Hirdetés

Lecsendesedni, békére találni

Több mint száz résztvevővel zajlott a hétvégi, 12. alkalommal megszervezett Lány- és Asszonytalálkozó Csíksomlyón. Az eseménynek a Jakab Antal ház adott otthont, ahol a jelenlévők a Belső béke viharos időben (is) központi téma mentén előadásokat hallgattak, kerekasztal-beszélgetésekbe kapcsolódtak be, illetve aktívan részt vettek a különböző műhelymunkákban.

Barabás Emőke
Becsült olvasási idő: 1 perc
Lecsendesedni, békére találni
Több mint száz résztvevővel zajlott az esemény | Fotó: Barabás Emőke Fotó: Barabás Emőke

Immár 12. alkalommal szervezte meg a minden évben nagy érdeklődésnek örvendő Lány- és Asszonytalálkozót Csíksomlyón az Áradat Egyesület. Schmidt Zsófia pszichológus, az Áradat Egyesület önkéntese, az esemény főszervezője lapunk kérdésére elmondta, a kétnapos rendezvény célja összehozni a lányokat, asszonyokat, hogy a belső béke fő téma mentén beszélgessenek, kikapcsolódjanak, feltöltődjenek. 
– Az elmúlt két évben online térben zajlott az esemény, és tartottunk attól, hogy ez kicsit megtöri a lelkesedést, de a jelentkezők száma felülmúlta az elvárásainkat. A téma is nagyon aktuális, mivel a mai világban körülöttünk zajló történések kibillentenek a lelki egyensúlyunkból, és valamilyen formában mindenki keresi a lelki békét – fogalmazott Schmidt Zsófia. A kétnapos rendezvényt Simó Irma, az Áradat Egyesület elnöke nyitotta meg Jelenlét és pihenés belső várkastélyunk csendszobájában című előadásával. Arra bátorította a résztvevőket, hogy merjék feltenni az olyan kérdéseiket is a lét értelméről, az Istennel való kapcsolatukról, az egzisztenciális létezésről, amiket esetleg eddig elnyomtak, félretettek.
– Keresztény emberként próbálunk egy értékrendet követni, fontos, hogy tudjuk, mi zajlik a világban, a globális hatások, amik érnek bennünket, belőlünk is válthatnak ki meglepő, abnormális válaszokat, az a dolgunk viszont, hogy ne dacosan, lázadóan válaszoljunk ezen történésekre, hanem szeretettel – hangsúlyozta az előadó. Mint mondta, a hétvégi programok mindenkinek támponttul szolgálhatnak a saját belső viharainak lecsillapítására, a saját belső csendszobájának felkeresésére. Kiemelte továbbá, hogy nőként különleges feladatunk van, hiszen Isten bevont minket is a teremtésbe, és arra hívott, hogy anyaként éljük meg a megszületés, életadás, újjászületés csodáját. 
Az előadást filmnézés, majd szentségimádás követte. Szombaton Kádár Enikő pszichológus és Gegő Julianus ferences testvér tartott előadásokat, majd műhelymunkák következtek. A résztvevők kedvükre válogathattak művészetterápiás foglalkozás, szépségápolás, szín- és stílustanácsadás, táncterápia, montázsalkotás, lelkigondozás, meseterápia műhelymunkák közül, vagy éppen meghallgathatták egy dietetikus tanácsait. A délután folyamán Solymosi Alpár unitárius lelkész, Haba Tünde civil aktivista, Ilyés Ágota orvos és Borota Gábor pszichológus tartott kerekasztal-megbeszélést a lelki békéről. Szombat este a programot a résztvevők beszámolói zárták.

Kövessen a Facebookon!