Hirdetés

Megáldották a csíksomlyói nyeregbe érkező több mint háromszáz lovast

312 lovas érkezett péntek délután a csíksomlyói nyeregbe. A hatodik lovas zarándoklatra tizenkét irányból érkeztek lovasok, a Kárpát-medence minden szegletéből, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárral együtt.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Megáldották a csíksomlyói nyeregbe érkező több mint háromszáz lovast
Fotó: Vlaicu Lajos

– A lovas zarándoklat egyben egy lelki zarándoklat is, amely azt jelképezi, hogy az ideérkező lovasok egymásba kapaszkodva védték Márton Áront a bérmaútja során. A ma eljött lovasok egyrészt ennek a bátor cselekedetnek állítanak emléket, illetve eljöttek a somlyói Szűzanyához, hogy a Kárpát-medencében élő személyek imaszándékait eljuttassák ide – fogalmazott Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, köszöntve a lovasokat.

Vlaicu Lajos

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke üdvözölte a lovasokat és kifejtette: a mai találkozás is azt jelzi, hogy a nemzetnek van összetartó ereje.

– A számtalan akadály ellenére, amely a lovasok és lovaik elé gördült, egy biztos: önök megérkeztek, hazaérkeztek, a pár órával ezelőtt bejelentett medve ellenére is – mondta Borboly. A megyeelnök külön köszönetét fejezte ki Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárnak és Kolozsvári Tibor megyei tanácsosnak, hogy a Márton Áron emlékére évente szervezett lovasnapokon részt vesznek.

Örömmel látom, hogy évről évre egyre több fiatal ül nyeregbe és veszi célba a kegyhelyet. Örülök, hogy én is velük együtt élhettem meg ezt a csodálatos napot

– mondta Potápi. Hozzátette: fontos, hogy a nemzet együtt tudjon ünnepelni itt, Csíksomlyón.

Tamás József nyugalmazott segédpüspök megáldotta a lovasokat és lovakat. Mint fogalmazott,

őseink nyomdokait követve jöttek el erre a zarándoklatra, amelynek lényege, hogy magyarságunkhoz ragaszkodva kifejezzük identitásunkat.

Vlaicu Lajos

– Ne engedjünk a liberális irányzatoknak, sokkal fontosabb, hogy az ősöktől kapott értékeinket megtartsuk és továbbörökítsük gyermekeinknek – fogalmazott, és Márton Áron személyét a férfiasság megtestesítőjeként jellemezte. – Bátor volt, aki félelem nélkül szállt szembe az igazságtalansággal, a gonosszal. Ránk hagyott intelmében arra szólít fel bennünket, hogy őrizzük meg magunkban azokat az értékeket, amelyek szerint maga is élt, és példával járt mások előtt – mondta Tamás József.

Vlaicu Lajos

A beszédeket áldással és közös imával zárták. A végén a lovasok és az elöljárók elhelyezték a közös imaszalagokat.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!