Különleges élmények Szent Iván éjjelén

Szent Iván éjszakájához legközelebb eső hétvégén éjszakába nyúlóan várják a múzeumok megyeszerte a látogatókat. A rendhagyó tárlatvezetések sorát filmvetítések, tűzzsonglőrök, lovasíjászok, gyermekfoglalkozások tarkítják.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 9 perc
Különleges élmények Szent Iván éjjelén
Gitárosok a székelykeresztúri múzeum udvarán. Közös éneklés Fotó: Molnár István Múzeum/fb

Ingyenesen látogatható állandó és időszakos kiállításokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, gyermekprogramokkal és koncerttel készül az idei Múzeumok Éjszakájára a Csíki Székely Múzeum. A vár kapui szombaton délelőtt tizenegytől éjjel tizenkét óráig nyitva állnak, a szervezők különleges, exkluzív élményeket kínálnak a látogatók számára. Az egész napos rendezvény során több mint húsz programpont várja a látogatókat, így mindenki megtalálhatja a számára legizgalmasabbat. 
Ez alkalomból újra lehetőség nyílik digitálisélmény-gyűjtésre is a kulturális élménykártyával, ami a Mikó 400 nyitóeseményen debütált. Az élménykártya a Múzeumok Éjszakája eseményen is igényelhető, aki még nem rendelkezik látogatói kártyával, most ingyenesen hozzájuthat. Mint a szervezők tájékoztattak: a szombati egész napos program, a Múzeumok Éjszakája egy bescannelhető élménynek számít, ezenkívül a Nagy István 150 kiállítás és a hónap tárgya is egy-egy digitális élmény.
A Csíki Székely Múzeum szombaton délelőtt tizenegy órakor nyitja meg kapuit, a programkavalkád egy vársétával kezdődik, melyet Kósa Béla művészettörténész-muzeológus vezet. 12 órától Hompoth Hanna-Erika tárlatvezető-muzeológus kalauzolja végig az érdeklődőket a Csíki idők járása című néprajzi kiállításon, majd egy órától a néprajzi raktárt tekinthetik meg Málnási Levente néprajzos-muzeológussal, ugyanekkor az Útkereszteződésben című várostörténeti kiállításon vezet végig Hompoth Hanna-Erika.

Csíki Székely Múzeum / Fb / Gegő Imre
Rendhagyó tárlatvezetések


Délután két órától a régészeti raktárt mutatja be Kosza-Bereczki Judith régész-gyűjteménykezelő, ugyanekkor a múzeum igazgatója, dr. Karda-Markaly Aranka történész A csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely című nyomdatörténeti kiállításon tart tárlatvezetést. Háromtól Mara Zsuzsanna festményrestaurátor mutatja be a restaurátor-műhelyt, ugyanekkor ismét megtekinthető lesz a Csíki idők járása című néprajzi kiállítás Hompoth Hanna-Erika vezetésével. A Nagy István 150 kiállításon négy órától rendhagyó tárlatvezetés lesz megtekinthető, az időszakos tárlaton Nagy József történész vezeti végig az érdeklődőket, majd öt órától Anton Vladimir rendező kalauzol román nyelven. Szintén öt órától az Útkereszteződésben című várostörténeti kiállításon Hompoth Hanna-Erika tárlatvezető-muzeológus tart tárlatvezetést.
A nap utolsó tárlatvezetései este hét órától kezdődnek, A csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely című nyomdatörténeti kiállításon és az Útkereszteződésben című várostörténeti kiállításon Urbán János P. Erik OFM ferences szerzetes, tartományfőnök, érseki helynök vezet végig, ugyanekkor a Nagy István 150 kiállításon pedig Túros Eszter művészettörténész-muzeológus, a kiállítás kurátora tart rendhagyó tárlatvezetést.

Nagy István munkássága 

A rendhagyó tárlatvezetések, várséta és raktárlátogatások mellett a Mikó-vár egész napos programoknak is helyet ad szombaton, 11–19 óra között ügyességi gyermekjátékok és játékos foglalkozások lesznek az udvaron. Szabó Rita múzeumpedagógus és programfelelős kifejtette: a gyermekfoglalkozásokat a vár udvarán szervezik meg, és míg a Mikó 400 ünnepi év nyitóhétvégéjén a várat, annak történetét helyezték a gyermekfoglalkozások középpontjába, a Múzeumok Éjszakáján a fókusz Nagy István életén és munkásságán lesz. Mivel a Nagy István 150 kiállítás augusztus végéig látogatható, így a foglalkozásokon az ügyességi, építőkockás, célba dobó és váras játékok mellett Nagy István festészetével kapcsolatos játékokat igyekeznek előtérbe helyezni. A játékok minden korosztálynak szólnak, lesznek, melyekkel a kisebbeket célozzák meg, akár szülői segítséggel játszhatók, de sok olyan dologgal is készülnek, melyek a felnőttek számára is érdekesek lehetnek, így arra számítanak, hogy ők is bekapcsolódnak majd.
– Célunk az, hogy a gyermekek játékosan ismerjék meg Nagy István életét, képeit, ennek érdekében óriás társasjátékkal készülünk, melynek 64 állomása lesz, ahány évet élt a művész, és azokra a fordulópontokra épül, melyek előre vitték vagy épphogy visszalépést jelentettek számára. Emellett lesz mágneses portrékirakó-játék és papírkollázs-technikával újraalkotjuk néhány képét – részletezte Szabó Rita.
Minden egész órában 13–18 óra között filmvetítés kezdődik a protokollteremben, ahol a Három hazában hontalan című, Nagy István életét bemutató dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők. Négy órától a kolozsvári Puck Bábszínház mutatja be a Plüm-Plüm kalandjai című bábelőadást, este hat és tizenegy óra között csillagnézésre lesz lehetőség az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület jóvoltából a vár hátsó udvarán. 
Hat órától a Kerecsen Lo­vasíjász Klub íjászoktatást tart, majd a klub később, este kilenc órától tüzes lovasíjász-bemutatóval is színesíti a Múzeumok Éjszakája programkínálatát. Nyolc órától fellép A Csajod zenekar, este tíztől pedig szabadtéri filmvetítések lesznek a vár udvarán, ahol előbb a Várfoglalók: Mikó-vár című filmét, majd az Ecsetvonások, székelyesen című alkotást láthatja a közönség.

Barabás Pál-Hajnalka
Kinyitják a kapukat hétvégén

Várfoglalók

Mint Karda-Markaly Aranka, a Csíki Székely Múzeum igazgatója elmondta: a Várfoglalók: Mikó-vár című filmet, melyet este a várudvaron vetítenek, sehol máshol nem láthatja a közönség, ugyanis hazánkban egyik tévécsatornán sem közvetítik. Ez alkalommal, egyszer, engedélyezték a múzeum számára, hogy a Múzeumok Éjszakáján levetítsék, így az itteni lakosok és a résztvevők mind meg tudják tekinteni azt a filmet, melyet sehol máshol nem.
– Nagyon érdekes a film, lehet, hogy újdonságokat is megtudhatunk belőle, humoros jelenetek is vannak benne, nem szokásos történelmi előadás jellege van, nem a dátumokon és a szakszavakon van a hangsúly, inkább egy sokkal könnyedebb hangvételű alkotás, mely a várról és egyéb kincseinkről szól – hangsúlyozta az igazgató.

Haáz Rezső Múzeum/Fb
Élettel telnek meg a múzeumok

Könyvturka és gitárest

Színes programkínálattal, de a megszokott forgatókönyv szerint idén tizenegyedik alkalommal várják a székely­keresztúriakat, és a környékbelieket pénteken, a Múzeumok éjszakájára a Molnár István Múzeumban. A program nem titkolt célja, hogy felkeltse és az intézmény falai közé vonzza azokat is, akik csak ritkán vagy egyáltalán nem járnak múzeumba. 
Sándor-Zsigmond Ibolya, az intézmény vezetője elmondta, nagy népszerűségnek örvend minden évben a rendezvény, amelyen rendszerint több százan fordulnak meg. A kapuk már délelőtt 10 órakor kinyílnak, kézműves-foglalkozásokkal, gyerekjátékokkal kezdődik a program a legkisebbek számára, megtekinthetők az állandó kiállítások, valamint Györgyi Attila érmékből álló magángyűjteménye. Délben nyitják meg Lőrinczi Domokos: Magyarország vármegyéinek címereiből álló kiállítást, majd könyvbemutatók következnek. Előbb a Székelyföld folyóirat májusi és júniusi számát bemutatja Zsidó Ferenc főszerkesztő, majd Szente B. Levente Tündérkert című kötetének bemutatójára kerül sor. Mindezek mellett előadások, koncert, néptánccsoportok bemutatóit követhetik figyelemmel az érdeklődők a rendhagyó nap során. 
Idén a városi könyvtárral közösen újdonságként könyvturkát is tartanak a múzeumban, amely igencsak népszerű a székelykeresztúriak körében.
– Ezt a programot egyfajta csalogatónak szánjuk, hiszen nagyon sok embert bevonz. Nálunk is, akárcsak a könyvtárban nagyon sok könyvadomány felgyűlt az évek során, amelyeket most kiteszünk, és amelyek közül kedvükre válogathatnak a látogatók – ismertette az intézmény vezetője. Mint mondta, idén két vendégfellépője is lesz a rendezvénynek, Kistarcsáról a Pannónia Néptáncegyüttes, Dunakesziről pedig a Koncertfúvósok előadását követhetik figyelemmel az érdeklődők. Az egyik legnépszerűbb esti program, a közös gitáros éneklés sem maradhat el. 
– Szász Csaba gitártanár és tanítványai, felnőttek, gyerekek egyaránt, egész Keresztúr térségéből jönnek el hozzánk, akár 60-70 gitáros is összegyűl ilyenkor és a résztvevőkkel együtt énekelnek, közismert, régi slágereket. Ez nagyon hangulatos, népszerű program, és tapasztalataink szerint évről évre más hangszeresek is spontán bekapcsolódnak, mint például a fúvósok vagy a néptánccsoportok zenészei – részletezte Sándor-Zsigmond Ibolya. Mint mondta, a gitáros éneklés este 8 órától kezdődik és általában éjfél utánig tart, így valóban Múzeumok éjszakájáról beszélhetünk Székelykeresztúron. Az intézményvezető kihangsúlyozta a rendhagyó program során igyekeznek megtartani az egyensúlyt a múzeumi rendezvény és a népünnepély között, hogy mindenki találja meg azt, amit egy ilyen naptól elvár, szakmailag és kikapcsolódás szempontjából egyaránt.

Molnár István Múzeum/Fb
Koncertekkel, előadásokkal is készülnek

Megelevenedik a római kor 

A játék évéhez kapcsolódva várják idén is az érdeklődőket a Haáz Rezső Múzeumban szombaton, június 24-én a Múzeumok éjszakája alkalmából. Már több mint egy évtizede, hogy megtartják a rendhagyó eseményt Székelyudvarhelyen. 
Miklós Zoltán, az intézmény vezetője elmondta, a székelyföldi múzeumok többsége, köztük a Haáz Rezső Múzeum is a magyarországi mintát követik és a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton szervezik meg a múzeumok éjszakáját. Erre idén június 24-én kerül sor. Hozzátette, már második éve, hogy az esemény időpontja egybeesik a városnapokkal. 
– Próbáltunk egyfajta alternatív programot nyújtani, nem konkurálni, hanem szépen kiegészíteni a városnapi kínálatot. Tematizált programmal készültünk, de a mi esetünkben is a játék jelenti a központi témát. Ezúttal a római kor jelenti azt a tematizált csomópontot, amely köré szervezzük a foglalkozásokat, a Maros Megyei Múzeummal való partnerségünknek köszönhetően – ismertette Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója. A múzeum kapui 16 órakor nyílnak és gyerekprogramokkal indítanak, de érdekes, új megközelítésű tárlatvezetésekre is sor kerül. 
– Az aktuális kiállításainkat próbáljuk más szemszögből megközelíteni. Például a csütörtökön nyíló játékkiállításunkat hadtörténész révén kínáljuk a látogatóknak, hogy megismerhessék azt a történelmi hátteret, amely által ezek a műanyag játékok bekerültek a magángyűjteményekbe és múzeumokba. A festményrestaurátorunk is tart bemutatót olyan munkáról, amelyen éppen dolgozik és amely egy későbbi kiállításnak lesz a tárgya. A református kollégiumról szóló kiállítást pedig Székely Zoltán fizikatanár retrofizika-bemutatója színesíti – mondta. A Múzeumok éjszakája rendezvény egyébként igen nagy népszerűségnek örvend a székelyudvarhelyiek körében, volt olyan év, hogy kétezren is megfordultak a programokon. Bár a városnapi program is igen színes, Miklós Zoltán bízik benne, hogy sokan lesznek kíváncsiak a múzeumi programokra.
– Kulturált szórakozást kínálunk az egész család számára – fogalmazott. A kincskereső és római kori foglalkozások mellett interaktív koncert és hangszerbemutató, Berecz András ének- és mesemondó előadása, tűzzsonglőr bemutató is szerepel a programban, a szokásoknak megfelelően pedig szabadtéri filmvetítés zárja a rendezvényt. Ezúttal Jakab Ervin ismeretterjesztő filmjét, a Figyelő folyót tekinthetik meg az érdeklődők.

Haáz Rezső Múzeum/Fb
Kiállítások más szemszögből. Új megközelítés

Tematikus nyomozás

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum extra nyitvatartással, rendhagyó tárlatvezetéssel, előadással, felfedező játékokkal és szabadulószobával várják a családokat, érdeklődőket szombaton délután és este.
– Az intézmény két kiállításának rendhagyó tárlatvezetései lesznek az idei Múzeumok Éjszakájának fő programpontjai Gyergyószentmiklóson. A látogatók a Felemelt fővel – Trianoni férfiak Gyergyóból című, nagyszabású várostörténeti kiállítást láthatják, Vákár P. Artúr és Vákár Tibor életútján keresztül, valamint betekinthetnek a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára készült kiállításba, ahol hetven Kápát-medencei művész alkotásai nézhetik meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából. A rendhagyó tárlatvezetések mellett a Petőfi 200 kiállításhoz kapcsolódó szabadulószoba is lesz, amely egy rejtvényfejtős-nyomozós játék 14 éven felüliek számára. Ezt az Escape from the Castle csapata hozta el hozzánk – beszélt a tervezett programról érdeklődésünkre Borsos J. Gyöngyi programfelelős. 
A családcentrikus eseményen a tárlatokhoz kis felfedezőjátékok is kapcsolódnak gyermekeknek, az ide érkezők pedig ismeretterjesztő előadást is hallhatnak Gál Leventétől, az intézmény új munkatársától. A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, június 24-én délután 4 és este 11 között várják a látogatókat a gyergyószentmiklósi intézménybe.

Összeállította: Boncina-Székely Szidónia, Hadnagy Éva, Kovács Andrea



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!