Hirdetés

Megoldás kéretik

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc

Elkeserítők lettek ismét a próbaérettségi eredményei. Mint minden évben, most is a román nyelv okozott problémát a végzősöknek, egyharmaduk sem tudta megszerezni az átmenést jelentő ötöst. Évről évre rosszabbak az eredmények ebben a tantárgyban a magyarlakta vidékeken, s a digitális javítás még rátett erre egy lapáttal, hiszen a dolgozatot javító pedagógusnak, ha románok lakta környezetben él, a legjobban író magyar diák dolgozata is szegényesnek, nyelvtanilag hibásnak tűnhet. Nem is lehet hibáztatni emiatt, jó eséllyel nem is találkozott még magyar emberrel, fogalma nincs arról, hogyan nőnek fel a mi fiataljaink.


Hirdetés


Hogy minden évben egyre rosszabban teljesítenek a magyar diákok, az viszont sok kérdést felvet. Beletörődtek volna a végzősök és tanáraik, hogy ez nem megy, hiába erőlködnek? Lehetetlenné vált volna egy magyar anyanyelvű tanulónak, hogy sikeres legyen románul is? Nem hiszem, hogy a tanulók szorgalma, képessége csökkenne évről évre. Főleg amiatt nem, hogy más tantárgyakban nem tapasztalható hasonló visszaesés. Biztos, hogy a román nyelv oktatása terén kell keresni a probléma gyökerét, s keresik is sokan, régóta, ám a megoldást valahogy mégse sikerül megtalálni. 
Nyilván lehet néhány diák, aki nem eléggé motivált vagy felkészült az érettségi vizsgákra. Ez a hiányzó motiváció is befolyásolhatja a vizsgaeredményeket, de biztos nem ez a fő oka a sikertelenségnek. A tömbmagyarságban nevelkedő magyar diákok esetében a román nyelvvel kapcsolatos bizonytalanság és önbizalomhiány is lehet probléma, ami befolyásolhatja az érettségi vizsgára való felkészülést és teljesítményt. A román nyelv teljesen más struktúrával rendelkezik, gondoljuk csak a nemekre vagy a mondatok felépítésére. Azoknak a diákoknak, akiknek kevés alkalmuk van a román nyelv használatára a hétköznapokban, nem hallanak élő román beszédet, igen nehéz a tananyag elsajátítása. És valljuk be, az sem segít, ha már elemista kortól azt hallják otthon: tyű, a román az nehéz, minek is kell megtanulni, és hasonlók.
Bízom benne, hogy mire ez az évfolyam a valódi vizsgához érkezik, bár annyit sikerül megoldani, hogy a magyar fiatalok dolgozatait a helyzetüket ismerő tanárok javítsák – hogy ne sikertelenséggel induljon az út a negybetűsbe a többségnek.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!