Hirdetés

Lajos Alpár Ferenc: bizalmi termék a méz

Milyen a jó minőségű méz, és hogyan állapíthatja ezt meg a vásárló? Ehhez hasonló „mézes kérdésekről” beszélgettünk Lajos Alpár Ferenc másodéves Fenntartható biotechnológia mesterképzéses hallgatóval, aki nemcsak a témában írja disszertációját, hanem maga is készített már mézet.

Lemhényi Elemér
Becsült olvasási idő: 5 perc
Lajos Alpár Ferenc: bizalmi termék a méz
Fotó: Lajos Alpár Ferenc archívumából

– Mit takar a bioméz megnevezés?

– A biomézet tiszta, vegy­szermentes méhlegelőről gyűj­tik a méhek, semmilyen antibiotikum-, gyógyszer- vagy vegyszermaradványt nem tartalmaz. A bio minősítés fontos információt nyújt a vásárlóknak arról, hogy ez megfelelően ellenőrzött termék, ami környezetkímélő módon készült, és nincs benne semmilyen idegen- vagy mesterséges, az ember egészségére káros anyag.

– Milyen kritériumoknak kell megfeleljen a méz, hogy bionak minősüljön?

– A legfontosabb kritérium a tiszta méhlegelő biztosítása a mézgyűjtésre. Ez fontos, mivel a vegyszermaradványok bekerülhetnek a mézbe, és ezáltal az emberi szervezetbe is. További kritérium, hogy a méheket csak természetazonos anyagokkal lehet kezelni. A Varroa atka ellen például hatásos az oxálsav, hangyasav, tejsav, amelyek megtalálhatók kis mennyiségben a természetben is, mint mondjuk a sóskában. Egyes esetekben illóolajokkal is eredményesen lehet kezelni a méheket.


Hirdetés

– A vásárló hogyan tudja meg­ítélni a méz minőségét?

– A méz bizalmi termék, ezért is keresik a vásárlók a termelői mézet, hogy biztosak legyenek abban, jó minőségű mézet kapnak. A vásárló nehezen tudja a minőséget megítélni, mert nagy a választék. Általában két szempontot tud figyelembe venni: a termék színét, valamint a viszkozitását. A mézek színe kategóriánkként változó, például a harmatméz nagyon sötét, szinte fekete, míg az akácméz egész világos, sárgás-zöldes színű, a vegyes virágméz pedig világos-, aranybarna. A viszkozitást illetően minél sűrűbb a méz, annál érettebb, ennek megállapításához a vásárlók az üveg mézet fejjel lefelé szokták borítani és megnézik, milyen gyorsan megy fel a „buborék”. Minél lassabban halad, annál jobb, bár ezt befolyásolja a méz hőmérséklete is.

– Hogyan válasszunk jó mézet?

– Jó mézet választani csak úgy lehet, ha már kipróbáltunk öt-hat fajtát, hisz mindenkinek más az ízlése, mindenkinek mást jelent a „jó” méz. Vannak, akik a karakteres mézeket szeretik, mint például a hárs, vagy van, aki a legédesebbet keresi, mint az akác, és van, aki egyszerű vegyes mézet választ, mert mondjuk, gyerekkori emlékeket ébreszt fel benne. Nincs általános eljárás, ami kimondja, ez jó méz, az meg nem.

– Milyen tényezők befolyásolják a méz minőségét?

– A minőséget két fő tényező befolyásolja, a természet és a feldolgozás módja. Nagyban függ attól, hogy a gyűjtési időszak alatt milyen az időjárás, milyen virágok nyílnak éppen. A méhlegelő földrajzi elhelyezkedése is számottevően befolyásolhatja a minőséget. A feldolgozás folyamatához tartozik a pergetés, ami meghatározza, mikor gyűjtsük be a mézet a kaptárból. A kipergetett mézet bizonyos körülmények között kell tárolni, hogy megőrizze eredeti állapotát. A kristályos méz felolvasztása során figyeljünk arra, a hőmérséklet ne haladja meg 
a 40 Celsius-fokot, hisz efelett a méz már elveszíti egészséges tulajdonságait.

– Milyen jótékony hatása van a rendszeres mézfogyasztásnak?

– A méz sokfajta ásványi anyagot tartalmaz, valamint jó antioxidáns-forrás, így nagyon jó a legyengült immunrendszer felerősítésére és a gyulladások csökkentésére. Nem emeli meg a vércukorszintet olyan mértékben, mint a kristálycukor. A köhögés, torokgyulladás enyhítésére is kiválóan alkalmas, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a gyomor-, bélrendszer megfelelő működését.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!