Hirdetés

Legyen minden nap nőnap!

Március nyolcadika a nemzetközi nőnap. A megye településein több érdekes esemény várja a hölgyeket, változatos programkínálatból válogathatnak, hogy az idei március nyolc ne maradjon csupán egynapos, piros betűs ünnep a naptárban.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
Legyen minden nap nőnap!
Idén korán nyíltak a hóvirágok. Lányokat, asszonyokat köszöntünk Fotó: Hodgyai István

Csíkszeredában két helyszínen készülnek nőnapi bulival a táncolni vágyó hölgyek számára. Pénteken este tíz órától kezdődően Nőnapi Retro Night bulira várják a hölgyeket a csíkszeredai Művészetek Házában. A jó hangulatról, csajos dallamokról és hajnalig tartó mulatságról Zsola és Kazi lemezlovasok gondoskodnak. Az Ólommadárban, szintén pénteken este DJ Forró felel a hangulatért, a belépés minden hölgy számára díjtalan. Ezek mellett több étterem is készül nőnapi, ünnepi vacsoramenüvel egész megyeszerte, a menük ára személyenként 80 és 130 lej között változik.

Több mint egynapos ünnep 

Nem marad csak egynapos, piros betűs ünnep a naptárban március nyolcadika, a nemzetközi nőnap Székelyudvarhelyen. Idén a virágok és köszöntők mellett sokszínű programkínálattal várják a lányokat, hölgyeket, asszonyokat a kulturális, szórakoztató és tudományos rendezvényekre.
A helyi kulturális intézmények, ifjúsági szervezetek, közösségi terek, az inkubátorház, illetve a polgármesteri hivatal is csatlakozott idén a székelyudvarhelyi nőnapi ünnepségsorozathoz. A nők nemzetközi napja alkalmából majdnem egy teljes héten át több helyszínen, bővített programokkal kedveskednek a szebbik nem képviselőinek. A kultúra iránt érdeklődők ezen az ünnepnapon is megtalálják a kikapcsolódási lehetőséget. A művészetet kedvelők számára március 6-án megnyílt Zsigmond Aranka festészeti tárlata Udvarhelyen, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban. A nőnap alkalmából az alkotó legújabb székely témájú festményeit tették közszemlére. A kiállítás egész héten nyitva tart a látogatók előtt. 
Az események sokaságát a hét további részében a Művelődési Ház gyarapítja, többek között irodalmi, zenés és ismeretterjesztő programokkal. Március 8-án, az intézmény koncerttermében változó időpontokban többször is lehet csatlakozni Szebeni Zsuzsa előadásához. A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője rendhagyó irodalmi órával készül a vendégeknek, amelyre elsősorban középiskolás osztályok jelentkezését várják a 0266–218147-es telefonszámon. Az előadó a felfedező nők, a legendás múzsák, valamint a történelem modern nagyasszonyainak világába kalauzolja a hallgatóságot. A rendhagyó óra népszerűsíti az irodalom szépségeit, és hasznos ismeretekkel gazdagítja a fiatalok tudástárát, akik báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életpályáját ismerhetik meg az előadás révén. 
A Művelődési Ház a felnőttek számára szintén magas színvonalú kulturális programmal kedveskedik. Ma szervezik meg A maga természete szerint és szabadon (2022) című film nőnapi vetítését 17 órától, az intézmény nagytermében. A film Szilvássy Carola történelmi viharokkal és tragédiákkal átszőtt életébe enged betekintést a 19. század végi, 20. század eleji Erdélyben. A hetvenperces dokumentumfilm producere Molnár-Bánffy Kata, rendezője Szebeni Zsuzsa, forgatókönyvírója Ugron Zsolna, társrendezője pedig Bertha Lívia, akikkel a vetítés után a helyszínen Száva Enikő beszélget. A filmvetítésre a belépés ingyenes, azonban előzetes helyfoglalás javasolt a 0720–550033-as telefonszámon. 
Könnyű lesz elveszni a számtalan felkínálkozó lehetőség kavalkádjában, de azok, akik valami újdonságra vágynak, a KÖZ. közösségi térbe látogathatnak. A baba-mama kávézó első alkalommal vesz részt a város nőnapi rendezvénysorozatában, s nem is akármivel, rögtön egy élőkönyvtárral robbannak be a köztudatba. Szerdán 10 és 19 óra között, könyvtári kölcsönzéshez hasonlóan ajánlják az udvarhelyi nők figyelmébe a különböző szakterületeken tevékenykedő nőtársak sikertörténeteit. Egy óra „kölcsönzés” áll minden résztvevő rendelkezésére, hogy egy kávé mellett beszélgessen a szakemberekkel, ihletődjön és ismerkedjen a hivatásuk szépségeivel. 
Az idei nőnapi rendezvénysorozat különlegessége, hogy a szórakoztató élmények mellett a nők társadalmi helyzetét tárgyaló programokat is kínálnak az érdeklődőknek. Az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a Europe Direct Hargita rendezvényét március 8-án, 18 órától szervezik a Kossuth Lajos utca 20. szám alatti Civil Központ előadótermében. A Nem függ nemtől című kerekasztal-beszélgetés meghívottjai fiatal udvarhelyszéki nők, akik a társadalom által férfiasnak bélyegzett hivatást választottak maguknak. A közönség többek között az erdészmérnök szakmáról, a vadászatról és az informatikáról hallhat, női szemszögből megközelítve. 
A nőket ünneplő programkínálatot a Harghita Business Center egészíti ki hétvégi eseményével. A Gyengébbik? Nem! című nőnapi konferencia március 11-én, 10 órától kezdődik az inkubátorházban, ahol az érdeklődők Lakatos Márk stílustanácsadóval, Mészáros Andrea szexuálpszichológussal, Nagy Ágnessel, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának volt tagjával, Ionescu Éva kozmetikussal és dr. Hamar Hanga bőrgyógyász szakorvossal találkozhatnak. 
Szombaton a nőnapi forgatagot Prieger Zsolt zenés irodalmi produkciója zárja 19 órától. Az alkotó legújabb, Nők, extázisban – szentek és amazonok című előadása a női karizma fogalmát járja körül, a szakrális vonatkozásban. A koncert helyszíne a polgármesteri hivatal Szent István terme.

Hodgyai István
Március nyolcadikán a hölgyeket ünnepeljük

Nőnapi kavalkád

Változatos események közül válogathatnak nőnap alkalmából Gyergyószéken: Gyer­gyócsomafalván, Alfaluban és Borzonton, valamint Dit­ró­ban színpadi előadásokkal, zenés rendezvényekkel, szín- és stílustanácsadással várják az érdeklődőket március 5–10. között.
Gyergyócsomafalván a nőnapi ünnepségsorozat március 5-én, vasárnap délután kezdődött dr. Kádár Annamária Önbecsülés és küzdőképesség megalapozása gyermek- és felnőttkorban címmel. A nagy érdeklődésnek örvendő előadást újabb követi pénteken, március 10-én, ezúttal Korpos-Ferencz Evelin szín- és stílustanácsadó, mentálhigiénés segítő szakember. A sokszínű nő című interaktív előadását hallhatják, láthatják az érdeklődők a polgármesteri hivatal tanácstermében, este hat órától. Szombaton Korpos Andrea képzőművész A Hold vonzásában című előadását tartja ugyanott; mindkét esemény ingyenes és előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a 0733–068190-es telefonszámon lehet megtenni pénteken délig. 
Gyergyóalfaluban Udvaros Dorottya Majdnem valaki című előadását nézhetik meg az érdeklődők március 9-én este hét órától a Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében. Az ingyenes előadásra előzetesen kellett jelentkezni: akik nem kaptak helyet a színházteremben, kivetítőn élőben követhetik az előadást a művelődési ház rendezvénytermében. A Gyergyóalfaluhoz tartozó Borzonton március 7-én, kedden este hét órától tartanak nőnapi ünnepi műsort a kultúrházban: fellépnek az Orotvai komák, közreműködnek a bor­zonti zenészek. Ugyancsak március 7-én ünneplik a nőket Gyer­gyóditróban: délután 5 órától a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban lépnek fel a Sik­lódi Lőrinc Általános Iskola diákjai és a Ditrói Férfi Dalkör. 
 

Tudósított: Boncina-Székely Szidónia, Kovács Andrea, Miklós Dalma



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!