Megihatjuk a pancsolás levét

Csöpögő csap. Korlátozások bevezetését fontolgatják az aszály sújtotta térségekben

Évről évre visszatérő gond a szárazság okozta vízhiány. Számos Hargita megyei település küzd a problémával, és ahol még nincsenek gondok, ott is a tudatosabb fogyasztásra sarkallják a lakosságot.

Udvarhelyszéken nem volt kiadós eső az utóbbi hónapban. Mivel a kertekben öntözni kell, igen jelentékenyen megnövekedett a háztartások vízfogyasztása. A másik komoly tényező a haszonállatok ellátása, amelyhez huzamosan szükség van a vidéki övezetben mindennap egy adott mennyiségre.

A csapadékhiány a fő gond

Etéd községben évek óta, nyaranta vízhiánnyal küzdenek, ez a községközpontban, illetve Küsmödön okoz problémát. Ezen a két településen van ugyanis vezetékes ivóvíz. Szilveszter Attila polgármester elmondta, az Anghel Saligny program keretében pályáztak egy fúrt kútra és az ivóvízrendszer bővítésére Kőrispatakon.

– A tervek és a számítások szerint ez a kút majd olyan vízmennyiséget fog hozni, amely pótolja a jelenlegi hiányt, és Kőrispatakot is ellátja. Hogy valóban így lesz-e, az majd csak azután derül ki, miután kifúrják a kutat, a számítások azonban ezt vetítik előre – részletezte a polgármester.

Mint mondta, ez lenne a hosszú távú megoldás a vízhiány felszámolására. Mindezek mellett egy másik kutat is fúrnának, Etéd és Küsmöd határában, amely szintén a lakosság vízszükségleteinek fedezéséhez járulna hozzá. Erre a költségvetésből különítettek el összegeket. Rövid távon a vízzel való takarékoskodást, a tudatosabb használatot látja egyetlen megoldásnak.

– Látjuk, tudjuk és mindig felszólítjuk azokat, akik nem vigyáznak a vízre, hogy másnak is jusson – mondta Szilveszter Attila.

A polgármester hozzátette, nemrég járt le a közbeszerzési eljárás a vízszolgáltatásra, és bízik benne, hogy amikor mindenki a saját fogyasztásának megfelelően kell fizesse a számláját, már jobban meggondolja, hogy mire és mennyi vizet használ el. A vízórák már fel vannak szerelve, viszont ez idáig még nem volt szolgáltatója a községnek.

– Sajnos egyre fogy a víz a talajból is, egy forrásnak a kapacitása, ami idáig a legjobb forrásunk volt, két és fél perc alatt tíz liter víz – ismertette.

Elapadt források, régi rendszerek

Parajd községben Alsó- és Fel­ső­sófalván szólították fel a lakosokat a vízzel való észszerű gazdálkodásra. Nyágrus László polgármester szerint erre azért volt szükség, mert a rendszerek régiek, források táplálják, és szárazság esetén csökken a vízhozamuk, ez pedig okozhat gondokat az ellátásban.
– Már most is vannak gondok, főleg a magasabban fekvő falurészeken, nem mindegyik rendszeren, de már előfordult vízhiány – mondta Nyágrus László.

Hozzátette, az egymás iránti tisztelet és szolidaritás lenne fontos ilyen helyzetben, hiszen mindenkinek szüksége van a vízre. Rövid távú megoldásként a tudatosabb fogyasztást látja a polgármester, illetve helyenként éjszakára elzárják a vizet, hogy másnapra gyűljön.

– Alsósófalván épül jelenleg az új víz- és szennyvízhálózat, de Felsősófalván is folyamatban van a projekt. Ezeket a rendszereket a parajdi hálózatból táplálnák, ami egyfajta garancia arra, hogy nem lesz vízhiány – tette hozzá Nyágrus László polgármester.

Mértéktelen fogyasztás vízórák hiányában

Korondon a probléma megelőzésének céljával hívták fel a lakosság figyelmét a vízzel való tudatos gazdálkodásra. Katona Mihály elmondta, ha a lakosok nem vigyáznak és nem használják okosan a vizet, nem lesz utánpótlás, hiszen a nyári forróság következtében már a patakok is lassan kiszáradtak. Mint mondta, még nem volt probléma a településen a vízellátással.

– Célunk az, hogy megelőzzük a problémát, hiszen a tapasztalatok szerint az emberek felelőtlenek. Töltik a medencéket, s amikor a községben 30-40, egyenként 4-5 köbméteres medencét feltöltenek, akkor láthatjuk, hogy mennyi víz megy el. Ha hetente ki is cserélik, arról meg már ne is beszéljünk, hogy mekkora pazarlás – mondta az elöljáró.

Hozzátette, az elmúlt években saját bőrükön is megtapasztalhatták a vízhiány okozta kellemetlenségeket. Legnagyobb gondjuk ugyanis az volt, hogy nem tudták a vizet tárolni. Jelenleg egy európai uniós pályázat végénél tartanak, amelynek köszönhetően korszerűsítették a rendszert, szigetelték a forrásokat és nagy kapacitású víztartályokat építettek, hogy amikor víztöbblet van, legyen hová gyűjteni és tárolni. Katona Mihály ugyanakkor elmondta, mivel a településen még nem vízórák szerint fizetik a lakosok a fogyasztást, nem érzik annyira a pazarlás súlyát, ezért is tartják fontosnak, hogy felhívják a figyelmet a tudatos fogyasztásra.

Száraz szántóföld. Kedvezőtlen hatás | Fotó: Domján Levente

Tudatos fogyasztásra ösztönöznek

Farkaslaka Község Polgármesteri Hivatala is felszólította a lakosságot a vízzel való okosabb gazdálkodásra. Kovács Lehel polgármester szerint ugyanis még bőven van mit fejlődniük az ott élőknek e téren. Mint mondta, hetven százalékkal csökkent a vízhozam az elmúlt évtizedben.

– Azok a források, amelyek tíz évvel ezelőtt napi 150-200 köbmétert hoztak, ma már csak 60-70 köbméter vizet hoznak. Általános probléma, és ideje lenne már felébredni, hogy fölöslegesen ne pazaroljuk a vizet – mondta a polgármester.

Meglátása szerint évről évre visszatérő gond a szárazság, amelyet csak úgy lehet kivédeni, ha megtanulunk gazdálkodni a vízzel. Mint mondta, a fúrt kutaknak köszönhetően 450 köbméter víz érkezik a községbe naponta, mégsem elég ez a mennyiség. Megjegyezte, két nappal ezelőtt járták végig az illetékesek a forrásokat, és tapasztalataik szerint a felületi források több mint fele kiszáradt, így azokra már nem lehet számítani.
Kovács Lehel elmondta, ha a lakosok nem értik meg a probléma súlyát, szigorításokra lesz szükség. Mint mondta, jelenleg már szabályozásokat kellett bevezetniük Székelyszentléleken, illetve Bogárfalván, mivel ez a két település egy rendszeren van. Reggel és az esti órákban, amikor a legnagyobb szükség van a vízre, és a családok is otthon vannak, van víz, napközben pedig elzárják, és a tartályokat töltik fel, hogy legyen meg a szükséges vízmennyiség a lakosságnak. Kovács Lehel hozzátette, a szabályozás minden bizonnyal végigkíséri a nyarat, ha nem lesznek nagyobb esőzések.

– Ha nem használnák fölöslegesen a vizet, semmi probléma nem lenne a vízellátással, hiszen a mennyiségek megvannak, de így kénytelenek vagyunk szabályozni. Azt kellene megérteni: úgy fogyasszunk, hogy másnak is jusson belőle – vélekedett a polgármester.

Farkaslaka községben egyébként nyolc fúrt kút működik, és idén további kettővel növelnék a számukat.

Homoródalmás egymaga alkot községet, maga oldja meg helyben a vízellátást. Csökkent ugyan a hozam, de egyelőre zavartalan és kielégítő a szolgáltatás. Tikosi László polgármester azt is elmondta még, hogy mintegy 550 a hálózatra csatlakoztatott háztartások száma. Egyelőre a polgármesteri hivatal üzemelteti a rendszert, de – a törvényi előírásoknak megfelelően – hamarosan átadják egy megfelelő tapasztalatú szakcégnek.

Gyergyóban is gond van

Gondot okoz a tartós szárazság a gyergyói térségben is. Elsőként a Gyergyóújfalut és a szomszédos községeket ellátó Aquaserv Maros Kft. tett közzé felhívást a takarékos vízhasználatra vonatkozóan.

– A Visszafolyó pataka kiszáradt, a kutakban két-három méterrel is csökkent a víz szintje. Főként Újfalu község területén, Tekerőpatakon van gond, itt a hálózat nyolcvan százaléka a tározóhoz képest lejt. A többi fogyasztó, a tekerőpataki központtól felfelé levő falurész lakói ivóvíz nélkül maradnak, ha megnövekszik a fogyasztás – mutatott rá Tótpál László, a szolgáltató ügyvezetője.

Arra kéri a fogyasztókat, hogy főleg 18 és 22 óra között csak a legszükségesebbekre használják a hálózati vizet, ne ilyenkor töltsék fel a tartályokat vagy locsoljanak a kertekben, hogy a rendszer egyensúlya megmaradjon.

– Próbáljuk szép szóval rávenni a fogyasztókat a takarékos vízhasználatra, de ha szükség lesz rá, bizonyos falurészeken korlátozni fogjuk a szolgáltatott vízmennyiséget.

Gyergyóújfaluban kúttal tervezik hosszú távon megoldani a szárazság okozta vízhiány problémáját, a beruházás már el is kezdődött.

A gyergyószentmiklósi Hő-, Víz- és Csatornaszolgáltató Közmű arról adott hírt, hogy igencsak megnövekedett a vízhasználat mértéke az elmúlt időszakban.

– Mindenkit arra kérek, hogy észszerűen használja a hálózati vizet. Ráér akkor öntözni, ha már leeresztette a fejét a palánta. Órarendszerű vízszolgáltatást kell bevezetnünk – közölte Zólya László, a közmű vezetője.

Mint mondta, vészhelyzet még nincs, de már nagyobb a fogyasztás, mint amennyi vizet be tudnak fogni.

– A kerti öntözések miatt csökken a nyomás a rendszerben, és vannak olyan fogyasztók, akik teljesen víz nélkül maradnak. Ráadásul a régi elosztóhálózatban amúgy is alacsony szokott lenni a víznyomás, ez tetőzik ilyenkor – mondta az igazgató.

Alcsíkon zavartalan a szolgáltatás

Csíkszentkirályon az Ecken Közmű biztosítja a háztartások vízellátását a Nagyos-patakból, a szükséges mennyiség egy részét, nagyjából négyszáz köbmétert, duzzasztógát fogja fel a település közelében. Udvari István, a szolgáltató cég gondnoka elmondta, eddig még nem volt olyan hosszan tartó szárazság, hogy gondot okozott volna a település vízellátásában.

– Nagyon hosszas szárazság esetén gyakorlatilag ki kellene száradjon a patak, hogy a település víz nélkül maradjon, ez azonban bizonyára nem egyik napról a másikra történne – mondta az adminisztrátor.

Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere közölte, hogy a település föld alatti forrásból nyeri a vizet, és ők sem tapasztaltak korábban és jelenleg sem olyan méretű szárazságot, hogy az befolyásolta volna a vízhozamot.

– Hogyha két hónapig nem lenne eső, még akkor sem kellene a lakosság vízfogyasztását korlátozni – mondta a polgármester.

Tusnádon és Tusnádfürdőn a Goscom cég a vízszolgáltató. Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere elmondta, a vízhálózattal vannak gondjaik, viszont a vízhozammal eddig még soha nem voltak problémák.

– Tusnád község és Tus­nád­für­dő egyaránt csík­szent­si­moni forrásból kapja a vizet – mondta az elöljáró.

Tovább tart a szárazság

A meteorológiai előrejelzések szerint a jövő hét elejéig marad a száraz, csapadékmentes időjárás. A hét végén csak a hegyvidéken lehet számítani némi csapadékra – tájékoztat közösségi oldalán a szentegyházi meteorológiai állomás.

„Mi, hegyvidékiek talán reménykedhetünk a hegyek által indukált gomolyképződésben és némi soványka záporban, de ezekre, mint mondtam, kicsi az esély. Amíg a jelenlegi helyzet fennáll – Nagy-Britannia térségében egy hatalmas (kvázi stagnáló) ciklon és tőlünk északkeletre egy igen tartós magas nyomású rendszer –, addig nem sok esély van a kiadós és tartósabb csapadékhullásra. Ez a jelenlegi állások szerint a jövő hónap elejéig tartani fog – olvasható a bejegyzésben.

HN-összefoglaló

Tudósított: Barabás-Pál Hajnalka, Bíró István, Hadnagy Éva, Simó Márton, Vlaicu Lajos

: an accessible web community