluszba és betervezetlenül érkezett szünidő is alapos fejtörést okozott a szülőknek, hiszen még azok is meg kellett oldják a gyerekfelügyeletet, akik teljes mellszélleséggel támogatták a tanárokat a munkabeszüntetés során. S akkor itt ez a sokhetes nyári vakáció. Minden gyermek széles vigyorral várja, a szülők meg hónapok óta törik a fejüket, mi legyen. Van bevethető nagyszülő a közelben? Ha igen, tudja vállalni a gyerek felügyeletét? A gyerek akar rendszeresen vele lenni? Ha ezek közül bár egyre igen a válasz, máris kevesebb a gond.
Na de mit csináljon az az anya, apa, aki nem számíthat segítségre a felmenőktől? Hetek óta napi rendszerességgel látok-hallok kérdéseket felügyeleti díjakra, tábori ötlekre vonatkozóan, látszik, hogy valóban sokaknak jelent problémát a gyerek nyári sorsa. (A serdülős szülők itt nyugodtan lapozhatnak, esetükben már a gyerek gondolkodik, hová küldhetné el őket otthonról hosszabb időre.)
Nézegettem a táborkínálatokat, lapunk is közölt összefoglalót a felhozatalról. Van, miből válogatni bőven: sport- és kalandtáborok, okosító foglalkoztatók, hagyományőrzés és kézművesség is lefoglalhatja a pihenésre vágyó aprónépet, lehet ottalvós vagy napközbeni programból választani, közelebb vagy távolabb, ki hogy óhajtja. Nézem az árakat is... döbbenet. Ha egyetlen lurkót egyetlen táborba akar elküldeni a szülő, akkor talán a témaválasztás a nagyobb gond. Na de mi van azokkal, akinek 2, netán 4-5 óvodás és kisiskoláskorú gyerekük van? Egy-egy 50 lejes nagycsaládos kedvezmény mellett is bizony jól betervezendő összegbe kerül az utódok néhány napos foglalkoztatása. Ha jut is erre, s sikerül kiválasztani azt a tematikát, ami a szülőnek is, a gyermek(ek)nek is megfelel, akkor is legfennebb egy-két hét van lefödve a szünidőből. Zseniális szervezőkészség kell ahhoz, hogy kilogisztikázzák a szülők a fennmaradó heteket.
De valahogy mindig sikerül. Néha sok kompromisszummal, lemondással akár, de minden kisgyerek felügyelete megoldódik, a családok se szoktak csődbe menni szeptemberre. De egy vállveregetés minden egyes szülőnek járna ezért az új tanév kezdetekor.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!