Hirdetés

Kölcsönből fejezik be az integrált pályázatot

Az önrészek többszörös növekedése, illetve a szakminisztériumtól érkező kifizetések késése miatt kényszerült hitelfelvételre a borszéki önkormányzat, hogy a határidő lejártáig tudja lezárni azt az integrált pályázatot, amely révén több középület, terek és utak újulnak meg a fürdővárosban.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kölcsönből fejezik be az integrált pályázatot
A borszéki kultúrház. Megújul Fotó: Borszék Polgármesteri Hivatala

Tizenkétmillió lejes hitelt vett fel Borszék önkormányzata, ebből 2 millió lejt az Állami Kincstárból 5 éves futamidőre, illetve 10 millió lejt egy kereskedelmi banktól 10 éves futamidőre.
Érdeklődésünkre Mik József polgármester elmondta: a hitel törlesztése nem terheli jelentősen a város költségvetését, még akkor sem, ha a gyógyfürdő építésére évekkel ezelőtt felvett kölcsön is hozzájön ehhez.

– Jelen pillanatban a három kölcsönre évente kifizetendő részletünk 3 millió lej, ez az összeg a következő években csökkenni fog

– közölte a polgármester.


Hirdetés


A fürdőváros elöljárója fontosnak tartotta kiemelni, hogy az önkormányzatnak évi több mint 15 millió lejes bevétel mellett 7 millió a működési költsége, így a megmaradt, közel 8 millió lejből lehet fedezni a kifizetendő részletet és eszközölni más beruházásokat.

– Sokak számára ijesztőnek tűnhet egy ekkora kölcsön. Jelen pillanatban az eladósodási arányunk 24%, ezzel még könnyen megbirkózunk. Látni kell, hogy megnőttek a pályázati önrészek, az árak, ez nem egy lokális helyzet

– jelentette ki Mik József.
Hozzátette: hitel hiányában az integrált fejlesztésen kívül egyéb beruházásra nem lett volna lehetőség a közeljövőben, emellett fel kellett gyorsítani a kifizetéseket, és a pályázat által nyert összegeket el kellett költeni 2023 végéig – ezek a tényezők is indokolták a kölcsön felvételét.
Az integrált pályázatba foglalt beruházásokról megtudtuk: a Zimmethausen Szakközépiskola felújításánál már csak az utolsó simítások maradtak hátra, az utak 85 százaléka elkészült, a kultúrház felújítása folyamatban van, csak a szociális lakások építésénél vannak lemaradások. Az integrált pályázat befejezésének határideje 2024 decembere; a borszéki önkormányzat vállalta, hogy a fennmaradt munkálatokat saját költségvetéséből finanszírozza.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!