Hirdetés

Különdíj és dicséretek a GastroPanon

Különdíjban részesültek a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának harmadéves élelmiszeripari mérnök hallgatói az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett GastroPan kiállításon, ahová saját készítésű termékekkel neveztek be. Céljuk a tapasztalatszerzés volt, illetve, hogy felmérjék tehetségüket a nagyobb cégekhez viszonyítva.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Különdíj és dicséretek a GastroPanon
Három csapat képviselte a Sapientiát. Kivívták a zsűri elismerését Fotó: Sapientia – EMTE

Különdíjjal és dicséretekkel tértek haza hallgatóink az idén tizennegyedik alkalommal megszervezett GastroPan pék, cukrász- és vendéglátóipari szakmai kiállításról, Brassóból. A szemlén közel száz versenyző mutatta be tudását. Dr. Szilágyi József, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa minden évben, amikor megrendezik a GastroPan kiállítást, megszervezi annak meglátogatását. Az élelmiszeripari mérnök hallgatókkal közösen mennek a rendezvényre, hogy tapasztalatot gyűjtsenek szakmájuk elmélyítésére és élményekkel gazdagodjanak. 
– Március 18-án Brassóban rendezték meg idén a Gastro­Pan kiállítást, ahol bemutatták a romániai és külföldi malom- és sütőipari, illetve édesipari cégek legújabb termékeit és berendezéseit. A cégek egymás között versenyeznek, itt derül ki, ki nyeri az Év kenyere díjat. Idén először diákok – egyetemisták és középiskolások – is versenyezhettek – nyilatkozta dr. Szilágyi József, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, a hallgatók felkészítő tanára.
A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának harmadéves élelmiszeripari mérnök hallgatói három csapattal neveztek a versenyre. Antal Szabolcs és Kovács Mihály-Norbert savós, korpás, burgonyás házi kenyérrel kiválósági oklevelet érdemelt ki. A második csapat, melyet Burszán Izabella-Katalin, Fülöp Erika és Király Renáta alkotott, búzacsírával és dióval töltött kürtőskaláccsal jelentkezett a versenyre. A harmadik sapientiás csapatot Szakács Orsolya, Mihály Enikő és Szőke Boglárka képviselte. Ők kókós lepényt (korábban a kovászos kenyértészta maradékából, ma kalácstésztából szaggatják, arra kerül a kókó, mely tojást is tartalmaz, innen a név, szerk. megj.) készítettek. Utóbbi két csapat dicsérő oklevélben részesült, hangsúlyozta dr. Szi­lágyi József. 
– A Gastrón jól éreztem magam. Élelmiszermérnökként hasznosnak találtam a különböző gépeket, a különleges kivitelezési ötleteket, a sokoldalú felhozatalt. A versenyre dióval töltött kürtőskalácsot vittünk, mindenki nagy kedvence, viszonylag könnyű elkészíteni és a dióba kevert búzacsíra miatt a tápértéke is kedvezőbb – osztotta meg tapasztalatait Burszán Izabella- Katalin.
A különdíjban részesülő csa­pat tagjai számára élmény volt a verseny, büszkék munkájukra, hálásak a kapott lehetőségért. – Dr. Szilágyi József tanár úrtól hallottunk a lehetőségről, hogy a minden évben megrendezett GastroPan versenyre idén diákok is jelentkezhetnek saját gyártású termékkel. Jó lehetőségnek láttuk, és így a már a kenyérgyártásban szakmailag otthonosan mozgó Szabolccsal úgy döntöttünk, a mi termékünk kenyér lesz. Azonban olyan kenyeret akartunk, ami még nincs a piacon, gazdaságilag hasznos, és tápértékben, ízvilágban is új dolgot tár a fogyasztók elé. A kenyérhez két mellékterméket is feldolgoztunk, a tejsavót és a búzakorpát. A végtermékkel jelentkeztünk a versenyre, és különdíjban részesültünk. Mindenkinek csak ajánlani tudom, ha van ötlete új termékkel kapcsolatban, amelyben mellékterméket is fel tud dolgozni, akkor ott a helye – avatott be a siker titkába Kovács Mihály-Norbert.

Veres Erika
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!