Hirdetés

És Ada nekik...

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc

Először mondta el a tudományos híreket a Delta című televíziós műsorban Bíró Ada, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott műsorvezető – adták hírül néhány hete a hírportálok. Az első hír hallatán kicsit felkaptam a fejem, de nem feltétlenül azon, hogy mesterséges intelligenciával hoztak létre műsorvezetőt. Ez már csak idő kérdése volt. Inkább csak azon lepődtem meg, hogy a nőnek mondott újítás névrokonom. 
Mivel az Ada nevet eddig csak a vajdasági településnévként ismertem, így gyorsan rákerestem a női név jelentésére. Hamar kiderült, germán eredetű név, az Adel- és Adal- kezdetű nevek rövidülése.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Egybeesik a héber eredetű bibliai Ádá névvel, amelynek jelentése: ékesség, szépség. Rögtön meg is értettem a névválasztás egyik miértjét. Ada teljesen hús-vér emberre hasonlít, mozdulatai az átlaghoz képest ügyetlenek, szókiejtése gépies. Nagyjából olyan, mint a magyar narancs: „Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.” Létrehozásáról azt gondolom, önmagában nem rossz (mint amúgy a technikai vívmányok többsége) mindaddig, amíg jól tudják, tudjuk használni, amíg valóban a segítségünkre szolgál, és nem származik bajunk és hátrányunk belőle. Léte miatt nem a jövő műsorvezetőit, újságíróit féltem, hanem mindannyiunkat. Láthatjuk, néhány évvel ezelőtt mennyire örültünk az első telefonhívásoknak, az azonnali SMS-küldésnek. Mindez óriási fejlődés volt ahhoz képest, hogy az orosz fronton fogságban lévő nagyapám elmondása szerint a levele egy hónapig utazott, mire itthon megkapták dédszüleim. A válaszra ugyancsak egy hónap kellett. Aztán szinte ujjongtunk az első videóhívások alkalmával, s mára az online jelenlétünk annyira fejlődött és esetenként idegesítő lett, hogy annak örülünk, ha egy napra kikapcsol(hat)juk a telefonunkat. Nem beszélve arról, hogy legkisebbjeinket is nagyon könnyen beszippantják a jóindulattal kezükbe adott kütyük. Káros hatásairól egy-két évtized múlva talán többet tudunk, de a téma kutatói már most is jól látják a kék fény árnyalatait. 
Szóval nehéz a pörgő mókuskerékből kiszállni. 
A Gondviselés mindannyiunknak józan észt ada, szkepticizmussal figyeljünk és körültekintően táncoljunk, ha Bíró Ada által szól a lambada.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!