Hirdetés

Kivágják a csíkszeredai Nárcisz sétány veszélyessé vált akácfáit

A csíkszeredai Nárcisz sétányon kedden kezdődött az elöregedett, korhadt akácfák kivágása. Összesen 24 darab veszélyessé vált fát távolítanak el a városi kertészet munkásai.

Létai Tibor
Kivágják a csíkszeredai Nárcisz sétány veszélyessé vált akácfáit
Fotó: László F. Csaba

A kijelölt fák eltávolítását szakember javasolta. A növények a szakszerűtlen metszés következtében – a törvény eddig ezt nem szabályozta le –  elgyengültek, törzsük elrothadt, viszont helyükre gömbakácot fognak ültetni, hogy egységes fasor jöhessen létre.

A helyszínen járva dél felé már javában folyt a munka. A munkásokkal szóba elegyedve megtudtuk – bár a hivatal időben jelezte a lakosoknak az eseményt, hogy autóikkal a kijelölt időpontban ne parkoljanak a helyszínen –, az autótulajdonosok nem törődve a munkálatokkal ott hagyták járműveiket, így nehézkesen haladtak a kertészet munkásai a fák kivágásával, hisz meg kellet várni, míg apránként elfogynak a kivágandó fák alól a parkoló kocsik. Megtudtuk, hogy az időjárás is befolyásolja a munka menetét, ezért megtörténhet, hogy több napba is telik, amíg az összes fát kivágják és elszállítják. A faanyagot újrahasznosítják, a kertészet melegházának fűtésére használják fel, és a megfelelő részekből akár köztéri bútorelemek is készülhetnek.


Hirdetés

A fakivágás ellen tiltakozó ott lakók megnyugtatására Bors Béla alpolgármester közölte: a beavatkozás nem a fák ellen irányul, hanem a járókelők, autósok biztonsága érdekében történik.

A fák kivágása február 13-án kezdődött el, és ha az időjárás engedi, ezen a héten be is fejeződik. A kivágott fák helyére gömbakácokat ültetünk. 2022-ben 52 fát kellett kivágnunk, 210-et ültettünk el, a 2023-as adatok is hasonlóak, 55 fát vágtunk ki és 230-at ültettünk. Egy virágosabb, zöldebb, környezetbarát Csíkszeredáért dolgozunk

– hangoztatta az elöljáró, aki lapunk hasábjain keresztül is még egyszer felkéri az ott lakókat, hogy reggel 9 és délután 2 óra között ne használják az érintett parkolókat az említett szakaszon.

László F. Csaba

Megtudtuk, hogy megyeszékhelyünkön fák kivágását csak abban az esetben rendeli el a hivatal, ha azok emberekre vagy a közbiztonságra veszélyt jelentenek. Kivágás előtt a fák állapotát szakemberek végzik el, majd megtörténik a környezetvédelmi felülvizsgálat, amely alapján kiállítják a vágási engedélyt, majd az erdészeti hivatal szakembere lebélyegzi a fákat. Ha esély mutatkozik egy fa regenerálódására, megteszik a szükséges lépéseket annak megóvására. Az elöljáró felidézte, hogy a városháza 2022-ben a Norvég Alapból finanszírozott pályázatból részletes, a település fáira kiterjedő felmérést rendelt meg, amellyel 500 különleges fát tüzetesebben is felmértek.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!